Składniki:
papryka świeża 5 kg średnia,
woda 3 litry,
cukier 300 gram,
sól 3-4 łyżki,
cebula 4 sztuki większa,
goździki 1 łyżka,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 5 sztuk,
gorczyca 2 łyżki,
kurkuma 2 łyżki,
pieprz mielony 3 łyżeczki,
ocet 10% 400 ml,
olej rzepakowy 8 łyżek
Papryki oczyścić z gniazdek z nasiennych, dobrze opłukać, pokroić na większe kawałki do miski.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować z 5 minut na średnim ogniu.
Następnie wsypać kurkumę, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy, ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia.
Do wyparzonych słoików wkładać paprykę do 3/4 wysokości słoika, zalewę zamieszać i chochelką wlać z zawartością do słoików.
Słoiki mocno zakręcić, p włożyć do piekarnika słoiki, ustawić na 130C i gdy temperatura będzie już gotowa to pasteryzować z 35 minut, w piekarniku wystudzić, gotowe będą po około 3 tygodniach, w ciemnym i chłodnym miejscu przechowywać - bardzo smaczna, łatwa, papryka w zalewie korzennej z kurkumą, doskonale smakuje jako zakąska, na kanapki czy do obiadu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz