Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
cytryna 1 większa,
mleko 100 ml,
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 15 dag,
dżem 250 ml/winogronowy,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
polewa czekoladowa - w opisie,
orzechy posiekane 1 szklanka
do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok, mikserem na dużych obrotach wszystko miksować z 2 minuty
następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać ze słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować
forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne
POLEWA: 100 gram czekolada gorzka, 3 łyżki gęstej śmietany, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mieszając do połączenia ze śmietaną
polewą polać babkę i posypać orzechami włoskimi, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - babka jest aromatyczna, delikatna i szybko się zjada........SMACZNEGO!!!
30.12.2016
Składniki:
marchew 3/4 kg, jabłka 4 sztuki, chrzan ze słoika 3 łyżki, cukier brązowy 2 łyżki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 6 łyżek
w pojemniku rozdrabniacza na tarczy do warzyw zetrzeć marchew, jabłka, przełożyć do miski
wsypać cukier, wlać olej, śmietanę, chrzan ze słoika i wymieszać
odstawić na 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły - surówka jest nie tylko do obiadu ale i do podjadania dla zdrowia...........SMACZNEGO!!!
marchew 3/4 kg, jabłka 4 sztuki, chrzan ze słoika 3 łyżki, cukier brązowy 2 łyżki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 6 łyżek
w pojemniku rozdrabniacza na tarczy do warzyw zetrzeć marchew, jabłka, przełożyć do miski
wsypać cukier, wlać olej, śmietanę, chrzan ze słoika i wymieszać
odstawić na 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły - surówka jest nie tylko do obiadu ale i do podjadania dla zdrowia...........SMACZNEGO!!!
28.12.2016
mój przepis został nagrodzony "zobacz TUTAJ" i takie oto otrzymałam w paczce pyszne nagrody, w tym 2 książki ze słodkimi przepisami
ciasto z konkursu:marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe
26.12.2016
Składniki:
słonina 70 dag/bez skóry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, jabłka 2 sztuki, majeranek 1 łyżka
świeżą słoninę pokroić w kostkę ostrym nożem, najlepiej włożyć słoninę do zamrażalnika na 30 minut, łatwiej i szybciej się pokroi, włożyć rozgrzanego garnka i na średnim ogniu wytapiać smalec co jakiś czas mieszając, za mocny ogień przypali za szybko słoninę i nie wytopi smalcu
gdy są już rumiane skwarki wsypać pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty w prasce czosnek, starte na grubszych oczkach jabłka bez skóry, podsmażać do złotej cebulki
smalec przelać do naczynia, używam kamionkowy garnek i wystygnięty schować do lodówki - taki domowy smalec jest bardziej zdrowszy niż różne sztuczne mazidła do pieczywa............SMACZNEGO!!!
słonina 70 dag/bez skóry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, jabłka 2 sztuki, majeranek 1 łyżka
świeżą słoninę pokroić w kostkę ostrym nożem, najlepiej włożyć słoninę do zamrażalnika na 30 minut, łatwiej i szybciej się pokroi, włożyć rozgrzanego garnka i na średnim ogniu wytapiać smalec co jakiś czas mieszając, za mocny ogień przypali za szybko słoninę i nie wytopi smalcu
gdy są już rumiane skwarki wsypać pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty w prasce czosnek, starte na grubszych oczkach jabłka bez skóry, podsmażać do złotej cebulki
smalec przelać do naczynia, używam kamionkowy garnek i wystygnięty schować do lodówki - taki domowy smalec jest bardziej zdrowszy niż różne sztuczne mazidła do pieczywa............SMACZNEGO!!!
Składniki:
schab bez kości 6 porcji, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie
kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki
na mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów
kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku
kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO!!!
schab bez kości 6 porcji, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie
kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki
na mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów
kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku
kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
fasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, boczek wędzony 25 dag, kiełbasa śląska 5 sztuk, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, cząber 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sos pomidorowy 500 ml/karton, cukier 2 łyżki
fasolę jaś zalać wodą i zostawić na noc do moczenia, wodę wylać, wsypać do szybkowara, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wlać wodę 2 litry i gotować z 25 minut
boczek wędzony pokroić w kostkę i w garnku zrumienić, dodać kiełbasę śląską bez flaka pokrojoną w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone cebule i z praski wyciśnięty czosnek
wlać z kartonika ostry sos pomidorowy, wsypać paprykę mieloną
do sosu dodać fasolę z wodą po gotowaniu, dodać przyprawy pozostałe i gotować z 15 minut na średnim ogniu, podawać do pieczywa lub ziemniaków - taka fasola jest najlepsza na drugi dzień po ugotowaniu..............SMACZNEGO!!!
fasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, boczek wędzony 25 dag, kiełbasa śląska 5 sztuk, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, cząber 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sos pomidorowy 500 ml/karton, cukier 2 łyżki
fasolę jaś zalać wodą i zostawić na noc do moczenia, wodę wylać, wsypać do szybkowara, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wlać wodę 2 litry i gotować z 25 minut
boczek wędzony pokroić w kostkę i w garnku zrumienić, dodać kiełbasę śląską bez flaka pokrojoną w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone cebule i z praski wyciśnięty czosnek
wlać z kartonika ostry sos pomidorowy, wsypać paprykę mieloną
do sosu dodać fasolę z wodą po gotowaniu, dodać przyprawy pozostałe i gotować z 15 minut na średnim ogniu, podawać do pieczywa lub ziemniaków - taka fasola jest najlepsza na drugi dzień po ugotowaniu..............SMACZNEGO!!!
21.12.2016
Składniki:
gęsie udka 4 sztuki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki
skórkę na gęsi ponacinać, sok z pomarańczy wycisnąć do miski, wsypać kucharka, pieprz, paprykę, włożyć udka gęsie do marynaty najlepiej na całą noc w lodówce
garnek szybkowara rozgrzać i podsmażyć z każdej strony udka, nadmiar tłuszczu wytopionego odlać, przyda się np. do bigosu
wlać wodę do udek, wsypać majeranek i cząber, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z40-45 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie
udka wyjąć na talerz, do wywaru wsypać mąkę i mikserem wszystko zmiksować, zagotować do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami np. czerwoną kapustą z mojego przepisu "zobacz TUTAJ" - smaczne, aromatyczne danie z gęsią..............SMACZNEGO!!!
gęsie udka 4 sztuki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki
skórkę na gęsi ponacinać, sok z pomarańczy wycisnąć do miski, wsypać kucharka, pieprz, paprykę, włożyć udka gęsie do marynaty najlepiej na całą noc w lodówce
garnek szybkowara rozgrzać i podsmażyć z każdej strony udka, nadmiar tłuszczu wytopionego odlać, przyda się np. do bigosu
wlać wodę do udek, wsypać majeranek i cząber, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z40-45 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie
udka wyjąć na talerz, do wywaru wsypać mąkę i mikserem wszystko zmiksować, zagotować do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami np. czerwoną kapustą z mojego przepisu "zobacz TUTAJ" - smaczne, aromatyczne danie z gęsią..............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)