Składniki:
drożdże suche 7 gram opakowanie,
mąka tortowa 60 dag,
cukier 1 szklanka,
sól 1 szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko letnie 1,5 szklanki,
palma stopiona 100 gram,
truskawki 70 dag
kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka,
mąka tortowa 1 szklanka,
cukier 3/4 szklanki,
palma miękka 15 dag
Do misy robota wsypać mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy łyżką wymieszać, wlać letnie mleko, letnią palmę stopioną i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.
Trzy formy silikonowe 20 cm, ciasto wyłożyć do form, poukładać połówki truskawek (jeśli są duże), nakryć ręcznikiem i zostawić na godzinę.
Na kruszonkę palcami utrzeć z podanych składników kruszonkę i posypać kruszonką truskawki.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta wystudzić - ciasto drożdżowe na suchych drożdżach jest szybko wykonane, puszyste, lekkie i jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz