Składniki:
żołądki drobiowe 60 dag,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
kucharek - ile potrzeba,
marchew 2 sztuki,
groszek konserwowy 1 puszka,
żelatyna 1 opakowanie/1 litr,
natka pietruszki 1/2 pęczka
oczyszczone żołądki raz zagotować i wodę wylać i opłukać żołądki, wlać teraz z 3 litry świeżej wody do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać żółądki, ziele angielskie, obrane marchwie, liście laurowe i gotować od chwili zasyczenia pary 40 minut, otworzyć jak sam spuści ciśnienie szybkowar
wystudzone żółądki pokroić drobno do granka, z wywaru z szybkowara wlać 3/4 litra do żołądków, dodać kucharka do smaku, kostke rosołową i zagotować
dodać pokrojoną marchewkę, groszek razem z zalewą , dodać pieprz mielony i z rozdrabniacza natkę pietruszki i krótko zagotować
wsypać opakowanie żelatyny i mieszać do rozpuszczenia, nałożyć do naczyń i wystudzone schować do stężenia w lodówce - galaretka jest lekka, delikatna, smaczna............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz