Składniki:
CIASTO MARCHEWKOWE:
jajka 6 sztuk,
masło lub margaryna 12,5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
przyprawa korzenna 1 opakowanie,
marchew 10 łyżek,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
BUDYNIE:
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
gruszki 4 sztuki,
budyń czekoladowy 1 opakowanie,
śliwki 10 sztuk
ŚMIETANA MARCHEWKOWA:
śmietana 30 % 330 ml/zimna,
śmietan fix 1 opakowanie,
cukier puder 3 łyżki,
marchew 4 łyżki/starta,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jajka, cukier, przyprawę korzenną, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie grudkowata i taka ma być
w rozdrabniaczu dobrze rozdrobnić obrane marchewki, użyłam 10 średnich sztuk, marchewki starczy do ciasta, do śmietany i jeszcze do surówki resztę dodałam
do masy dodać czubate łyżki marchewki
wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość rzadkie ciasto
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia - wlać ciasto do formy, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki
BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotować z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszać budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłożyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc
ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać cukier puder, śmietan fix i ubijać na sztywno, gdy śmietana zacznie sztywnieć wsypać marchewkę i ubić do sztywności
całą śmietanę rozsmarować na cieście, posypać kolorową posypką, schować przykryte w chłodne miejsce (u mnie balkon) lub do lodówki - ciasto jest wybornie smaczne, budynie smakowe a śmietana marchewkowa jest przepyszna...........SMACZNEGO!!!
13.10.2016
Składniki:
baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie
baranina po wymoczeniu w maślance z octem jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia = umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć
w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami
dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew
dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
żeberka wyjąć na talerz, SOS: wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, blenderem zmiksować wszystko i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, żeberka podać z sosem i z czym się lubi - żeberka są soczyste, kruche, aromatyczne, sos jest pyszny.............SMACZNEGO!!!
baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie
baranina po wymoczeniu w maślance z octem jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia = umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć
w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami
dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew
dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
żeberka wyjąć na talerz, SOS: wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, blenderem zmiksować wszystko i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, żeberka podać z sosem i z czym się lubi - żeberka są soczyste, kruche, aromatyczne, sos jest pyszny.............SMACZNEGO!!!
12.10.2016
Składniki:
woda 3 litry, żołądki gęsie drobiowe 2 sztuki, skrzydełka gęsie 2 sztuki, oierś gęsi 30 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, brukiew 1 sztuka większa, majeranek 2 łyżki
brukiew powinna być przemrożona, ja obraną ścieram na tarce grubsze oczka do worka i wkładam do zamrażalnika na 1 dzień - brukiew jest bardziej słodka, traci goryczkę = żołądki, skrzydełka gęsie zalać wodą, dodać pokrojony w kostkę kawałek piersi gęsiej, zagotować, zebrać pianę szumówką, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 35 minut
następnie wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę i gotować z 15 minut
następnie dodać zamrożoną brukiew, kucharka, gotować z 15 minut
zupę do smaku przyprawić pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, podawać z żołądkiem, mięskiem z piersi i obranym mięskiem ze skrzydełek - zupa z brukwi na gęsinie jest u nas smakołykiem...........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, żołądki gęsie drobiowe 2 sztuki, skrzydełka gęsie 2 sztuki, oierś gęsi 30 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, brukiew 1 sztuka większa, majeranek 2 łyżki
brukiew powinna być przemrożona, ja obraną ścieram na tarce grubsze oczka do worka i wkładam do zamrażalnika na 1 dzień - brukiew jest bardziej słodka, traci goryczkę = żołądki, skrzydełka gęsie zalać wodą, dodać pokrojony w kostkę kawałek piersi gęsiej, zagotować, zebrać pianę szumówką, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 35 minut
następnie wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę i gotować z 15 minut
następnie dodać zamrożoną brukiew, kucharka, gotować z 15 minut
zupę do smaku przyprawić pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, podawać z żołądkiem, mięskiem z piersi i obranym mięskiem ze skrzydełek - zupa z brukwi na gęsinie jest u nas smakołykiem...........SMACZNEGO!!!
11.10.2016
Składniki:
kurczak 1,5 kg, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, papryka 4 średnie, marchew 4 większe, cukinia 1 większa, cebula 1 duża, czosnek 1 główka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, woda 1/2 szklanki
kurczaka umytego podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperek, porcje natrzeć paprykami, kucharkiem, przyprawą w płynie, włożyć do rękawa i schować do lodówki, można na całą noc
obrane marchewki, papryki, czosnek pokroić na kawałki, dodać pokrojoną ze skórką cukinię, wszystko wymieszać z olejem, pieprzem mielonym, kucharkiem
warzywa włożyć do rękawa z kurczakiem, wlać wodę, zawiązać rękaw, piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, piec 50 minut, następnie rozciąć trochę rękaw i piec w 200 C z 10-15 minut
kurczak jest soczysty, aromatyczny, warzywa pyszne, jest kolorowo i smacznie, można podać z czym się lubi..............SMACZNEGO!!!
kurczak 1,5 kg, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, papryka 4 średnie, marchew 4 większe, cukinia 1 większa, cebula 1 duża, czosnek 1 główka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, woda 1/2 szklanki
kurczaka umytego podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperek, porcje natrzeć paprykami, kucharkiem, przyprawą w płynie, włożyć do rękawa i schować do lodówki, można na całą noc
obrane marchewki, papryki, czosnek pokroić na kawałki, dodać pokrojoną ze skórką cukinię, wszystko wymieszać z olejem, pieprzem mielonym, kucharkiem
warzywa włożyć do rękawa z kurczakiem, wlać wodę, zawiązać rękaw, piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, piec 50 minut, następnie rozciąć trochę rękaw i piec w 200 C z 10-15 minut
kurczak jest soczysty, aromatyczny, warzywa pyszne, jest kolorowo i smacznie, można podać z czym się lubi..............SMACZNEGO!!!
10.10.2016
Składniki:
śmietana 30 % 330 ml/zimna, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, zaparzona mocna kawa 1 szklanka, biszkopty okrągłe 150 gram, konfitura niskosłodzona - ile potrzeba/truskawkowa, herbatniki pełnoziarniste 15 sztuk, czekolada starta 100 gram
do szklanki wsypać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i ostudzić
do pucharków wkładać namoczone biszkopty w kawie
zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką gruszkową, porcje nałożyć na biszkopty, porcję dżemu niskosłodzonego truskawkowego
powtórzyć: biszkopty,śmietana, dżem
powkładać herbatniki pełnoziarniste, posypać startą czekoladą i schować do lodówki - smaczny deserek na szybko............SMACZNEGO!!!
śmietana 30 % 330 ml/zimna, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, zaparzona mocna kawa 1 szklanka, biszkopty okrągłe 150 gram, konfitura niskosłodzona - ile potrzeba/truskawkowa, herbatniki pełnoziarniste 15 sztuk, czekolada starta 100 gram
do szklanki wsypać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i ostudzić
do pucharków wkładać namoczone biszkopty w kawie
zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką gruszkową, porcje nałożyć na biszkopty, porcję dżemu niskosłodzonego truskawkowego
powtórzyć: biszkopty,śmietana, dżem
powkładać herbatniki pełnoziarniste, posypać startą czekoladą i schować do lodówki - smaczny deserek na szybko............SMACZNEGO!!!
Składniki:
jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie
kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko
wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej
formować owalne ok 1 cm grubości kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony
usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu
SAŁATA: umytą sałatę i osuszoną z wody porwać na kawałeczki, polać jogurtem naturalnym wymieszanym do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym - kotlety są pyszne smakowo, delikatne i syte na obiad.............SMACZNEGO!!!
jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie
kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko
wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej
formować owalne ok 1 cm grubości kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony
usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu
SAŁATA: umytą sałatę i osuszoną z wody porwać na kawałeczki, polać jogurtem naturalnym wymieszanym do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym - kotlety są pyszne smakowo, delikatne i syte na obiad.............SMACZNEGO!!!
7.10.2016
Składniki:
ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 2 zabki, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, sos - w opisie/gulaszowy, śmietana gęsta - ile potrzeba
placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać do miski, dodać jajka, mąkę, pieprz zmielony, kucharka
wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut
na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smażyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczkę kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać z sosem i śmietaną - placki są chrupiące i z sosem smakują pysznie............SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 2 zabki, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, sos - w opisie/gulaszowy, śmietana gęsta - ile potrzeba
placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać do miski, dodać jajka, mąkę, pieprz zmielony, kucharka
wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut
na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smażyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczkę kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać z sosem i śmietaną - placki są chrupiące i z sosem smakują pysznie............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)