Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
mleko letnie 1 szklanka,
masło 5 dag + 1/2 szklanki mleko,
mąka tortowa 65 dag,
sól 1 szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
śliwki 50 dag,
jabłka 6 sztuk,
cynamon 5 łyżek,
puder cukier - ile potrzeba
Drożdże wymieszać z w misie robota z łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, nakryć misę talerzem odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, dodać resztę mleka letniego z masłem stopionym, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma silikonowa 26 cm i keksówka silikonowa 20 cm lub duża forma 35x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżka i nałożyć do form, na wierzch ciasta ułożyć ósemki jabłek ze skórką i połówki śliwek, posypać cynamonem.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, zostawić w formach do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, lekka, aromatyczna z dodatkiem jabłek, śliwek i cynamonu, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz