Składniki:
ziemniaki 1 kg,
cukinia 1 średnia,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
pory 2 sztuki,
jajka 2 sztuki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
cukinię umytą zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i odstawić na 30 minut
do pojemnika rozdrabniacza dodać pokrojone obrane ziemniaki, kawałki pory, cebuli, ząbki czosnku, wbić jajka i wszystko dokładnie w rozdrabniaczu zmiksować
masę przelać do miski dodać przyprawy i wymieszać
z cukinii odcisnąć nadmiar soku i dodać do masy, wsypać mąkę i łyżką wymieszać
na bardzo gorącym oleju smażyć nie za grube placki na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy
pyszne, chrupiące, aromatyczne placki, nam najlepiej smakują z gęstą śmietaną.........SMACZNEGO!!!
18.05.2017
17.05.2017
Składniki:
mąka pszenna 3-4 szklanki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, przyprawa korzenna 1 łyżka, margaryna 200 gram, jajka 2 sztuki "L", cukier drobny 3/4 szklanki, miód płynny 2 łyżki
mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski, dodać cynamon i przyprawę korzenną, zimną margarynę i mikserem spiralami wyrabiać
dodać miód i spiralami dokładnie połączyć składniki, jeśli ciasto będzie za luźne to dosypywać po trochu mąki, gotowe ciasto ulepić na kulę i zawinąć do folii i do lodówki schować na 45 minut
na podsypanej mąką desce z porcji ciasta wałkować cienkie ciasto i wykrawać ciasteczka foremką, szklanką, kieliszkiem
blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, układać ciasteczka na blaszce
piec ciasteczka przez ok 10 minut w 200 C, grzanie góra/dół, trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek, wystudzić na kratce, zimne można przechowaćw słoiku dużym zamkniętym, ale u nas szybko są zjadane - ciasteczka pachną korzennymi przyprawami, są chrupiące..........SMACZNEGO!!!
mąka pszenna 3-4 szklanki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, przyprawa korzenna 1 łyżka, margaryna 200 gram, jajka 2 sztuki "L", cukier drobny 3/4 szklanki, miód płynny 2 łyżki
mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski, dodać cynamon i przyprawę korzenną, zimną margarynę i mikserem spiralami wyrabiać
dodać miód i spiralami dokładnie połączyć składniki, jeśli ciasto będzie za luźne to dosypywać po trochu mąki, gotowe ciasto ulepić na kulę i zawinąć do folii i do lodówki schować na 45 minut
na podsypanej mąką desce z porcji ciasta wałkować cienkie ciasto i wykrawać ciasteczka foremką, szklanką, kieliszkiem
blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, układać ciasteczka na blaszce
piec ciasteczka przez ok 10 minut w 200 C, grzanie góra/dół, trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek, wystudzić na kratce, zimne można przechowaćw słoiku dużym zamkniętym, ale u nas szybko są zjadane - ciasteczka pachną korzennymi przyprawami, są chrupiące..........SMACZNEGO!!!
16.05.2017
Składniki:
ziemniaki młode 1,5 kg, cebula 4 sztuki, czosnek 2 główki, marchewka 8 sztuk/mniejsza, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 8 sztuk "L", natka pietruszki 1 pęczek
młode ziemniaki, mniejsze marchewki gotować w nie solonej wodzie do prawie miękkości, wystudzone obrać ze skórki
blaszka posmarowana olejem, na dnie rozłożyć pokrojone ziemniaki, pokrojone marchewki
następnie dodać plastry cebuli, całe ząbki obranego czosnku, posmarować wszystko pędzelkiem maczanym w oleju rzepakowym
posypać wymieszanymi przyprawami, na wierzch ostrożnie wbić jajka, natkę pietruszki w rozdrabniaczu zmiksować i posypać po jajkach i ziemniakach
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C piec z 15 minut
pyszne, sycące danie z piekarnika nam smakuje z zimną maślanką...........SMACZNEGO!!!
ziemniaki młode 1,5 kg, cebula 4 sztuki, czosnek 2 główki, marchewka 8 sztuk/mniejsza, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 8 sztuk "L", natka pietruszki 1 pęczek
młode ziemniaki, mniejsze marchewki gotować w nie solonej wodzie do prawie miękkości, wystudzone obrać ze skórki
blaszka posmarowana olejem, na dnie rozłożyć pokrojone ziemniaki, pokrojone marchewki
następnie dodać plastry cebuli, całe ząbki obranego czosnku, posmarować wszystko pędzelkiem maczanym w oleju rzepakowym
posypać wymieszanymi przyprawami, na wierzch ostrożnie wbić jajka, natkę pietruszki w rozdrabniaczu zmiksować i posypać po jajkach i ziemniakach
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C piec z 15 minut
pyszne, sycące danie z piekarnika nam smakuje z zimną maślanką...........SMACZNEGO!!!
15.05.2017
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, skórka z cytryny 1 sztuka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mrożone maliny 1 opakowanie, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa
miękką margarynę, cukier, startą skórkę z cytryny, jajka mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale taka ma być
wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy dać ciasto, wyrównać wierzch łyżką
na cieście rozsypać mrożone maliny, wstawić od razu do nagrzanego piekarnika na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić
galaretkę poziomkową lub o innym smaku rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia - ciasto jest pyszne smakowo i szybko znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, skórka z cytryny 1 sztuka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mrożone maliny 1 opakowanie, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa
miękką margarynę, cukier, startą skórkę z cytryny, jajka mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale taka ma być
wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy dać ciasto, wyrównać wierzch łyżką
na cieście rozsypać mrożone maliny, wstawić od razu do nagrzanego piekarnika na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić
galaretkę poziomkową lub o innym smaku rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia - ciasto jest pyszne smakowo i szybko znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
14.05.2017
Składniki:
cannelloni 1 opakowanie, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 25 dag, mleko 3,2% 3/4 litra, jajka 2 sztuki, mąka tortowa 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
w garnku na oleju podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z posikanymi ząbkami czosnku
do cebuli dodać mrożony szpinak drobny, kucharka i podsmażać do odmrożenia szpinaku i odparowania wody
do wystudzonego szpinaku dodać twaróg, pieprz mielony i wszystko wymieszać
napełniać łyżeczką makaron cannelloni i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienko olejem
mleko, jajka, mąkę, przyprawę w płynie dobrze roztrzepać na jednolitą masę, wlać na makaron i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 35-40 minut, kroić lekko wystudzony makaron - danie jest smaczne i sycące............SMACZNEGO!!!
cannelloni 1 opakowanie, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 25 dag, mleko 3,2% 3/4 litra, jajka 2 sztuki, mąka tortowa 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
w garnku na oleju podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z posikanymi ząbkami czosnku
do cebuli dodać mrożony szpinak drobny, kucharka i podsmażać do odmrożenia szpinaku i odparowania wody
do wystudzonego szpinaku dodać twaróg, pieprz mielony i wszystko wymieszać
napełniać łyżeczką makaron cannelloni i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienko olejem
mleko, jajka, mąkę, przyprawę w płynie dobrze roztrzepać na jednolitą masę, wlać na makaron i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 35-40 minut, kroić lekko wystudzony makaron - danie jest smaczne i sycące............SMACZNEGO!!!
12.05.2017
Składniki:
mąka tortowa 700 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4-1 litr, kasza gryczana 2 woreczki, twaróg 30 dag, cebula podsmażona 4 sztuki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 4 łyżki, śmietana gęsta - ile potrzeba
kaszę gryczaną ugotować do miękkości w nie solonej wodzie, dobrze odcedzić z wody, w misce wymieszać kaszę z twarogiem, majerankiem, cebulą podsmażoną na oleju,, pieprzem,kucharkiem, papryką wędzoną
mąkę, olej, sól dać do misy robota, dolewać w trakcie wyrabiania hakiem gorącej wody tyle, aby ciasto było sprężyste, nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut, porcje ciasta wałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki
na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi
w dużym garnku zagotować wodę z solą do smaku i z 2 łyżkami oleju, pierogi partiami wkładać na wrzątek, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 2 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać
pierogi są pyszne, delikatne i ze śmietaną smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 700 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4-1 litr, kasza gryczana 2 woreczki, twaróg 30 dag, cebula podsmażona 4 sztuki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 4 łyżki, śmietana gęsta - ile potrzeba
kaszę gryczaną ugotować do miękkości w nie solonej wodzie, dobrze odcedzić z wody, w misce wymieszać kaszę z twarogiem, majerankiem, cebulą podsmażoną na oleju,, pieprzem,kucharkiem, papryką wędzoną
mąkę, olej, sól dać do misy robota, dolewać w trakcie wyrabiania hakiem gorącej wody tyle, aby ciasto było sprężyste, nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut, porcje ciasta wałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki
na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi
w dużym garnku zagotować wodę z solą do smaku i z 2 łyżkami oleju, pierogi partiami wkładać na wrzątek, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 2 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać
pierogi są pyszne, delikatne i ze śmietaną smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
11.05.2017
Składniki:
bułki 4 sztuki/hot-dog, masło - ile potrzeba, parówki cienkie 8 sztuk, ser kozi 8 plastrów, majonez - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ogórek kiszony 3 sztuki, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka
bułki na hot dogi przeciąć tak nie do końca, aby były dwie połówki, jedną połowę posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół na 4 minuty
następnie dodać ugotowane cienkie parówki z indyka przekrojone wzdłuż na połowę, piec z 3 minuty
dodać plastry sera koziego na połówki z masłem i piec 5 minut
wyjąć z piekarnika, posmarować majonezem, keczupem, dodać ogórki z cebulą i złożyć bułki przyciskając do siebie - pyszne domowe hot-dogi na kolację...........SMACZNEGO!!!
bułki 4 sztuki/hot-dog, masło - ile potrzeba, parówki cienkie 8 sztuk, ser kozi 8 plastrów, majonez - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ogórek kiszony 3 sztuki, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka
bułki na hot dogi przeciąć tak nie do końca, aby były dwie połówki, jedną połowę posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół na 4 minuty
następnie dodać ugotowane cienkie parówki z indyka przekrojone wzdłuż na połowę, piec z 3 minuty
dodać plastry sera koziego na połówki z masłem i piec 5 minut
wyjąć z piekarnika, posmarować majonezem, keczupem, dodać ogórki z cebulą i złożyć bułki przyciskając do siebie - pyszne domowe hot-dogi na kolację...........SMACZNEGO!!!
10.05.2017
Składniki:
żołądki drobiowe 60 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek - ile potrzeba, marchew 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, żelatyna 1 opakowanie/1 litr, natka pietruszki 1/2 pęczka
oczyszczone żołądki raz zagotować i wodę wylać i opłukać żołądki, wlać teraz z 3 litry świeżej wody do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać żółądki, ziele angielskie, obrane marchwie, liście laurowe i gotować od chwili zasyczenia pary 40 minut, otworzyć jak sam spuści ciśnienie szybkowar
wystudzone żółądki pokroić drobno do granka, z wywaru z szybkowara wlać 3/4 litra do żołądków, dodać kucharka do smaku, kostke rosołową i zagotować
dodać pokrojoną marchewkę, groszek razem z zalewą , dodać pieprz mielony i z rozdrabniacza natkę pietruszki i krótko zagotować
wsypać opakowanie żelatyny i mieszać do rozpuszczenia, nałożyć do naczyń i wystudzone schować do stężenia w lodówce - galaretka jest lekka, delikatna, smaczna............SMACZNEGO!!!
żołądki drobiowe 60 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek - ile potrzeba, marchew 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, żelatyna 1 opakowanie/1 litr, natka pietruszki 1/2 pęczka
oczyszczone żołądki raz zagotować i wodę wylać i opłukać żołądki, wlać teraz z 3 litry świeżej wody do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać żółądki, ziele angielskie, obrane marchwie, liście laurowe i gotować od chwili zasyczenia pary 40 minut, otworzyć jak sam spuści ciśnienie szybkowar
wystudzone żółądki pokroić drobno do granka, z wywaru z szybkowara wlać 3/4 litra do żołądków, dodać kucharka do smaku, kostke rosołową i zagotować
dodać pokrojoną marchewkę, groszek razem z zalewą , dodać pieprz mielony i z rozdrabniacza natkę pietruszki i krótko zagotować
wsypać opakowanie żelatyny i mieszać do rozpuszczenia, nałożyć do naczyń i wystudzone schować do stężenia w lodówce - galaretka jest lekka, delikatna, smaczna............SMACZNEGO!!!
9.05.2017
Składniki:
NADZIENIE: twaróg półtłusty 50 dag, żółtka 2 sztuki, mleko 3,2% 1/2 szklanki, aromat migdałowy 1 łyżeczka, cukier puder 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram
CIASTO DROŻDŻOWE: drożdże świeże 5 dag, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki, mleko 3,2% 200 ml, margaryna 100 gram, lukier biały - w opisie
pomysł na przepis dostałam od koleżanki Ewy Nawrockiej ze Świnoujścia, pozdrawiam Ewę i jej kochane kotki.... = twaróg półtłusty, mleko, aromat, cukier, żółtka, skórka kandyzowana pomarańczowa w misce wszystko łyżką dobrze rozetrzeć
do misy robota wsypać pokruszone drożdże, cukier, mąkę przesianą, sól, wbić jajka, wlać stopioną margarynę wymieszaną z zimnym mlekiem i hakiem robota wyrabiac z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
na podsypanym mąką blacie ciasto rozciągnąć na długi szeroki pasek
nałożyć na ciasto całe nadzienie, brzegi ciasta zwilżyć lekko wodą i nałożyć na siebie
kroić na 2-3 cm plastry, układać ciasno na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut do podrośnięcia
piekarniki nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, przy uchylonych drzwiczkach zostawić na 30 minut
3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną na tyle jej dać, aby był nie za gęsty lukier, polać letnie ciasto, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto lekko się odrywa, smakuje wybornie, lepiej od kupionych drożdżówek..........SMACZNEGO!!!
NADZIENIE: twaróg półtłusty 50 dag, żółtka 2 sztuki, mleko 3,2% 1/2 szklanki, aromat migdałowy 1 łyżeczka, cukier puder 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram
CIASTO DROŻDŻOWE: drożdże świeże 5 dag, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki, mleko 3,2% 200 ml, margaryna 100 gram, lukier biały - w opisie
pomysł na przepis dostałam od koleżanki Ewy Nawrockiej ze Świnoujścia, pozdrawiam Ewę i jej kochane kotki.... = twaróg półtłusty, mleko, aromat, cukier, żółtka, skórka kandyzowana pomarańczowa w misce wszystko łyżką dobrze rozetrzeć
do misy robota wsypać pokruszone drożdże, cukier, mąkę przesianą, sól, wbić jajka, wlać stopioną margarynę wymieszaną z zimnym mlekiem i hakiem robota wyrabiac z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
na podsypanym mąką blacie ciasto rozciągnąć na długi szeroki pasek
nałożyć na ciasto całe nadzienie, brzegi ciasta zwilżyć lekko wodą i nałożyć na siebie
kroić na 2-3 cm plastry, układać ciasno na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut do podrośnięcia
piekarniki nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, przy uchylonych drzwiczkach zostawić na 30 minut
3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną na tyle jej dać, aby był nie za gęsty lukier, polać letnie ciasto, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto lekko się odrywa, smakuje wybornie, lepiej od kupionych drożdżówek..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)