2017-01-28

szybkowar-dżem z ciemnych winogron...

Składniki:


winogrona 5 kg, woda 6 szklanek, żelfix 4 opakowania, cukier 1 kg

gotuję bez cukru owoce na przetwory i nic się nie przypali do dna, raz gotowałam z cukrem i było przypalenie.....pozostały sok z winogron można też w słoiczki zapasteryzować, do herbaty na zimę dobry będzie = winogrona obrać z kiści i opłukać, wsypać do szybkowara (11 l), wlać wodę i zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

winogrona wylewać porcjami na sito z drobniutkimi oczkami i przecierać winogrona do garnka

do przetartych winogron wsypac cukier, żelfix 2:1 i mieszając zagotować

gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie

dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO!!!