Składniki:
jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL",
kalafior 1 mały,
ziemniaki ugotowane 10 średnie,
jajka 1 sztuka "XL",
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
bułka tarta 3/4 szklanki,
koperek 1/2 pęczka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
sałata - w opisie
kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko
wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej
formować owalne ok 1 cm grubości kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony
usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu
SAŁATA: umytą sałatę i osuszoną z wody porwać na kawałeczki, polać jogurtem naturalnym wymieszanym do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym - kotlety są pyszne smakowo, delikatne i syte na obiad.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz