15.06.2021
Stopić masło, wystudzić na letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo delikatne, lekkie smakuje jak chałka........SMACZNEGO!!!
14.06.2021
Oczyszczone, opłukane głowy z karasi, ogonki, płetwy (w nich jest dużo żelatyny) włożyć do garnka, dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (u mnie moja młoda włoszczyzna mrożona), pokrojone w kostkę ziemniaki obrane, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować.
Następnie na małym ogniu gotować z 25 minut, wyjąć z wywaru kawałki ryby na talerz.
Do wywaru dodać obrane mięsko z kawałków ryby, pieprz czarny mielony, sól czosnkową, posiekany koperek, po zagotowaniu zdjąć od razu z ognia - delikatny, lekki, mało kaloryczny rosołek z karasia,wykorzystałam oczyszczone głowy karasi, rosołek jest bardzo smaczny........SMACZNEGO!!!
11.06.2021
Z ryby usunąć skrobiąc łuski (ja rybę wkładam do dużej reklamówki i bardzo ostrym nożem usuwam łuski), po usunięciu wnętrzności odcinam głowę, rybę dobrze opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na talerzu wymieszać mąkę pszenną z tartą bułką, pieprzem czarnym mielonym, solą czosnkową, rybę skropić cytryną i obtaczać dobrze z każdej strony i kłaść na mocno gorący olej na patelni.
Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, ryba jest doskonała na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa - świeża ryba karaś jest bardzo smaczna i zdrowa, po wypatroszeniu odcięte głowy zostaną wykorzystane do zupy "zobacz TUTAJ" , reszta ryby usmażona na patelni.......SMACZNEGO!!!
10.06.2021
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, olejek pomarańczowy, miękkie masło utrzeć mikserem do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Dodać twaróg śmietankowy, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki z 2 minuty na średnich obrotach.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy wsypać połamane herbatniki, wyłożyć masę serową, na wierzch rozsypać obrany, pokrojony w kawałeczki rabarbar, delikatnie wcisnąć w masę serową.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 55 minut, do suchego patyczka, sernik w formie dobrze wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem - sernik pieczony z twarogu śmietankowego, tego twarogu nie mielę, od razu dodaję do ucierania,herbatniki na spodzie, rabarbar na wierzchu sernika........SMACZNEGO!!!
9.06.2021
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma miękka 200 gram,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki,
cukier puder 1 szklanka,
gorąca woda 3-4 łyżki
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem do spienienia (masa ma być grudkowata) z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć dość gęstą, gładką masę z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Kakao, cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać ciasto, zostawić do zastygnięcia polewy - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z rabarbarem, ciasto zawsze się udaje i jest idealną bazą do wielu owoców.......SMACZNEGO!!!
4.06.2021
Do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru, mąki i zostawić do podrośnięcia na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka, wlać resztę mleka z olejem, olejek rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, (zostawiłam kawałek ciasta do małej keksówki) posmarować dżemem, zwinąć w roladę, włożyć do formy silikonowej 26 cm z kominkiem, posmarować wodą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczny wianek drożdżowy z nadzieniem dżemowym, idealne ciasto na śniadanie do kawy, na podwieczorek.......SMACZNEGO!!!
1.06.2021
krem budyniowy: mleko 400ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier 4 łyżki, margaryna 200 gram
cukier puder do posypania
W garnku gotować wodę z margaryną, na roztopioną margarynę wsypać mąkę i szybko mieszać cały czas aby masa się nie przypaliła, gdy masa jest zbita zdjąć garnek z ognia i wystudzić dobrze.
Do zimnej masy dodać jajka i mikserem utrzeć na gładką, gęstą masę, masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę z papierem do pieczenia nie duże porcje w odstępach od siebie.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut, upieczone ptysie dobrze wystudzić.
krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka, cukier zagotować i wlać budynie wymieszane w reszcie mleka, mieszać do zagęszczenia i dobrze wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.
Krem nałożyć do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i nadziewać wszystkie ptysie, przed podaniem posypać cukrem pudrem - bardzo pyszne małe ptysie nadziane kremem budyniowym, ptysie są chrupiące, delikatne, jedyna wada to szybko znikają z talerza.......SMACZNEGO!!!
29.05.2021
kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, palma miękka 15 dag
Do misy robota wsypać mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy łyżką wymieszać, wlać letnie mleko, letnią palmę stopioną i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.
Trzy formy silikonowe 20 cm, ciasto wyłożyć do form, poukładać połówki truskawek (jeśli są duże), nakryć ręcznikiem i zostawić na godzinę.
Na kruszonkę palcami utrzeć z podanych składników kruszonkę i posypać kruszonką truskawki.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta wystudzić - ciasto drożdżowe na suchych drożdżach jest szybko wykonane, puszyste, lekkie i jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO!!!
24.05.2021
kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, palma 15 dag miękka
Składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać od razu cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopioną palmę z zimną wodą i mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach wyrabiać dość gęste ciasto.
Keksówki silikonowe 20 cm (lub forma 30x25 cm), ciasto wyłożyć do keksówek, wygładzić wierzch, wsypać obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar.
Mąki, cukier, miękką palmę palcami zrobić kruszonkę, wysypać na rabarbar, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie, łatwe ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką, idealne na każdą okazję.......SMACZNEGO!!!