Składniki:
szybkowar: fasola Jaś 1 opakowanie 400 gram,
woda 2 litry,
jałowiec 5 sztuk,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 2 sztuki
okrasa: olej rzepakowy 8 łyżek,
kiełbasa śląska 4 sztuki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziemniaki 6 sztuk średnie,
woda 2 litry,
sól 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki
Fasolę jaś moczyć z 12 godzin w wodzie, po moczeniu wodę wylać, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, fasolę gotuję wieczorem i rano gotuję zupę.
Do garnka wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, wlać wodę, fasolę z wywarem z szybkowara i gotować do miękkości ziemniaków.
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiełbaskę obraną z flaka, za mocno nie zrumienić, wsypać paprykę ostrą i słodką, wymieszać.
Okrasę dodać do zupy, gotować z 5 minut, dodać soli, pieprz mielony, majeranek - doskonała zupa fasolowa, jest rozgrzewająca, sycąca, okraszona kiełbaską chudą nie jest za tłusta, fasola osobno ugotowana w szybkowarze jest szybko miękka i dzięki temu zupa jest szybko gotowa........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz