Składniki:
ryba karaś świeża 4 sztuki większe,
cytryna 1 sztuka,
olej rzepakowy 1/2 litra,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
tarta bułka 3/4 szklanki,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
sól czosnkowa 2 łyżeczki
Z ryby usunąć skrobiąc łuski (ja rybę wkładam do dużej reklamówki i bardzo ostrym nożem usuwam łuski), po usunięciu wnętrzności odcinam głowę, rybę dobrze opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na talerzu wymieszać mąkę pszenną z tartą bułką, pieprzem czarnym mielonym, solą czosnkową, rybę skropić cytryną i obtaczać dobrze z każdej strony i kłaść na mocno gorący olej na patelni.
Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, ryba jest doskonała na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa - świeża ryba karaś jest bardzo smaczna i zdrowa, po wypatroszeniu odcięte głowy zostaną wykorzystane do zupy
"zobacz TUTAJ"
, reszta ryby usmażona na patelni.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz