surówka: kiszona kapusta 50 dag,
cebula 1 sztuka średnia,
papryka 1 sztuka średnia,
cukier 2-3 łyżki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
kminek mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki
filety z mintaja świeże 5 sztuk,
mąka pszenna 4 łyżki,
mąka krupczatka 4 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
ziemniaki w łupinie gotowane 1 kg
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, wsypać cukier, pieprz mielony, kminek mielony i wlać olej rzepakowy, wymieszać.
Filety mintaja opłukać pod zimną wodą, duże przeciąć na połowę, osuszyć ręcznikiem papierowym, mąkę pszenną, krupczatkę wymieszać z z solą, pieprzem, na gorący olej rzepakowy kłaść filety i smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Podawać z ziemniakami gotowanymi w łupinie i surówką z kiszonej kapusty, posypać pieprzem mielonym - filety z mintaja świeże nie mrożone są bardzo soczyste, smaczne i szybko przygotowane na obiad, z surówka z kiszonej kapusty smakują idealnie.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz