łopatka mielona 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, tarta bułka 3 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 6 łyżek, olej rzepakowy 1/2 szklanki
kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, pomidory miękkie 1 kg, cukier 3 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki
Fasolę moczyć w wodzie całą noc, wlać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować w szybkowarze 40 minut.
Mięso mielone dobrze wyrobić jajkiem, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, posiekaną cebulą, kucharkiem, pieprzem mielonym.
Formować nie duże kotlety, obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, usmażone wyłożyć na talerz.
Na tłuszczu po kotletach usmażyć pokrojoną kiełbasę obraną z flaka z cebulą, bardzo miękkie pomidory zmiksować ze skórką w blenderze, wlać do kiełbasy, dodać czosnek posiekany, cukier, paprykę ostrą, sól, ocet, majeranek, fasolę z szybkowara i gotować wszystko z 5 minut, podawać mielonym kotletem, pieczywem z masłem - bardzo dobra fasola Jaś gotowana w szybkowarze jest szybciej miękka i można ją dodać do wielu potraw........SMACZNEGO!!!