Składniki:
dorsz czarny filety 3 sztuki duże,
olej rzepakowy 1/2 litra,
mąka pszenna 2 szklanki,
sól ziołowa 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
szpinak 2 pęczki,
masło 1 łyżeczka,
cebula 1 mała,
ząbki czosnku 3 sztuki,
sól i pierz do smaku,
jajka "M" i masło do smażenia - ile potrzeba,
ziemniaki 1 kg,
koperek 1 pęczek
Duże filety czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na 3-4 porcje każdy filet, panierować w mące pszennej wymieszanej z solą ziołową i pieprzem mielonym.
Filety smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju.
Liście szpinaku opłukać, pokroić na drobno, cebulę pokrojoną z czosnkiem w kosteczkę podsmażyć na maśle, dodać szpinak, sól, pieprz mielony i smażyć do odparowania soku na dużym ogniu mieszając.
Usmażyć na maśle jajka sadzone, posolić do smaku, ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem z posiekanym koperkiem, na rybę położyć porcję szpinaku, jajko sadzone, porcje ziemniaków i można dodać do dania paprykę, posypać koperkiem - Czarny dorsz filety na bardzo smaczny, sycący obiad, podany ze szpinakiem i jajkiem sadzonym to doskonały dodatek do ryby.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz