Składniki:
słonina 1 kg,
kolendra cała 1 łyżka,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 1 sztuka,
owoc jałowca 6 sztuk,
sól ziołowa 1 łyżeczka,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki
słoninę świeżą zmielić na sitku drobne oczka lub kupić już zmieloną, włożyć do gorącego garnka, wymieszać i na średnim ogniu wytapiać smalec, co jakiś czas zamieszać
w moździerzu oprócz majeranku wszystkie przyprawy utłuc na drobno
gdy słonina sie wytopi i zrobi rumiana wsypać przyprawy z moździerza
z 2 minuty trzymać jeszcze na ogniu, następnie zdjąć garnek z ognia, rozetrzeć w dłoniach majeranek do smalcu, wymieszać
przelać do np.kamiennego garnka, przechowywać w lodówce - doskonały smalec do pieczywa i do smażenia, okraszania..............SMACZNEGO!!!
8.02.2017
7.02.2017
Składniki:
kapusta biała 1 główka, ryż 300 gram, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 200 ml, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki
ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, przecier pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić
z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki
do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, dobrze wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka
śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu
gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
kapusta biała 1 główka, ryż 300 gram, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 200 ml, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki
ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, przecier pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić
z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki
do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, dobrze wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka
śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu
gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
Składniki:
młode ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 1 główka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ser żółty 20 dag, kucharek 1 łyżeczka, szpinak świeży lub mrożony 2 pęczki lub opakowania, jajka 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sól ziołowa 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml
na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać z praski wyciśnięty czosnek z jednej główki, dodać kucharka, użyłam szpinak świeży (mrożony jest dobrze trochę rozmrozić), wszystko podsmażać do odparowania nadmiaru wody mieszając co chwilę
do szpinaku letniego wsypać pokrojony w kosteczkę żółty ser, użyłam holenderski, wymieszać
średniej wielkości młode ziemniaki ze skórką dobrze umyte przekrojone na pół ugotować na "al dente", wylać na durszlak, naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć połówki ziemniaków skórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak
jajka rózgą lub blenderem dobrze roztrzepać z pieprzem i solą ziołową, dodać gęstą śmietanę 18%, wymieszać
wylać masę na szpinak, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, kroić porcje lekko przestudzonej zapiekanki - zapiekanka jest aromatyczna, sycąca, smaczna.............SMACZNEGO!!!
młode ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 1 główka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ser żółty 20 dag, kucharek 1 łyżeczka, szpinak świeży lub mrożony 2 pęczki lub opakowania, jajka 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sól ziołowa 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml
na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać z praski wyciśnięty czosnek z jednej główki, dodać kucharka, użyłam szpinak świeży (mrożony jest dobrze trochę rozmrozić), wszystko podsmażać do odparowania nadmiaru wody mieszając co chwilę
do szpinaku letniego wsypać pokrojony w kosteczkę żółty ser, użyłam holenderski, wymieszać
średniej wielkości młode ziemniaki ze skórką dobrze umyte przekrojone na pół ugotować na "al dente", wylać na durszlak, naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć połówki ziemniaków skórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak
jajka rózgą lub blenderem dobrze roztrzepać z pieprzem i solą ziołową, dodać gęstą śmietanę 18%, wymieszać
wylać masę na szpinak, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, kroić porcje lekko przestudzonej zapiekanki - zapiekanka jest aromatyczna, sycąca, smaczna.............SMACZNEGO!!!
6.02.2017
Składniki:
śliwki 5 kg, woda 1 litr, cukier 3/4 kg, biała czekolada 400 gram, żelfix 3 opakowania/3:1
do szybkowara do gotowania nie wsypuję cukru i nie przypalą się śliwki do dna, cukier dodaję na koniec = umyte śliwki wypestkować, włożyć do szybkowara (11 litrów), wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
odlać nadmiar soku (po osłodzeniu można zapasteryzować sok w słoiku lub zostawić do wypicia), wsypać cukier, żelfix, połamaną czekoladę pałką blendera wszystko zmiksować i doprowadzić do zagotowania mieszając
do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne , chłodne miejsce
pyszniutki dżemik z białą czekoladą do śniadania, deserów, ciast, naleśników...........SMACZNEGO!!!
śliwki 5 kg, woda 1 litr, cukier 3/4 kg, biała czekolada 400 gram, żelfix 3 opakowania/3:1
do szybkowara do gotowania nie wsypuję cukru i nie przypalą się śliwki do dna, cukier dodaję na koniec = umyte śliwki wypestkować, włożyć do szybkowara (11 litrów), wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
odlać nadmiar soku (po osłodzeniu można zapasteryzować sok w słoiku lub zostawić do wypicia), wsypać cukier, żelfix, połamaną czekoladę pałką blendera wszystko zmiksować i doprowadzić do zagotowania mieszając
do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne , chłodne miejsce
pyszniutki dżemik z białą czekoladą do śniadania, deserów, ciast, naleśników...........SMACZNEGO!!!
3.02.2017
Składniki:
jabłka 1 kg, kisiel żurawinowy 2 opakowania, cukier brązowy 3/4 szklanki, dżem 250 ml, masło lub margaryna 15 dag, cukier brązowy 1 szklanka, cynamon 2 łyżeczki, mąka krupczatka 2 szklanki, mąka tortowa 1/2 szklanki
jabłka umyte pokroić ze skórką na kawałeczki do miski, wsypać cukier i kisiele, wymieszać, niska forma silikonowa z kominkiem, na dnie rozłożyć jabłka, przycisnąć do dna
dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony rozsmarować na wierzchu jabłek
miękką margarynę, cynamon, cukier mikserem utrzeć na jednolitą masę
wsypać obie mąki i mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, dodatkowo wlałam 2 łyżki oleju rzepakowego gdyż kruszonka była za sucha, ale jak jest dobra z samą margaryną to oleju nie trzeba dodawać
kruszonkę rozłożyć na jabłkach z dżemem, przycisnąć do owoców, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45-50 minut, do wystygnięcia zostawić w formie najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć z ciasta - mocno owocowy smaczny deser..............SMACZNEGO!!!
jabłka 1 kg, kisiel żurawinowy 2 opakowania, cukier brązowy 3/4 szklanki, dżem 250 ml, masło lub margaryna 15 dag, cukier brązowy 1 szklanka, cynamon 2 łyżeczki, mąka krupczatka 2 szklanki, mąka tortowa 1/2 szklanki
jabłka umyte pokroić ze skórką na kawałeczki do miski, wsypać cukier i kisiele, wymieszać, niska forma silikonowa z kominkiem, na dnie rozłożyć jabłka, przycisnąć do dna
dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony rozsmarować na wierzchu jabłek
miękką margarynę, cynamon, cukier mikserem utrzeć na jednolitą masę
wsypać obie mąki i mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, dodatkowo wlałam 2 łyżki oleju rzepakowego gdyż kruszonka była za sucha, ale jak jest dobra z samą margaryną to oleju nie trzeba dodawać
kruszonkę rozłożyć na jabłkach z dżemem, przycisnąć do owoców, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45-50 minut, do wystygnięcia zostawić w formie najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć z ciasta - mocno owocowy smaczny deser..............SMACZNEGO!!!
Składniki:
filet z dorsza 2 sztuki/większe, masło 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 łyżki
świeże filety dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie porcje
dobrze natrzeć solą ziołową, pieprzem cytrynowym i odłożyć na 15 minut do lodówki
filety obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z mąką, na gorącym oleju z masłem smażyć rumiane filety z każdej strony
pyszne filety i na obiad i na zimno do pieczywa............SMACZNEGO!!!
filet z dorsza 2 sztuki/większe, masło 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 łyżki
świeże filety dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie porcje
dobrze natrzeć solą ziołową, pieprzem cytrynowym i odłożyć na 15 minut do lodówki
filety obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z mąką, na gorącym oleju z masłem smażyć rumiane filety z każdej strony
pyszne filety i na obiad i na zimno do pieczywa............SMACZNEGO!!!
2.02.2017
Składniki:
udka kurczaka całe 4 duże, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie, zioła prowansalskie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, czosnek 6 główek
udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki, włożyć do naczynia żaroodpornego
wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć dobrze udka z każdej strony, włożyć umyte główki czosnku całe, schować do lodówki na kilka godzin
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso
udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić
wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany i zagotować, jest pyszny sosik do ziemniaków - udka są kruche, soczyste i mocno czosnkowe.............SMACZNEGO!!!
udka kurczaka całe 4 duże, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie, zioła prowansalskie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, czosnek 6 główek
udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki, włożyć do naczynia żaroodpornego
wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć dobrze udka z każdej strony, włożyć umyte główki czosnku całe, schować do lodówki na kilka godzin
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso
udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić
wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany i zagotować, jest pyszny sosik do ziemniaków - udka są kruche, soczyste i mocno czosnkowe.............SMACZNEGO!!!
1.02.2017
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 400 ml, kisiel wiśniowy 1 opakowanie/duże, cukier - ile potrzeba, cynamon - ile potrzeba
dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi przełożyć do miski, wsypać kisiel duża porcja lub 2 zwykłe opakowania kisielu, wszystko wymieszać
ciasto francuskie rozwinąć na blaszce na papierze, przez cały środek wyłożyć dżem zostawiając brzegi do podwinięcia
brzegi podwinąć, zwilżyć dłonią maczaną w zimnej wodzie, posypać cukrem, cynamonem
piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 5 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu aby dżem stężał
pyszny deser do kawki, herbatki............SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 400 ml, kisiel wiśniowy 1 opakowanie/duże, cukier - ile potrzeba, cynamon - ile potrzeba
dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi przełożyć do miski, wsypać kisiel duża porcja lub 2 zwykłe opakowania kisielu, wszystko wymieszać
ciasto francuskie rozwinąć na blaszce na papierze, przez cały środek wyłożyć dżem zostawiając brzegi do podwinięcia
brzegi podwinąć, zwilżyć dłonią maczaną w zimnej wodzie, posypać cukrem, cynamonem
piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 5 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu aby dżem stężał
pyszny deser do kawki, herbatki............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)