Składniki:
groch łuskany 400 gram opakowanie, włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka, ziemniaki 8 sztuk średnie,woda 4 litry,kostka wołowa 3 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec ziarna 6 sztuk, pieprz mielony, kiełbasa śląska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1/4 kostki, czosnek 4 ząbki, majeranek 3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie do smaku na talerzu
Groch łuskany zalać wodą i moczyć 12 godzin (wodę z moczenia grochu wylewam i płuczę groch, usuwa się puryny szkodliwe przy kwasie moczowym), wodę wylać i z 1 raz przepłukać groch.
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę (rozdrobniona włoszczyzna w rozdrabniaczu dobry sposób na jej zjedzenie w zupie), zagotować, zebrać łyżką pianę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec.
Dodać groch , kostki rosołowe, gotować z 35 minut.
Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać kiełbasę obraną z flaka pokrojoną w kostkę i zrumienić.
Kiełbasę dodać do zupy, zagotować.
Wsypać majeranek, pieprz mielony, z praski przeciśnięte ząbki czosnku i gotować z 3 minuty, zdjąć garnek z ognia. - najlepsza grochówka z kiełbaską, jest aromatyczna, sycąca, pożywna, najlepiej smakuje ugotowana wieczorem i na następny dzień do jedzenia........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz