2.10.2021
Składniki temperatura pokojowa = kawę zalać wrzątkiem i wystudzić, do naczynia wsypać cukier, dodać jajka, miękką palmę, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć z 2 minuty na najwyższych obrotach - masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste.
Do ciasta wlać wystudzoną kawę bez fusów i mikserem szybko utrzeć na dość gęste ciasto.
3 keksówki formy silikonowe 20 cm lub 1 forma duża 30x25 cm, ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch.
Opłukane brzoskwinie ze skórką przeciąć na połowę, wyjąć pestkę i pokroić połówki brzoskwiń n "ósemki", gęsto ułożyć na cieście.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, w foremkach wystudzić, przed podaniem p[osypać pudrem cukrem - doskonałe, w smaku, łatwe, szybkie ciasto ucierane z brzoskwiniami, jest wilgotne, aromatyczne, idealna baza do wielu owoców..........SMACZNEGO!!!
27.09.2021
surówka: kiszona kapusta 50 dag,
cebula 1 sztuka średnia,
papryka 1 sztuka średnia,
cukier 2-3 łyżki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
kminek mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki
filety z mintaja świeże 5 sztuk,
mąka pszenna 4 łyżki,
mąka krupczatka 4 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
ziemniaki w łupinie gotowane 1 kg
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, wsypać cukier, pieprz mielony, kminek mielony i wlać olej rzepakowy, wymieszać.
Filety mintaja opłukać pod zimną wodą, duże przeciąć na połowę, osuszyć ręcznikiem papierowym, mąkę pszenną, krupczatkę wymieszać z z solą, pieprzem, na gorący olej rzepakowy kłaść filety i smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Podawać z ziemniakami gotowanymi w łupinie i surówką z kiszonej kapusty, posypać pieprzem mielonym - filety z mintaja świeże nie mrożone są bardzo soczyste, smaczne i szybko przygotowane na obiad, z surówka z kiszonej kapusty smakują idealnie.......SMACZNEGO!!!
26.09.2021
Łopatkę z tłuszczykiem pokroić na kostkę, otoczyć w mące pszennej i dać do garnka z gorącym olejem rzepakowym, wsypać przyprawę do gulaszu, zrumienić co jakiś czas zamieszać.
Z papryki usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę, obrane cebule pokroić w kostkę, wsypać do mięsa i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać ząbki czosnku z praski wyciśnięte.
Do gulaszu wlać wodę, pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 35 minut na średnim ogniu.
Mąkę wymieszać z wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, jeśli potrzeba to dodać soli i pieprzu - bardzo smaczny, szybki, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z łopatki z papryką, idealne danie i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO!!!
23.09.2021
Umyte papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, pokroić w kostkę, cebule pokroić w kostkę.
W garnku na oleju zeszklić cebule posypane cukrem na złocisto, wsypać paprykę pokrojoną, kostki wołowe Kucharka, zamieszać i podsmażać co jakiś czas mieszając z 5 minut.
Następnie nakryć garnek pokrywką i na średnim ogniu dusić z 15 minut, co jakiś czas zamieszać.
Na koniec wsypać pieprz ziołowy, pieprz mielony, paprykę ostrą, z praski przeciśnięte obrane ząbki czosnku (czosnek daję na koniec, aby był lepszy i wyraźniejszy smak czosnku), bez przykrycia dusić z 4 minuty - doskonale smakuje na ciepło do makaronu, ziemniaków, ryżu ale też i na zimno do pieczywa, grzanek, tostów.........SMACZNEGO!!!
20.09.2021
Groch łuskany zalać wodą i moczyć 12 godzin (wodę z moczenia grochu wylewam i płuczę groch, usuwa się puryny szkodliwe przy kwasie moczowym), wodę wylać i z 1 raz przepłukać groch.
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę (rozdrobniona włoszczyzna w rozdrabniaczu dobry sposób na jej zjedzenie w zupie), zagotować, zebrać łyżką pianę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec.
Dodać groch , kostki rosołowe, gotować z 35 minut.
Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać kiełbasę obraną z flaka pokrojoną w kostkę i zrumienić.
Kiełbasę dodać do zupy, zagotować.
Wsypać majeranek, pieprz mielony, z praski przeciśnięte ząbki czosnku i gotować z 3 minuty, zdjąć garnek z ognia. - najlepsza grochówka z kiełbaską, jest aromatyczna, sycąca, pożywna, najlepiej smakuje ugotowana wieczorem i na następny dzień do jedzenia........SMACZNEGO!!!
16.09.2021
Składniki temperatura pokojowa = do miski dodać jajka, cukier i rózgą wymieszać energicznie, wsypać mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wlać mleko, olej i rózgą połączyć składniki.
Do ciasta wsypać kawałeczki cukierków w białej i ciemnej czekoladzie i wymieszać.
Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, dodać jabłka pokrojone w kostkę i łyżką wmieszać w ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C grzanie góra/dół, babkę piec około 55-60 minut do suchego patyczka.
W formie babkę dobrze wystudzić i zimną wyjąc z formy, przed podaniem posypać cukrem pudrem - wyjątkowo smaczna babka kakaowa z cukierkami w białej czekoladzie i jabłkami, ciasto jest wilgotne, puszyste........SMACZNEGO!!!
13.09.2021
Udka kurczaka średniej wielkości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w misce dobrze natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka, worek - rękaw do pieczenia rozłożyć w formie-łatwiej się wkłada i lepiej piecze w piekarniku, włożyć udka do rękawa, dodać ząbki czosnku i kawałki cebuli.
Obraną marchew pokroić w talarki, obrane ziemniaki pokroić w talarki, w misce po udkach wymieszać w reszcie przyprawy.
Wsypać na udka do worka-rękawa, zawiązać worek i piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie worek na środku rozciąć i udka widelcem położyć na ziemniakach, w termoobiegu na 150C piec z 20 minut.
Podawać z ulubionymi surówkami, maślanką - najlepsze, mało pracochłonne sycące i pożywne danie obiadowe tzw. jedno workowe z piekarnika, idealne na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
12.09.2021
Składniki temperatura pokojowa = do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i olejek pomarańczowy, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki z 1 minutę na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa niska 25 cm i jedna silikonowa mała 15 cm (do pracy męża), ciasto rozsmarować w formach, wygładzić wierzch.
Na cieście poukładać gęsto umyte i wypestkowane śliwki skórką do dołu.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić
- najlepsze ciasto mocno śliwkowe, lubimy , aby ciasta nie było za dużo ale śliwek sporo, ciasto jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO!!!
8.09.2021
Z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do wrzątku z olejem, tak co pół minuty ściągać widelcem liście z główki, z wystudzonych liści małym nożykiem ściąć na płasko kawałek grubego nerwu.
Ryż ugotować, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski i dobrze wymieszać ręką z mięsem mielonym, przyprawą do karkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem.
Na każdy liść nałożyć porcję farszu i ciasno zawinąć liście.
Brytfannę wysmarować olejem, na dnie położyć zbędne liście kapusty, układać ciasno gołąbki, można dwie warstwy, wlać wodę i sok pomidorowy na gołąbki.
Brytfannę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i włączyć piekarnik ustawiony na 210C, grzanie góra/dół. piec około 50 min ut, wystudzone gołąbki wyjąć na duży talerz, wlać sos z brytfanny do garnuszka, wymieszać z mąką, śmietaną i zagotować, podawać z koperkiem - doskonałe smakowo gołąbki z młodej kapusty duszone w pomidorach, idealnie smakują i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!