Składniki:
kurczak z rosołu około 1,5 kg,
szponder wołowy z rosołu 50 dag,
wątroba wieprzowa 60 dag,
cebula 2 sztuki,
pieprz cayenne 1 łyżeczka,
cząber 2 łyżka,
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
jajka 4 sztuki "L",
bułka tarta 1-2 szklanki
mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę
wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem zmiksować
do masy dodać przyprawy, tartą bułkę tyle, ile masa wciągnie, aby nie była za luźna i za gęsta i dobrze wszystko wyrobić
blacha z papierem do pieczenia 30x24 cm, masę wyłożyć do formy, dobrze odpowietrzyć parę razy stukając o blat stołu formą
tępą stroną noża zrobić skośną kratkę, w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, piec około 45 minut, w formie pasztet wystudzić, można porcje zamrozić - pasztet z resztek porosołowych z dodatkiem wątróbki wieprzowej i przyprawami jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz