Składniki:
jajka 6 sztuk "M",
cukier brązowy 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko 1 szklanka,
mąka tortowa 25 dag,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
banan 2 sztuki,
mandarynki 4 sztuki,
jabłka 2 sztuki,
przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki,
śmietana 30 % 330 ml,
galaretka gruszkowa 1 opakowanie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jajka, olej, cukier brązowy, mleko rózgą blendera dobrze zmiksować, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki
pokrojone dość drobno owoce wymieszać z przyprawą do szarlotki
foremki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, silikonowej nie trzeba, do foremek nałożyć porcje owoców, i prawie do pełna nałożyć ciasta na owoce
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dól, babeczki piec około 35 minut, do suchego patyczka
mocno zimną śmietanę 30% ubijać rózgą blendera, gdy zacznie sztywnieć wsypać galaretkę gruszkową i ubić na sztywno, szprycką nakładać śmietanę na zimne babeczki, posypać kolorową posypką - babeczki są wilgotne, aromatyczne.............SMACZNEGO!!!
13.01.2017
12.01.2017
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mleko 1 litr, olej rzepakowy 4 łyżki
NADZIENIE "RUSKIE": twaróg półtłusty 50 dag, ugotowane w mundurkach ziemniaki 5 sztuk, szczypiorek 1 pęczek, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 200 ml
do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, dodać wcześniej odmrożony szpinak, wlać olej i z 3/4 litra mleka, dokładnie zmiksować wszystko
z dzbanka przelać do pojemnika, jeśli ciasto jest za gęste to dolać mleka do dość płynnej konsystencji mieszając, odstawić na 30 minut
cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na maśle i wystudzić, dodać do twarogu półtłustego, ziemniaki zmielone w maszynce lub prasce do ziemniaków lub dobrze utłuczone tłuczkiem, dodać pozostałe składniki, pokrojony szczypiorek i dobrze wszystko wymieszać ze śmietaną 12%
dobrze rozgrzana naleśnikarka 22 cm, przed smażeniem przetrzeć patelnię olejem, wlewać porcję ciasta i smażyć naleśniki, nie trzeba więcej oleju dodawać na patelnię
na każdym naleśniku rozsmarować nadzienie i zawijać ciasno w rulony - naleśniki są obłędnie smaczne, sycące i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 3 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mleko 1 litr, olej rzepakowy 4 łyżki
NADZIENIE "RUSKIE": twaróg półtłusty 50 dag, ugotowane w mundurkach ziemniaki 5 sztuk, szczypiorek 1 pęczek, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 200 ml
do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, dodać wcześniej odmrożony szpinak, wlać olej i z 3/4 litra mleka, dokładnie zmiksować wszystko
z dzbanka przelać do pojemnika, jeśli ciasto jest za gęste to dolać mleka do dość płynnej konsystencji mieszając, odstawić na 30 minut
cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na maśle i wystudzić, dodać do twarogu półtłustego, ziemniaki zmielone w maszynce lub prasce do ziemniaków lub dobrze utłuczone tłuczkiem, dodać pozostałe składniki, pokrojony szczypiorek i dobrze wszystko wymieszać ze śmietaną 12%
dobrze rozgrzana naleśnikarka 22 cm, przed smażeniem przetrzeć patelnię olejem, wlewać porcję ciasta i smażyć naleśniki, nie trzeba więcej oleju dodawać na patelnię
na każdym naleśniku rozsmarować nadzienie i zawijać ciasno w rulony - naleśniki są obłędnie smaczne, sycące i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO!!!
11.01.2017
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, mandarynki 8 sztuk, cukier waniliowy 1 łyżka, cynamon 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba
ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze, położyć na blaszce, na cieście rozłożyć gęsto cząstki obranych mandarynek zostawiając dość szerokie brzegi do podwinięcia
mandarynki posypać cukrem waniliowym, cynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru
brzegi ciasta nałożyć na owoce, dociskając złączenie, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie
ostrym nożem ponacinać skośnie wierzch ciasta, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, na ciemnozłoty kolor, wystudzone posypać pudrem cukrem - pyszne na szybko aromatyczne ciasto.............SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, mandarynki 8 sztuk, cukier waniliowy 1 łyżka, cynamon 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba
ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze, położyć na blaszce, na cieście rozłożyć gęsto cząstki obranych mandarynek zostawiając dość szerokie brzegi do podwinięcia
mandarynki posypać cukrem waniliowym, cynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru
brzegi ciasta nałożyć na owoce, dociskając złączenie, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie
ostrym nożem ponacinać skośnie wierzch ciasta, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, na ciemnozłoty kolor, wystudzone posypać pudrem cukrem - pyszne na szybko aromatyczne ciasto.............SMACZNEGO!!!
10.01.2017
Składniki:
masło lub margaryna 15 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko 250 ml, mąka tortowa 430 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 2 łyżeczki, kakao 2 łyżki, przyprawa do piernika 1 opakowanie
KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 330 ml, masło 10 dag, cukier puder 2 łyżki, sok z pomarańczy 2 łyżki, skórka pomarańczowa 2 łyżki, pomarańcze 2 sztuki duże
składniki ciasta i kremu temperatura pokojowa, wszystkie składniki ciasta włożyć do pojemnika i mikserem utrzeć na jednolitą masę, forma silikonowa 25x25 cm, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka
składniki na krem: masło, cukier puder, sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach, dodać serek waniliowy homogenizowany i połączyć składniki
zimne ciasto przekroić na połowę, połowę kremu rozsmarować na cieście i nakryć drugim ciastem, rozsmarować resztę kremu, poukładać cienkie cząstki pomarańczy, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto smakuje przepysznie.............SMACZNEGO!!!
masło lub margaryna 15 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko 250 ml, mąka tortowa 430 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 2 łyżeczki, kakao 2 łyżki, przyprawa do piernika 1 opakowanie
KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 330 ml, masło 10 dag, cukier puder 2 łyżki, sok z pomarańczy 2 łyżki, skórka pomarańczowa 2 łyżki, pomarańcze 2 sztuki duże
składniki ciasta i kremu temperatura pokojowa, wszystkie składniki ciasta włożyć do pojemnika i mikserem utrzeć na jednolitą masę, forma silikonowa 25x25 cm, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka
składniki na krem: masło, cukier puder, sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach, dodać serek waniliowy homogenizowany i połączyć składniki
zimne ciasto przekroić na połowę, połowę kremu rozsmarować na cieście i nakryć drugim ciastem, rozsmarować resztę kremu, poukładać cienkie cząstki pomarańczy, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto smakuje przepysznie.............SMACZNEGO!!!
8.01.2017
Składniki:
marchew 1kg, pomarańcze 4 sztuki, jabłka 6 sztuk, gruszki 6 sztuk, grejpfrut 2 sztuki, imbir mały kawałek, woda filtrowana - ile potrzeba
Marchew obrać, opłukać, z jabłek i gruszek usunąć gniazda nasienne, pomarańcze i grejpfruty obrać.
Przygotować odpowiedniej wielkości porcje do wlotu wyciskarki.
Wszystkie składniki w wyciskarce wycisnąć do pojemnika, na koniec wlać wodę do wlotu wyciskarki, mamy wszystkie resztki soku wlane do pojemnika, nic się nie zmarnuje .
Sok jest bardzo gęsty i esencjonalny i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
marchew 1kg, pomarańcze 4 sztuki, jabłka 6 sztuk, gruszki 6 sztuk, grejpfrut 2 sztuki, imbir mały kawałek, woda filtrowana - ile potrzeba
Marchew obrać, opłukać, z jabłek i gruszek usunąć gniazda nasienne, pomarańcze i grejpfruty obrać.
Przygotować odpowiedniej wielkości porcje do wlotu wyciskarki.
Wszystkie składniki w wyciskarce wycisnąć do pojemnika, na koniec wlać wodę do wlotu wyciskarki, mamy wszystkie resztki soku wlane do pojemnika, nic się nie zmarnuje .
Sok jest bardzo gęsty i esencjonalny i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 65 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat waniliowy 3 krople, jajka 4 sztuki "L", mleko 1 szklanka, masło lub margaryna 10 dag, nadzienie: - w opisie, cukier puder - ile potrzeba
ciasto upiec wieczorem i rano jest pyszne śniadanko = drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, z 5 łyżkami letniego mleka, przykryć i odstawić na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, aromat waniliowy, jajka i zacząć mieszać hakiem
w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na większych obrotach z 5 minut, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy części, z każdej zrobić paski, nałożyć domową czekośliwkę lub dżem jaki masz i lubisz, zawinąć ciasto, skręcić je kilka razy i do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut
zimne ciasto posypać cukrem pudrem - ciasto przypomina chałkę, nam smakuje na śniadanie z masłem..............SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 65 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat waniliowy 3 krople, jajka 4 sztuki "L", mleko 1 szklanka, masło lub margaryna 10 dag, nadzienie: - w opisie, cukier puder - ile potrzeba
ciasto upiec wieczorem i rano jest pyszne śniadanko = drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, z 5 łyżkami letniego mleka, przykryć i odstawić na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, aromat waniliowy, jajka i zacząć mieszać hakiem
w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na większych obrotach z 5 minut, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy części, z każdej zrobić paski, nałożyć domową czekośliwkę lub dżem jaki masz i lubisz, zawinąć ciasto, skręcić je kilka razy i do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut
zimne ciasto posypać cukrem pudrem - ciasto przypomina chałkę, nam smakuje na śniadanie z masłem..............SMACZNEGO!!!
6.01.2017
Składniki:
jajka 7 sztuk "M", masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, marchew 2 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, żurawina suszona 200 gram
KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany 750 gram/waniliowy, masło 15 dag, capuccino 2 opakowania/rumowe, sok z pomarańczy 1 łyżka, orzechy włoskie 100 gram
składniki temperatura pokojowa = jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być
wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki
użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta
wsypać przyprawę do piernika i połączyć składniki
wsypać żurawinę, trochę zostawić do przybrania i połączyć składniki
forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 180 C około 60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia
miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę
ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem
resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest smaczne,że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść.............SMACZNEGO!!!
jajka 7 sztuk "M", masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, marchew 2 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, żurawina suszona 200 gram
KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany 750 gram/waniliowy, masło 15 dag, capuccino 2 opakowania/rumowe, sok z pomarańczy 1 łyżka, orzechy włoskie 100 gram
składniki temperatura pokojowa = jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być
wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki
użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta
wsypać przyprawę do piernika i połączyć składniki
wsypać żurawinę, trochę zostawić do przybrania i połączyć składniki
forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 180 C około 60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia
miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę
ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem
resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest smaczne,że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść.............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)