Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
palma 20 dag miękka,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1 łyżeczka,
kakao 8 łyżek,
sok wiśniowy 1/4 szklanki + woda 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 3 krople,
orzechy włoskie łuskane 20 dag,
jabłka 3 sztuki,
gruszki 3 sztuki,
puder cukier 1 szklanka,
gorąca woda 2-3 łyżki
Jajka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać sok z wodą, aromat waniliowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Wsypać orzechy włoskie nie za drobno rozdrobnione w rozdrabniaczu, połączyć składniki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć w formie, wygładzić wierzch ciasta.
Na cieście rozłożyć kawałeczki jabłek i gruszek, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasto, zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień do jedzenia - doskonałe ciasto tzw. cielak, ale jest u[pieczony po mojemu, ciasto jest mocno kakaowe, orzechowe, owocowe i wilgotne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz