Składniki:
włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożona,
woda 4 litry,
ziemniaki 6 sztuk,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
masło 1/4 kostki,
kapusta biała 1 mała główka,
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą i zagotować
dodać pokrojoną drobno kapustę, gotować z 15 minut
dodać masło, kucharka, przyprawy i gotować z 5 minut - zupa jest lekka, smaczna na szybki obiad..........SMACZNEGO!!!
1.10.2017
29.09.2017
Składniki:
matiasy 8 sztuk, musztarda miodowa 2 łyżki, przyprawa do piernika Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier 1 łyżka
śledzie matiasy dobrze wymoczyć w zimnej wodzie co 40 minut zmienić wodę z 2 razy, na koniec wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła
pokroić na 2 cm kawałki do miski
musztardę, przyprawę do piernika, cukier dobrze wymieszać z olejem w ilości do zakrycia śledzi
śledzie przełożyć do słoika i zalać olejem, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - pyszne śledzie i na zakąske i na kolację podane na chlebie tostowym z tostera...........SMACZNEGO!!!
matiasy 8 sztuk, musztarda miodowa 2 łyżki, przyprawa do piernika Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier 1 łyżka
śledzie matiasy dobrze wymoczyć w zimnej wodzie co 40 minut zmienić wodę z 2 razy, na koniec wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła
pokroić na 2 cm kawałki do miski
musztardę, przyprawę do piernika, cukier dobrze wymieszać z olejem w ilości do zakrycia śledzi
śledzie przełożyć do słoika i zalać olejem, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - pyszne śledzie i na zakąske i na kolację podane na chlebie tostowym z tostera...........SMACZNEGO!!!
27.09.2017
Składniki:
ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki
mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką odciśniętą z wody, paryką, kucharkiem
obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami
na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić, jeśli za mocno się przypiekają to nakryć folią aluminiową i zmiejszyć temperaturę do 180 C - pyszne ziemniaki, pyszne kotlety, podane z maślanką smakują wyśmienicie na obiad..........SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki
mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką odciśniętą z wody, paryką, kucharkiem
obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami
na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić, jeśli za mocno się przypiekają to nakryć folią aluminiową i zmiejszyć temperaturę do 180 C - pyszne ziemniaki, pyszne kotlety, podane z maślanką smakują wyśmienicie na obiad..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
śmietana wiejska 250 ml, śmietana 36% kremówka 500 ml, sól 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1/4 pęczka, koperek 3 łodyżki, ząbki czosnku 6 sztuk
próbowałam ubić 250 ml wiejskiej śmietany ale to za mała ilość i nie ubijała się, więc dolałam kremówki 36% i masełko moment się ubiło = listki natki pietruszki, koperku opłukane, obrane ząbki czosnku, sól w moździerzu utrzeć na papkę
zimną śmietanę wiejską i śmietanę z kartonika 36% wlać do misy robota i nakryć nakładką, inaczej zacznie pryskać maślanką z misy
ubijać na najwyższych obrotach, gdy zacznie się tworzyć maślanka na mniejszych obrotach ubijać z 1 minutę
wylać na sitko, maślankę wykorzystać do innych potraw, masło wyłożyć na drobne sitko i dobrze opłukać zimną wodą, odcisnąć z wody na sitku
masło w misce łyżką wymieszać z papką z pietruszki i czosnku, włożyć do sitka i odcisnąć jeszcze z wody, uformować osełkę, włożyć do maselniczki i do lodówki
masło jest tak pyszne smakowo i jakościowo, że najlepiej smakuje samo z dobrym pieczywem..........SMACZNEGO!!!
śmietana wiejska 250 ml, śmietana 36% kremówka 500 ml, sól 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1/4 pęczka, koperek 3 łodyżki, ząbki czosnku 6 sztuk
próbowałam ubić 250 ml wiejskiej śmietany ale to za mała ilość i nie ubijała się, więc dolałam kremówki 36% i masełko moment się ubiło = listki natki pietruszki, koperku opłukane, obrane ząbki czosnku, sól w moździerzu utrzeć na papkę
zimną śmietanę wiejską i śmietanę z kartonika 36% wlać do misy robota i nakryć nakładką, inaczej zacznie pryskać maślanką z misy
ubijać na najwyższych obrotach, gdy zacznie się tworzyć maślanka na mniejszych obrotach ubijać z 1 minutę
wylać na sitko, maślankę wykorzystać do innych potraw, masło wyłożyć na drobne sitko i dobrze opłukać zimną wodą, odcisnąć z wody na sitku
masło w misce łyżką wymieszać z papką z pietruszki i czosnku, włożyć do sitka i odcisnąć jeszcze z wody, uformować osełkę, włożyć do maselniczki i do lodówki
masło jest tak pyszne smakowo i jakościowo, że najlepiej smakuje samo z dobrym pieczywem..........SMACZNEGO!!!
26.09.2017
Składniki:
maliny 50 dag, śliwki 1 kg, woda 3 litry, cukier 1,5 szklanki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, makaron - ile potrzeba
maliny dobrze opłukać, śliwki umyte wypestkować, zalać w garnku wodą i zagotować
wsypać cukier, cynamon, gotować z 10 minut na średnim ogniu
kisiel wymieszać z wodą w szklance i wlać do zupy, mieszać do zagęstnienia zupy, zdjąć z ognia
makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, podawać z wystudzoną zupą , można dodać jogurt naturalny lub śmietanę - zupa jest smacznie aromatyczna.........SMACZNEGO!!!
maliny 50 dag, śliwki 1 kg, woda 3 litry, cukier 1,5 szklanki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, makaron - ile potrzeba
maliny dobrze opłukać, śliwki umyte wypestkować, zalać w garnku wodą i zagotować
wsypać cukier, cynamon, gotować z 10 minut na średnim ogniu
kisiel wymieszać z wodą w szklance i wlać do zupy, mieszać do zagęstnienia zupy, zdjąć z ognia
makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, podawać z wystudzoną zupą , można dodać jogurt naturalny lub śmietanę - zupa jest smacznie aromatyczna.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
woda 3 litry, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, zupa kalafiorowa mrożonka 1 opakowanie, kapusta biała 1/2 główki, cukinia 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, makaron - ile potrzeba, śmietana gęsta - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka
użyłam na zupę mix kalafiorów mrożonych z włoszczyzną = zagotować wodę z mięsem gulaszowym z indyka, zebrać "szumowiny" z wywaru, wsypać mrożoną zupę z kalafiorami, zagotować
dodać drobno pokrojoną kapustę, zagotować
dodać pokrojoną w kostki cukinię, wsypać kucharka, gotować wszystko z 15 minut na średnim ogniu
makaron świderki ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlak
zupę przyprawić pieprzem mielonym, podawać z makaronem, śmietaną, posypać natką pietruszki - zupa jest sycąca, smaczna.........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, zupa kalafiorowa mrożonka 1 opakowanie, kapusta biała 1/2 główki, cukinia 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, makaron - ile potrzeba, śmietana gęsta - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka
użyłam na zupę mix kalafiorów mrożonych z włoszczyzną = zagotować wodę z mięsem gulaszowym z indyka, zebrać "szumowiny" z wywaru, wsypać mrożoną zupę z kalafiorami, zagotować
dodać drobno pokrojoną kapustę, zagotować
dodać pokrojoną w kostki cukinię, wsypać kucharka, gotować wszystko z 15 minut na średnim ogniu
makaron świderki ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlak
zupę przyprawić pieprzem mielonym, podawać z makaronem, śmietaną, posypać natką pietruszki - zupa jest sycąca, smaczna.........SMACZNEGO!!!
23.09.2017
dostałam nagrodę lodówka BEKO CSA300K20XP, z tej okazji, mąż robi mi remont i nową kuchnię, jestem bardzo zadowolona i z nagrody i z nowej kuchni
Klasa energetyczna A+ - dzięki zastosowaniu najnowszej technologii, produkty z klasą efektywności energetycznej A+ to gwarancja bardzo niskiego zużycia energii, a produkty w tej klasie nie tylko podreperują rodzinny budżet, ale również zadbają o środowisko naturalne
Oświetlenie LED - w odróżnieniu od zwykłego oświetlenia jest bardziej energoszczędne i daje bardziej naturalne światło. Dzięki temu postąpimy krok do przodu w celu bardziej ekologicznych działań
Szybkie mrożenie - zapewnia szybkie zmrażanie nowo włożonego pożywienia, w sposób zdrowszy oraz nie wpływającyna temperaturę wcześniej przechowywanego jedzenia
Uszczelka antybakteryjna - uszczelki w drzwiach zwykle trudno utrzymać w czystości, co czyni z nich doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii. Dzięki dodatkowi substancji antybakteryjnych, uszczelki nie tylko same pozostają wolne od drobnoustrojów, ale tworzą antybakteryjną barierę chroniącą wnętrze chłodziarki przed niepożądanymi mikroorganizmami
więcej opisu na stronie Beko http://www.beko.pl/produkt/1235/csa300k20xp, cena około 1200,00 zł, każdy produkt firmy BEKO jest objęty systemem 2-letniej gwarancji
22.09.2017
Składniki:
PIEROGI NA MLEKU: mąka tortowa 70 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, gorąca woda 1,5-2,5 szklanki, masło 1 łyżka/miękkie, sól 1 łyżeczka
FARSZ : ziemniaki ugotowane 80 dag, twaróg 25 dag, majeranek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula podsmażona 8 łyżek
OKRASA: cebula 8 sztuk, smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
DODATKI: woda 4,5 litra, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek
na domowym smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną
do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne
wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, wyrabiałam z 5 minut, ciasto włożyć do woreczka foliowego na 20 minut
ziemniaki zmielić z twarogiem w maszynce do mięsa, wymieszać z podsmażoną cebulą, majerankiem, papryką, kucharkiem
z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką
dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypaną mąką tacę
do gotującej się wody z solą i olejem wkładać partiami pierogi, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
pierogi podawać z okrasą z cebuli, można je również zamrozić - ciasto pierogowe na mleku jest delikatne, miękkie..........SMACZNEGO!!!
PIEROGI NA MLEKU: mąka tortowa 70 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, gorąca woda 1,5-2,5 szklanki, masło 1 łyżka/miękkie, sól 1 łyżeczka
FARSZ : ziemniaki ugotowane 80 dag, twaróg 25 dag, majeranek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula podsmażona 8 łyżek
OKRASA: cebula 8 sztuk, smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
DODATKI: woda 4,5 litra, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek
na domowym smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną
do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne
wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, wyrabiałam z 5 minut, ciasto włożyć do woreczka foliowego na 20 minut
ziemniaki zmielić z twarogiem w maszynce do mięsa, wymieszać z podsmażoną cebulą, majerankiem, papryką, kucharkiem
z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką
dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypaną mąką tacę
do gotującej się wody z solą i olejem wkładać partiami pierogi, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
pierogi podawać z okrasą z cebuli, można je również zamrozić - ciasto pierogowe na mleku jest delikatne, miękkie..........SMACZNEGO!!!
21.09.2017
Składniki:
prawdziwki 1 kg, cebula 2 sztuki, pepperoni 1 sztuka/żółta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, wywar grzybowy 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, śmietana 12% 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka
prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i w niedużej ilości gotować z 20 minut, w trakcie gotowania usuwać pianę, ugotowane wylać na sitko
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby z sitka, podsmażać z 5 minut
dodać drobno pokrojoną pepperoni bez pestek, wlać wywar z grzybów i dusić z 15 minut, dodać kucharka
dodać śmietanę, zamieszać i krótko zagotować - pyszne prawdziwki do ziemniaków, kaszy, pieczywa..........SMACZNEGO!!!
prawdziwki 1 kg, cebula 2 sztuki, pepperoni 1 sztuka/żółta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, wywar grzybowy 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, śmietana 12% 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka
prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i w niedużej ilości gotować z 20 minut, w trakcie gotowania usuwać pianę, ugotowane wylać na sitko
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby z sitka, podsmażać z 5 minut
dodać drobno pokrojoną pepperoni bez pestek, wlać wywar z grzybów i dusić z 15 minut, dodać kucharka
dodać śmietanę, zamieszać i krótko zagotować - pyszne prawdziwki do ziemniaków, kaszy, pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)