kruszonka cynamonowa: mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 10 dag, cukier 10 dag, cynamon 1 łyżka
Do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, mąkę przesianą, suche drożdże, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem stopionym, hakiem robota wyrabiać nie za gęste ciasto z 7 minut.
Ciasto wyłożyć do formy 30x20 cm z papierem do pieczenia, poukładać śliwki bez pestek, zostawić ciasto przykryte ręcznikiem kuchennym na 30 minut w ciepłym miejscu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę mikserem lub palcami.
Kruszonką posypać śliwki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - aromatyczna, puszysta i lekka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką cynamonową, ciasto jest doskonałe na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz