29.12.2021
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, cukier wsypać, dodać miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa ma być grudkowata.
Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, wlać olejek migdałowy 1/2 pojemniczka i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.
W formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, które zawsze się udaje, idealna baza do wielu różnych owoców........SMACZNEGO!!!
28.12.2021
Na oleju podsmażyć z 4 minuty na średnim ogniu drobno pokrojone cebule, pory (pory dobrze opłukać z z resztek ziemi między łodygami) posypane 1 łyżeczką cukru.
Wsypać drobno pokrojone papryki oczyszczone z nasionek: słodkie i ostrą, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać.
Następnie wsypać pokrojone ząbki czosnku, pokrojone ze skórką cukinie, pod przykryciem dusić 15 minut (wody nie dolewamy, warzywa puszczą soki), na koniec dodać soli, pieprz ziołowy, pieprz mielony - bardzo łatwa, szybka, tania i smaczna warzywna potrawka, idealna do ryżu, makaronu, kaszy, ziemniaków, nam smakuje na zimno na toście z masłem.......SMACZNEGO!!!
23.12.2021
papryka z cebulą duszona 1/2 litra naczynie lub 3 papryki+2 cebule+ząbki czosnku 5 sztuk+olej 4 łyżki+sól i pieprz do smaku
jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 2-3 szklanki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, lubczyk 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1 szklanka
Bardzo dobry sposób na wykorzystanie składników, które zostaną na następny dzień, nie tylko ryż, ale i makaron, kasze doskonale pasują na takie kotlety.
Do miski wsypać z woreczków ugotowany ryż, paprykę duszoną odsączoną z wywaru, paprykę, pieprz ziołowy, lubczyk, tartą bułkę, jajka.
Wszystko dokładnie ręką wyrobić, masa ma być kleista i zwarta, nie za luźna.
Olej rozgrzać mocno, zwilżonymi dłońmi formować nie za grube kotlety, smażyć na średnim ogniu na rumiano- doskonały pomysł na wykorzystanie ryżu, papryki duszonej z dnia poprzedniego, kotlety są pyszne i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
21.12.2021
okrasa: olej rzepakowy 8 łyżek, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 sztuka mniejsza, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki
włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk średnie, woda 2 litry, sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki
Fasolę jaś moczyć z 12 godzin w wodzie, po moczeniu wodę wylać, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, fasolę gotuję wieczorem i rano gotuję zupę.
Do garnka wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, wlać wodę, fasolę z wywarem z szybkowara i gotować do miękkości ziemniaków.
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiełbaskę obraną z flaka, za mocno nie zrumienić, wsypać paprykę ostrą i słodką, wymieszać.
Okrasę dodać do zupy, gotować z 5 minut, dodać soli, pieprz mielony, majeranek - doskonała zupa fasolowa, jest rozgrzewająca, sycąca, okraszona kiełbaską chudą nie jest za tłusta, fasola osobno ugotowana w szybkowarze jest szybko miękka i dzięki temu zupa jest szybko gotowa........SMACZNEGO!!!
20.12.2021
Składniki temperatura pokojowa - do naczynia dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę i mikserem utrzeć z 3 minuty do spienienia, masa myć grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Ciasto wyłożyć do silikonowych 20 cm keksówek, wygładzić wierzch ciasta, na cieście położyć gruszki (gruszki dojrzałe, nie duże i w jednej wielkości), ogonki owinięte folią, gruszki delikatnie wcisnąć w ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, smaczne, lekkie ciasto kakaowe z całymi gruszkami, ciasto doskonale smakuje na różne okazje.........SMACZNEGO!!!
19.12.2021
moździerz: kolendra, pieprz syczuański ziarnisty po 1 łyżeczce, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki
sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, syrop wiśniowy 2 łyżki, żelatyna 5 łyżeczek+woda 1 szklanka
W garnku na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, ząbki czosnku, wsypać obsypaną mąką wątróbkę, wymieszać z cebulą, w moździerzu utłuc nie za drobno ziarna pieprzu syczuańskiego, kolendry, ziela angielskiego, liścia laurowego, wsypać do wątróbki, dodać sól, pieprz mielony i dusić z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Do wątróbki wlać syrop wiśniowy, wymieszać wszystko.
Do wątróbki wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie przegotowanej żelatynę, wymieszać i zdjąć z ognia garnek.
Pałką blendera zmiksować wątróbkę.
Keksówka silikonowa 20 cm i miska mała, wątróbkę wylać do keksówki i miski, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwy, szybki, prosty w wykonaniu pasztet z wątróbek kurczaka, jest lekki, dobrze się smaruje i do pieczywa jest doskonały.......SMACZNEGO!!!
17.12.2021
kruszonka cynamonowa: mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 10 dag, cukier 10 dag, cynamon 1 łyżka
Do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, mąkę przesianą, suche drożdże, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem stopionym, hakiem robota wyrabiać nie za gęste ciasto z 7 minut.
Ciasto wyłożyć do formy 30x20 cm z papierem do pieczenia, poukładać śliwki bez pestek, zostawić ciasto przykryte ręcznikiem kuchennym na 30 minut w ciepłym miejscu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę mikserem lub palcami.
Kruszonką posypać śliwki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - aromatyczna, puszysta i lekka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką cynamonową, ciasto jest doskonałe na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
16.12.2021
Papryki oczyścić z gniazdek z nasiennych, dobrze opłukać, pokroić na większe kawałki do miski.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować z 5 minut na średnim ogniu.
Następnie wsypać kurkumę, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy, ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia.
Do wyparzonych słoików wkładać paprykę do 3/4 wysokości słoika, zalewę zamieszać i chochelką wlać z zawartością do słoików.
Słoiki mocno zakręcić, p włożyć do piekarnika słoiki, ustawić na 130C i gdy temperatura będzie już gotowa to pasteryzować z 35 minut, w piekarniku wystudzić, gotowe będą po około 3 tygodniach, w ciemnym i chłodnym miejscu przechowywać - bardzo smaczna, łatwa, papryka w zalewie korzennej z kurkumą, doskonale smakuje jako zakąska, na kanapki czy do obiadu.........SMACZNEGO!!!
14.12.2021
szynka świeża bez kości 50 dag, mąka pszenna 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, czosnek 1 główka
kapusta kiszona 1,5 kg, kapusta biała 1/2 główki małej, podgrzybki suszone 1 szklanka, śliwki wędzone bez pestek 100 gram, wywar z golonek, ziarna pieprzu 1 łyżka, cukier do smaku 2 łyżki
Do szybkowara włożyć oczyszczoną z włosia golonki, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę 4 szklanki, po zasyczeniu pary gotować 60 minut, wystudzone golonki wyjąć z szybkowara na talerz, wywar z szybkowara wylać do naczynia, zostawić.
Grzyby suszone podgrzybki moczyć w letniej wodzie, kapustę drobno pokroić, kiszoną kapustę pokroić.
Świeżą szynkę pokroić w kostkę, obsypać mąką, w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć mięso, wsypać paprykę, dodać pokrojoną cebulę, cały czosnek, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, czosnek wyjąć i rozgnieść widelcem, łuski wyrzucić, czosnek dodać do mięsa.
Do mięsa wsypać obie kapusty, śliwki suszone, ziarna pieprzu, wlać grzyby z wywarem, wlać wywar z golonek, wymieszać.
Szybkowar zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, kapustę można do smaku doprawić cukrem - smaczne, sycące, pożywne danie, golonka z kapustą smakuje idealnie, ale można zjeść osobno golonkę i kapustę jako samodzielne dania.........SMACZNEGO!!!