Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
   
    mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
    
    cukier 1 szklanka,
   
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
   
    cytryna 1 większa,
    
    mleko 100 ml,
    
    jajka 4 sztuki,
    
    masło lub margaryna 15 dag,
    
    dżem 250 ml/winogronowy,
    
    przyprawa do piernika 1 opakowanie,
    
    polewa czekoladowa - w opisie,
   
    orzechy posiekane 1 szklanka 
do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok, mikserem na dużych obrotach wszystko miksować z 2 minuty 
następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać ze słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować
forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne 
POLEWA: 100 gram czekolada gorzka, 3 łyżki gęstej śmietany, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mieszając do połączenia ze śmietaną 
polewą polać babkę i posypać orzechami włoskimi, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - babka jest aromatyczna, delikatna i szybko się zjada........SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz