Składniki:
kapusta biała 1 główka,
   
    ryż 300 gram,
    
    mięso mielone drobiowe 60 dag,
    
    jajka 2 sztuki,
    
    kucharek 2 łyżki,
    
    pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
    
    przecier pomidorowy 200 ml,
    
    czosnek niedźwiedzi  4 łyżki,
    
    woda 1 litr,
   
    śmietana gęsta 2 łyżki,
    
    mąka pszenna 2 łyżki
ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, przecier pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić 
z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki
do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, dobrze wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka 
śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu 
gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz