jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie
kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko
wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej
formować owalne ok 1 cm grubości kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony
usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu
SAŁATA: umytą sałatę i osuszoną z wody porwać na kawałeczki, polać jogurtem naturalnym wymieszanym do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym - kotlety są pyszne smakowo, delikatne i syte na obiad.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz