Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 3/4 łyżeczki,
kakao 4 łyżki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mleko 1 szklanka,
cukierki 12 sztuk,
jabłka 2 sztuki większe,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do miski dodać jajka, cukier i rózgą wymieszać energicznie, wsypać mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wlać mleko, olej i rózgą połączyć składniki.
Do ciasta wsypać kawałeczki cukierków w białej i ciemnej czekoladzie i wymieszać.
Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, dodać jabłka pokrojone w kostkę i łyżką wmieszać w ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C grzanie góra/dół, babkę piec około 55-60 minut do suchego patyczka.
W formie babkę dobrze wystudzić i zimną wyjąc z formy, przed podaniem posypać cukrem pudrem - wyjątkowo smaczna babka kakaowa z cukierkami w białej czekoladzie i jabłkami, ciasto jest wilgotne, puszyste........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz