Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone,
dżem 250 ml/z winogron,
szara reneta 4 sztuki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
cynamon 1 łyżeczka,
cukier puder - ile potrzeba
jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy
"zobacz TUTAJ"
) lub jaki się lubi
wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie cały sok z jabłek i dżemu
ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta
ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto
piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty kolor, zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z tym nadzieniem jest tak smaczne że brak słów aby to opisać............SMACZNEGO!!!
28.01.2017
Składniki:
winogrona 5 kg, woda 6 szklanek, żelfix 4 opakowania, cukier 1 kg
gotuję bez cukru owoce na przetwory i nic się nie przypali do dna, raz gotowałam z cukrem i było przypalenie.....pozostały sok z winogron można też w słoiczki zapasteryzować, do herbaty na zimę dobry będzie = winogrona obrać z kiści i opłukać, wsypać do szybkowara (11 l), wlać wodę i zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
winogrona wylewać porcjami na sito z drobniutkimi oczkami i przecierać winogrona do garnka
do przetartych winogron wsypac cukier, żelfix 2:1 i mieszając zagotować
gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie
dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO!!!
winogrona 5 kg, woda 6 szklanek, żelfix 4 opakowania, cukier 1 kg
gotuję bez cukru owoce na przetwory i nic się nie przypali do dna, raz gotowałam z cukrem i było przypalenie.....pozostały sok z winogron można też w słoiczki zapasteryzować, do herbaty na zimę dobry będzie = winogrona obrać z kiści i opłukać, wsypać do szybkowara (11 l), wlać wodę i zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
winogrona wylewać porcjami na sito z drobniutkimi oczkami i przecierać winogrona do garnka
do przetartych winogron wsypac cukier, żelfix 2:1 i mieszając zagotować
gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie
dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO!!!
27.01.2017
Składniki:
sok Kubuś 900 ml, żelatyna 1 na litr/opakowanie, mleko 3,2% 450 ml, serek homogenizowany 250 ml, sernik 1 opakowanie, herbatniki 300 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania
żelatynę na 1 litr wsypać do szklanki, wlać do połowy szklanki gorącej wody i rozpuścić żelatynę mieszając, wlać do kubusia o smaku truskawka+banan+marchew+jabłko i wymieszać, zostawić do lekkiego stężenia
sernik z opakowania wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, dodać serek waniliowy homogenizowany i mikserem miksować z 4 minuty na dużych obrotach
tortownica 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć herbatniki, 7 sztuk zostawić w całości
do blaszki wyłożyć sernik i lekko przemieszać z herbatnikami, wygładzić wirzch i wylac tężejącego kubusia i ułożyć całe herbatniki, schować do lodówki do zastygnięcia
galaretki rozmieszać w 950 ml gorącej wody i prawie tężejące wylać na sernik, zostawić w lodówce na kilka godzin lub na całą noc - sernik jest pyszny, nie za słodki i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!
sok Kubuś 900 ml, żelatyna 1 na litr/opakowanie, mleko 3,2% 450 ml, serek homogenizowany 250 ml, sernik 1 opakowanie, herbatniki 300 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania
żelatynę na 1 litr wsypać do szklanki, wlać do połowy szklanki gorącej wody i rozpuścić żelatynę mieszając, wlać do kubusia o smaku truskawka+banan+marchew+jabłko i wymieszać, zostawić do lekkiego stężenia
sernik z opakowania wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, dodać serek waniliowy homogenizowany i mikserem miksować z 4 minuty na dużych obrotach
tortownica 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć herbatniki, 7 sztuk zostawić w całości
do blaszki wyłożyć sernik i lekko przemieszać z herbatnikami, wygładzić wirzch i wylac tężejącego kubusia i ułożyć całe herbatniki, schować do lodówki do zastygnięcia
galaretki rozmieszać w 950 ml gorącej wody i prawie tężejące wylać na sernik, zostawić w lodówce na kilka godzin lub na całą noc - sernik jest pyszny, nie za słodki i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!
25.01.2017
Składniki:
tortilla 1 opakowanie, warzywa mrożone 1/2 opakowania, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 15 dag, ser żółty 15 dag, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie, ogórek zielony 1 mały, ząbki czosnku 2 sztuki, jogurt naturalny 380 ml
szpinak trochę odmrozić, na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z praski, dodać kucharka, warzywa mrożone i szpinak, podsmażać do odparowania wody
tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa, wsypać pieprz, wymieszać
wsypać pokruszony twaróg i połączyć składniki, w garnku wyrównać wierzch i podzielić na cztery części
na każdy placek tortilli szpinakowej rozsmarować porcję nadzienia, posypać startym serem, użyłam królewski
zawinąć placki ciasno w rulon podwijając brzegi do środka, ułożyć na suchej blaszce i zapiec w piekarniku nagrzanym na 200 C z 15-20 minut
w czasie pieczenia tortilli utrzeć na tarce ogórek zielony, z praski dodać ząbki czosnku, wsypać sos tzatzyki, wlać jogurt i dobrze wszystko wymieszać, tortille podać z sosem - pyszne, aromatyczne jedzonko...........SMACZNEGO!!!
tortilla 1 opakowanie, warzywa mrożone 1/2 opakowania, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 15 dag, ser żółty 15 dag, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie, ogórek zielony 1 mały, ząbki czosnku 2 sztuki, jogurt naturalny 380 ml
szpinak trochę odmrozić, na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z praski, dodać kucharka, warzywa mrożone i szpinak, podsmażać do odparowania wody
tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa, wsypać pieprz, wymieszać
wsypać pokruszony twaróg i połączyć składniki, w garnku wyrównać wierzch i podzielić na cztery części
na każdy placek tortilli szpinakowej rozsmarować porcję nadzienia, posypać startym serem, użyłam królewski
zawinąć placki ciasno w rulon podwijając brzegi do środka, ułożyć na suchej blaszce i zapiec w piekarniku nagrzanym na 200 C z 15-20 minut
w czasie pieczenia tortilli utrzeć na tarce ogórek zielony, z praski dodać ząbki czosnku, wsypać sos tzatzyki, wlać jogurt i dobrze wszystko wymieszać, tortille podać z sosem - pyszne, aromatyczne jedzonko...........SMACZNEGO!!!
24.01.2017
Składniki:
ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, czosnek niedźwiedzi - ile potrzeba, matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, cukier 2 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łytżeczki, śmietana gęsta 18% 330 ml
śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy wylac na durszlak aby obciekły z wody
matiasy pokroić na 2 cm kawałki do miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym
obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinki, przekroić wzdłuż na połowę
ziemniaki podać ze śledziami, posypać czosnkiem niedźwiedzim suszonym - sycące, zdrowe, smaczne danie nie tylko na piątek............SMACZNEGO!!!
ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, czosnek niedźwiedzi - ile potrzeba, matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, cukier 2 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łytżeczki, śmietana gęsta 18% 330 ml
śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy wylac na durszlak aby obciekły z wody
matiasy pokroić na 2 cm kawałki do miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym
obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinki, przekroić wzdłuż na połowę
ziemniaki podać ze śledziami, posypać czosnkiem niedźwiedzim suszonym - sycące, zdrowe, smaczne danie nie tylko na piątek............SMACZNEGO!!!
23.01.2017
Składniki:
płatki owsiane 1 szklanka, woda 1 szklanka, sól - szczypta, stewia - ile potrzeba, olej kokosowy 1 łyżeczka, mleko 2 szklanki, orzechy włoskie 3/4 szklanki
szklankę płatków owsianych zalać szklanką wody, wymieszać
nakryć miskę talerzem i włożyć do mikrofalówki, ustawić na 4 minuty na dużej mocy
do gorącej owsianki włożyć olej kokosowy, wymieszać, do smaku wlać stewię w płynie, wsypać szczyptę soli, wymieszać
wlać mleko zimne, dobrze wymieszać, wsypać orzechy włoskie - sycąca owsianka śniadaniowa lub na kolację...........SMACZNEGO!!!
płatki owsiane 1 szklanka, woda 1 szklanka, sól - szczypta, stewia - ile potrzeba, olej kokosowy 1 łyżeczka, mleko 2 szklanki, orzechy włoskie 3/4 szklanki
szklankę płatków owsianych zalać szklanką wody, wymieszać
nakryć miskę talerzem i włożyć do mikrofalówki, ustawić na 4 minuty na dużej mocy
do gorącej owsianki włożyć olej kokosowy, wymieszać, do smaku wlać stewię w płynie, wsypać szczyptę soli, wymieszać
wlać mleko zimne, dobrze wymieszać, wsypać orzechy włoskie - sycąca owsianka śniadaniowa lub na kolację...........SMACZNEGO!!!
21.01.2017
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka
ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków
na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim
zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku
do zużycia reszty pieczarek i sera pokroić bułkę na trzy porcje, posmarować mlekiem i dodać resztę składników
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut ciasto francuskie, bułki można wyjąć po 10 minutach - dobra przekąska na kolację do barszczu, do piwka............SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka
ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków
na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim
zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku
do zużycia reszty pieczarek i sera pokroić bułkę na trzy porcje, posmarować mlekiem i dodać resztę składników
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut ciasto francuskie, bułki można wyjąć po 10 minutach - dobra przekąska na kolację do barszczu, do piwka............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)