Składniki:
łopatka bez kości z tłuszczem 80 dag,
mąka pszenna 4 łyżki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
przyprawa do gulaszu pikantna 1 opakowanie,
cebula 2 sztuki duże,
papryka 6 sztuk średnie,
ząbki czosnku 7 sztuk,
woda 4 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
sól, pieprz do smaku
Łopatkę z tłuszczykiem pokroić na kostkę, otoczyć w mące pszennej i dać do garnka z gorącym olejem rzepakowym, wsypać przyprawę do gulaszu, zrumienić co jakiś czas zamieszać.
Z papryki usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę, obrane cebule pokroić w kostkę, wsypać do mięsa i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać ząbki czosnku z praski wyciśnięte.
Do gulaszu wlać wodę, pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 35 minut na średnim ogniu.
Mąkę wymieszać z wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, jeśli potrzeba to dodać soli i pieprzu - bardzo smaczny, szybki, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z łopatki z papryką, idealne danie i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz