Składniki:
ziemniaki 2,5 kg,
jajka 2 sztuki "L",
mąka pszenna 1 szklanka,
bułka tarta 3/4 szklanki,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
cebula 1 średnia,
ząbki czosnku 3 sztuki
prawdziwki 1 kg,
woda 2 szklanki do sparzenia,
masło 2 łyżki,
cebula 1 sztuka średnia,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
śmietana 12% 200 gram,
natka pietruszki 1/2 pęczka
W robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać.
Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz.
Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki średnie, w garnku zalać wodą
i tylko zagotować, wylać (wylaną wodę można zamrozić do sosów, bigosu, zupy) grzyby na sito na garnku.
Masło stopić na patelni, wsypać pokrojoną cebulę i zeszklić, co jakiś cas zamieszać, wsypać z sita grzyby, sól, pieprz mielony i dusić z 10 minut, wlać śmietanę i na średnim ogniu gotować z 3 minuty.
Placki podać z grzybami i natką pietruszki - bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczana z grzybami prawdziwkami w śmietanie, doskonałe danie na obiad, na kolację.......SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Hej, ten przepis jest świetny.
Placki się udały.
W życiu bym nie pomyślała,że dodatek bułki da taki efekt.
Tu mam zdjęcia i rozgłaszam Twój przepis
https://uelizki.blogspot.com/search/label/Placki%20ziemniaczane%20z%20blendera
Dziękuję.
Dziękuję i pozdrawiam 🤗
Prześlij komentarz