12.12.2021
Duże filety dorsza pokroić każdy na 3 części, opłukać pod wodą zimną, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W woreczku foliowym (panierka w woreczku nie sypie się na blacie jak z talerza) wymieszać mąkę, tartą bułkę, paprykę ostrą, pieprz mielony, kucharka.
Każdy filet z każdej strony obtaczać dokładnie w panierce.
Kłaść na patelnię z gorącym olejem i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu - doskonałe filety z dorsza w panierce smażone na patelni, smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!
Zimny gęsty jogurt, twaróg z wiaderka, cukier puder, cukier wanilinowy zmiksować mikserem, wlać ostudzoną żelatynę i zmiksować składniki.
Formę 24 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie rozsypać kawałki herbatników - 12 zostawić w całości.
Masę serową wyłożyć na herbatniki, wygładzić wierzch, powkładać w sernik całe herbatniki, wsypać borówki.
Galaretki wymieszać w gorącej wodzie, w 450 ml gorącej każdą, tężejącą agrestową wylać na sernik, na agrestową wylać wiśniową, schować do lodówki na kilka godzin, kroić na porcje nożem maczanym w ciepłej wodzie - doskonale idealny sernik na zimno, smaku sernikowi dodają borówki, galaretka i herbatniki petit beurre, na każda okazję smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
11.12.2021
świeża szynka z kością 1,5 kg, smalec 1/2 kostki, cebula 3 sztuki duże, pomidory 6 sztuk mniejsze, woda 2 szklanki
Paprykę węgierską, kucharek, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz mielony wymieszać w miseczce.
Świeżą szynkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć z każdej strony mieszanką przypraw, schować do lodówki na 3 godziny.
W szybkowarze rozgrzać smalec, włożyć szynkę z marynatą i zrumienić z każdej strony.
Wsypać pokrojone na kawałki cebule, podsmażać z 3 minuty, wymieszać z dwa razy.
Wsypać pokrojone na kawałki pomidory, podsmażać z 3 minuty, wymieszać z dwa razy.
Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 55 minut, w szybkowarze dobrze wystudzić, mięso z szybkowara wyjąć, wywar zmiksować pałką blendera i będzie do smarowania pieczywa - doskonałe mięso na zimno do pieczywa, zimny wywar z mięsa jest dobry do posmarowania pieczywa, na każdą okazję pasuje wybornie........SMACZNEGO!!!
9.12.2021
jajka 5 sztuk "L", palma 15 dag miękka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka tortowa 2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, 12,5 dag palma miękka
puder cukier - ile potrzeba
Kawałki jabłek, połówki śliwek (mogą być ze skórką) wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia, do do zimnej masy wsypać kisiel, wymieszać.
Jajka, miękki tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 3 minuty do spienienia, masa ma być grudkowata, wsypać mąkę z proszkiem i połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch.
Na cieście delikatnie rozsmarować masę kisielową.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C piec 10 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem aby masa kisielowa mocno stężała, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, szybkie, łatwe ciasto ucierane, masa jabłkowo-śliwkowa z kisielem jest doskonałym nadzieniem w tym cieście........SMACZNEGO!!!
7.12.2021
Świeże pałki kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w misce wymieszać kucharka, paprykę ostrą, curry, pieprz mielony i natrzeć pałki kurczaka, schować do lodówki na 2 godziny.
W garnku na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony pałki na złocisto.
Papryki oczyścić z nasion, pokroić na kawałki, wsypać do pałek.
Dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, cebulę pokrojoną na kawałki,pomidory mocno dojrzale pokrojone w kostkę.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości pałek, podawać na ciepło na obiad z ziemniakami, makaronem, ryżem lub na zimno na kolację z pieczywem - bardzo smaczne, soczyste, delikatne i aromatyczne pałki kurczaka, aromatyczne papryką i czosnkiem, jednogarnkowe łatwe i szybkie danie.........SMACZNEGO!!!
6.12.2021
jogurt naturalny gęsty 3 opakowania po 380 gram każde,
jogurt truskawkowy 380 gram,
cukier puder 1 szklanka,
żelatyna 7 łyżeczek + woda gorąca 3/4 szklanki,
ciasto z dżemem 1 opakowanie 400 gram
Do pojemnika dodać jogurt naturalny gęsty i jogurt truskawkowy, cukier puder, mikserem połączyć składniki, wlać letnią, rozpuszczoną żelatynę i szybko zmiksować masę sernikową.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wyłożyć kawałki ciasta z dżemem, na ciasto wylać masę sernikową.
Wygładzić łyżką wierzch sernika, schować do lodówki do zastygnięcia.
Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, lekko stężałą galaretkę wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - bardzo szybki, łatwy smaczny sernik na zimno z jogurtów, na spodzie babki z dżemem i galaretką, idealny nie tylko latem deser.........SMACZNEGO!!!
5.12.2021
Jajka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać sok z wodą, aromat waniliowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Wsypać orzechy włoskie nie za drobno rozdrobnione w rozdrabniaczu, połączyć składniki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć w formie, wygładzić wierzch ciasta.
Na cieście rozłożyć kawałeczki jabłek i gruszek, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasto, zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień do jedzenia - doskonałe ciasto tzw. cielak, ale jest u[pieczony po mojemu, ciasto jest mocno kakaowe, orzechowe, owocowe i wilgotne........SMACZNEGO!!!
4.12.2021
Z kapusty (odmiana płaska do gołąbków)wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku z olejem i zdejmować z główki sparzone liście, z wystudzonych ściąć nożykiem gruby nerw.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, cebulę pokrojoną, paprykę pokrojoną w kostkę, kucharka, sól, pieprz mielony, jajka, śmietanę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
Porcję mięsa nakładać na liście kapusty i zawijać ciasno w rulony.
Do szybkowara (9 litrów) na dno włożyć rozkładane sito (nie przypali się kapusta na dnie), na sicie układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 25 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i na następny dzień są do wyjęcia, nie rozwalają się przy wyjmowaniu), gołąbki wyjąć do miski, wywar wlać do garnuszka i można zrobić sos - bardzo smaczne, delikatne gołąbki z nadzieniem mięsno-ryżowo-paprykowym z dodatkiem śmietany, przygotowane w szybkowarze są szybko gotowe........SMACZNEGO!!!
3.12.2021
Piersi kurczaka opłukać, pokroić na kostki, obsypać w mące pszennej, wsypać do garnka z olejem rzepakowym, dodać paprykę ostrą, kostkę rosołową, pieprz mielony i podsmażać na złocisto.
Paprykę oczyszczoną z pestek pokroić na kostki i dodać do kurczaka, podsmażać, zamieszać.
Wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę ząbki czosnku, podsmażać z 3 minuty, zamieszać.
Dolać wody i gotować z 20 minut, na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, wsypać natkę pietruszki i zdjąć z ognia, można podać z ziemniakami, ryżem makaronem, kaszą - pyszny, sycący gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem papryki, jest szybko gotowy, można dodać ulubione przyprawy.........SMACZNEGO!!!