prawdziwki 1 kg, woda 2 szklanki do sparzenia, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, natka pietruszki 1/2 pęczka
W robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać.
Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz.
Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki średnie, w garnku zalać wodą i tylko zagotować, wylać (wylaną wodę można zamrozić do sosów, bigosu, zupy) grzyby na sito na garnku. Masło stopić na patelni, wsypać pokrojoną cebulę i zeszklić, co jakiś cas zamieszać, wsypać z sita grzyby, sól, pieprz mielony i dusić z 10 minut, wlać śmietanę i na średnim ogniu gotować z 3 minuty.
Placki podać z grzybami i natką pietruszki - bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczana z grzybami prawdziwkami w śmietanie, doskonałe danie na obiad, na kolację.......SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Hej, ten przepis jest świetny.
Placki się udały.
W życiu bym nie pomyślała,że dodatek bułki da taki efekt.
Tu mam zdjęcia i rozgłaszam Twój przepis
https://uelizki.blogspot.com/search/label/Placki%20ziemniaczane%20z%20blendera
Dziękuję.
Dziękuję i pozdrawiam 🤗
Prześlij komentarz