Składniki:
kurczak z rosołu około 1,5 kg,
szponder wołowy z rosołu 50 dag,
wątroba wieprzowa 60 dag,
cebula 2 sztuki,
pieprz cayenne 1 łyżeczka,
cząber 2 łyżka,
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
jajka 4 sztuki "L",
bułka tarta 1-2 szklanki
mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę
wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem zmiksować
do masy dodać przyprawy, tartą bułkę tyle, ile masa wciągnie, aby nie była za luźna i za gęsta i dobrze wszystko wyrobić
blacha z papierem do pieczenia 30x24 cm, masę wyłożyć do formy, dobrze odpowietrzyć parę razy stukając o blat stołu formą
tępą stroną noża zrobić skośną kratkę, w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, piec około 45 minut, w formie pasztet wystudzić, można porcje zamrozić - pasztet z resztek porosołowych z dodatkiem wątróbki wieprzowej i przyprawami jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
24.12.2017
Składniki:
ziemniaki 1 kg, boczek wędzony w plastrach 1 opakowanie, czosnek 6 ząbków, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, mozzarella kula 2 opakowania, opcjonalnie sałata zielona lub inna surówka
ziemniaki ugotować w nie solonej wodzie, wodę odlać i dobrze ziemniaki wystudzić
naczynie żaroodporne 24 cm, na dnie rozłożyć plastry boczku wędzonego, na boczku rozsypać pokrojone drobniej ziemniaki
na ziemniaki wycisnąć z praski 6 obranych ząbków czosnku, posypać przyprawa do kurczaka i kucharkiem
mozzarellę kulę pociąć na plastry i poukładać na ziemniakach, na wierzchu rozłożyć resztę plastrów boczku
piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, podać np. z zieloną sałatą w śmietanie - ziemniaki pieczone są smacznym, sycącym daniem na szybkie, proste danie, składniki można dodawać różne, jakie się lubi i jakie są pod ręką............SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1 kg, boczek wędzony w plastrach 1 opakowanie, czosnek 6 ząbków, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, mozzarella kula 2 opakowania, opcjonalnie sałata zielona lub inna surówka
ziemniaki ugotować w nie solonej wodzie, wodę odlać i dobrze ziemniaki wystudzić
naczynie żaroodporne 24 cm, na dnie rozłożyć plastry boczku wędzonego, na boczku rozsypać pokrojone drobniej ziemniaki
na ziemniaki wycisnąć z praski 6 obranych ząbków czosnku, posypać przyprawa do kurczaka i kucharkiem
mozzarellę kulę pociąć na plastry i poukładać na ziemniakach, na wierzchu rozłożyć resztę plastrów boczku
piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, podać np. z zieloną sałatą w śmietanie - ziemniaki pieczone są smacznym, sycącym daniem na szybkie, proste danie, składniki można dodawać różne, jakie się lubi i jakie są pod ręką............SMACZNEGO!!!
22.12.2017
Składniki:
świeża makrela wędzona większa 1 sztuka, ogórek kiszony 1 większy, cebula biała 1 wieksza, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek, pieczywo ciemne - ile potrzeba
świeżą makrelę wędzoną obrać dokładnie z ości, wkładać do miski
ogórek kiszony, cebulę białą pokroić w drobną kostkę i wsypać do ryby
dodać świeżo mielony czarny pieprz, wlać odpowiednią ilość oleju rzepakowego
wszystko widelcem dobrze rozgnieść, połączyć składniki na pastę
schować do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły, podać z ciemnym pieczywem i posypać szczypiorkiem - makrela wędzona to samo zdrowie, bardzo często jemy w różnych wersjach smakowych z różnymi dodatkami, najlepsza jest z ciemnym pieczywem.............SMACZNEGO!!!
świeża makrela wędzona większa 1 sztuka, ogórek kiszony 1 większy, cebula biała 1 wieksza, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek, pieczywo ciemne - ile potrzeba
świeżą makrelę wędzoną obrać dokładnie z ości, wkładać do miski
ogórek kiszony, cebulę białą pokroić w drobną kostkę i wsypać do ryby
dodać świeżo mielony czarny pieprz, wlać odpowiednią ilość oleju rzepakowego
wszystko widelcem dobrze rozgnieść, połączyć składniki na pastę
schować do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły, podać z ciemnym pieczywem i posypać szczypiorkiem - makrela wędzona to samo zdrowie, bardzo często jemy w różnych wersjach smakowych z różnymi dodatkami, najlepsza jest z ciemnym pieczywem.............SMACZNEGO!!!
21.12.2017
Składniki:
śledzie "matiasy" większe 6 sztuk, cebula biała 2 sztuki, cukier - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny czerwony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba
filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wodę wylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć
filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę
w słoiku litrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypać mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników
wlać olej rzepakowy (śledzie w oleju są postnym również posiłkiem, dobrze działają na pracę jelit dzięki olejowi), łyżką po wierzchu śledzie ubić delikatnie, słoik zakręcić, schować do lodówki najlepiej na 48 godzin, przed podaniem wyłożyć ze słoika do miseczki - w oleju śledzie są bardzo smaczne, my takie śledziki lubimy cało rocznie zjeść, są bardzo zdrowe dla organizmu, smakują na Wigilię ale i też bez okazji.............SMACZNEGO!!!
śledzie "matiasy" większe 6 sztuk, cebula biała 2 sztuki, cukier - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny czerwony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba
filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wodę wylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć
filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę
w słoiku litrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypać mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników
wlać olej rzepakowy (śledzie w oleju są postnym również posiłkiem, dobrze działają na pracę jelit dzięki olejowi), łyżką po wierzchu śledzie ubić delikatnie, słoik zakręcić, schować do lodówki najlepiej na 48 godzin, przed podaniem wyłożyć ze słoika do miseczki - w oleju śledzie są bardzo smaczne, my takie śledziki lubimy cało rocznie zjeść, są bardzo zdrowe dla organizmu, smakują na Wigilię ale i też bez okazji.............SMACZNEGO!!!
20.12.2017
Składniki:
wafle kwadratowe 1 opakowanie, kasza gryczana 2 woreczki, kapusta kiszona ugotowana 50 dag, cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru
kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami
usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem,solą
wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać krokiety
jajka roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać w tartej bułce
na gorącym oleju rzepakowym smażyć na złocisto z każdej strony, podałam z barszczem z kartonu wymieszanym z rosołem i cukrem - pierwszy raz robiłam krokiety z wafli, ale na pewno nie ostatni, są smaczne, smakują jak naleśnikowe a szybciej są gotowe na obiad, jak najbardziej mogą być podane na Wigilię...........SMACZNEGO!!!
wafle kwadratowe 1 opakowanie, kasza gryczana 2 woreczki, kapusta kiszona ugotowana 50 dag, cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru
kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami
usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem,solą
wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać krokiety
jajka roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać w tartej bułce
na gorącym oleju rzepakowym smażyć na złocisto z każdej strony, podałam z barszczem z kartonu wymieszanym z rosołem i cukrem - pierwszy raz robiłam krokiety z wafli, ale na pewno nie ostatni, są smaczne, smakują jak naleśnikowe a szybciej są gotowe na obiad, jak najbardziej mogą być podane na Wigilię...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
pstrąg patroszony 1 średni, dorsz 6 sztuk/brzuszki dorsza, przyprawa do ryb 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba/chili
z pstrąga odciąć ogon, płetwy, brzuszki dorsza i pstrąga opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
natrzeć ryby dobrze przyprawami z każdej strony, brzuszki dorsza zawinąć w rulony
forma z papierem do pieczenia, w formie ułożyć ryby, rozsypać pokrojoną cebulę, skropić olejem rzepakowym chili i piec w 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podać z czym się lubi - ryby smakują i na ciepło i na zimno do pieczywa z masłem............SMACZNEGO!!!
pstrąg patroszony 1 średni, dorsz 6 sztuk/brzuszki dorsza, przyprawa do ryb 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba/chili
z pstrąga odciąć ogon, płetwy, brzuszki dorsza i pstrąga opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
natrzeć ryby dobrze przyprawami z każdej strony, brzuszki dorsza zawinąć w rulony
forma z papierem do pieczenia, w formie ułożyć ryby, rozsypać pokrojoną cebulę, skropić olejem rzepakowym chili i piec w 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podać z czym się lubi - ryby smakują i na ciepło i na zimno do pieczywa z masłem............SMACZNEGO!!!
19.12.2017
Składniki:
boczek świeży bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula większa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka, woda 1 szklanka
z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć
na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym
ciasno zawinąć roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na 1 łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, wsypać ziele angielskie i liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 70 minut, wystudzić w chłodnym miejscu w szybkowarze
przed podaniem usunąć nici, kroić na cienkie plastry, pozostały smalec można wykorzystać do innych potraw - boczek z szybkowara jest szybciej gotowy, jest kruchy,soczysty........SMACZNEGO!!!
boczek świeży bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula większa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka, woda 1 szklanka
z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć
na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym
ciasno zawinąć roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na 1 łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, wsypać ziele angielskie i liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 70 minut, wystudzić w chłodnym miejscu w szybkowarze
przed podaniem usunąć nici, kroić na cienkie plastry, pozostały smalec można wykorzystać do innych potraw - boczek z szybkowara jest szybciej gotowy, jest kruchy,soczysty........SMACZNEGO!!!
17.12.2017
Składniki:
rosół z kury wiejskiej lub inny 2,5 litra, marchew z rosołu 3 sztuki, szczaw konserwowy 2 słoiki, woda 1/2 litra, śmietana 18% 200 ml, mąka pszenna 5 łyżek, przyprawa w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, makaron gwiazdki 1 opakowanie, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk
rosół z kury wiejskiej zagotować, dodać marchewki z rosołu rozdrobnione widelcem
wlać dwa słoiczki szczawiu, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu
wodę wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszając do zagotowania i zagęszczenia zupy
do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony
makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, jajka ugotować na twardo, podawać zupę z makaronem i jajkami - zupa szczawiowa jest naszą ulubioną zupą, zwłaszcza po niedzieli gdy zostanie nam rosół, szczawiowa lubimy z różnymi dodatkami.............SMACZNEGO!!!
rosół z kury wiejskiej lub inny 2,5 litra, marchew z rosołu 3 sztuki, szczaw konserwowy 2 słoiki, woda 1/2 litra, śmietana 18% 200 ml, mąka pszenna 5 łyżek, przyprawa w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, makaron gwiazdki 1 opakowanie, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk
rosół z kury wiejskiej zagotować, dodać marchewki z rosołu rozdrobnione widelcem
wlać dwa słoiczki szczawiu, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu
wodę wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszając do zagotowania i zagęszczenia zupy
do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony
makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, jajka ugotować na twardo, podawać zupę z makaronem i jajkami - zupa szczawiowa jest naszą ulubioną zupą, zwłaszcza po niedzieli gdy zostanie nam rosół, szczawiowa lubimy z różnymi dodatkami.............SMACZNEGO!!!
14.12.2017
Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, twaró smietankowy półtłusty 1,20 kg, mąka ziemniaczana 5 łyżek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 3/4 szklanki, cukierki michałki - ile potrzeba, cukier puder- ile potrzeba
składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat rumowy mikserem na najwyższych obrotach ubijać z 4 minuty do białości
do ubitej masy włożyć twaróg, wsypać makę ziemniaczaną, bitą śmietanę, wlać mleko i połączyć składniki, nie za długo ubijać, jeśli twaróg jest mocno grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa
dwie formy 30x15 i 20x11 wyłożone papierem do pieczenia (mniejsza forma zabrana będzie do pracy męża), masę serową wylać do prawie pełnych foremek, powkładać cukierki michałki
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, serniki dobrze wystudzić w formach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo lekki, wilgotny, można zjeść kawałek nawet po operacji żołądka (tak jak u mnie) i nic się nie dzieje...........SMACZNEGO!!!
jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, twaró smietankowy półtłusty 1,20 kg, mąka ziemniaczana 5 łyżek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 3/4 szklanki, cukierki michałki - ile potrzeba, cukier puder- ile potrzeba
składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat rumowy mikserem na najwyższych obrotach ubijać z 4 minuty do białości
do ubitej masy włożyć twaróg, wsypać makę ziemniaczaną, bitą śmietanę, wlać mleko i połączyć składniki, nie za długo ubijać, jeśli twaróg jest mocno grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa
dwie formy 30x15 i 20x11 wyłożone papierem do pieczenia (mniejsza forma zabrana będzie do pracy męża), masę serową wylać do prawie pełnych foremek, powkładać cukierki michałki
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, serniki dobrze wystudzić w formach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo lekki, wilgotny, można zjeść kawałek nawet po operacji żołądka (tak jak u mnie) i nic się nie dzieje...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)