Składniki:
śmietana wiejska 250 ml,
śmietana 36% kremówka 500 ml,
sól 3/4 łyżeczki,
natka pietruszki 1/4 pęczka, koperek 3 łodyżki,
ząbki czosnku 6 sztuk
próbowałam ubić 250 ml wiejskiej śmietany ale to za mała ilość i nie ubijała się, więc dolałam kremówki 36% i masełko moment się ubiło = listki natki pietruszki, koperku opłukane, obrane ząbki czosnku, sól w moździerzu utrzeć na papkę
zimną śmietanę wiejską i śmietanę z kartonika 36% wlać do misy robota i nakryć nakładką, inaczej zacznie pryskać maślanką z misy
ubijać na najwyższych obrotach, gdy zacznie się tworzyć maślanka na mniejszych obrotach ubijać z 1 minutę
wylać na sitko, maślankę wykorzystać do innych potraw, masło wyłożyć na drobne sitko i dobrze opłukać zimną wodą, odcisnąć z wody na sitku
masło w misce łyżką wymieszać z papką z pietruszki i czosnku, włożyć do sitka i odcisnąć jeszcze z wody, uformować osełkę, włożyć do maselniczki i do lodówki
masło jest tak pyszne smakowo i jakościowo, że najlepiej smakuje samo z dobrym pieczywem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz