Składniki:
kapusta młoda 1 główka średnia,
woda 3-4 litry,
sól 1 łyżka
panierka: jajka 3 sztuki,
olej rzepakowy 1 łyżka,
mleko 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
tarta bułka 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej - z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek głąba (głąb jest ważny aby liście się trzymały w trakcie gotowania, smażenia), następnie znowu przeciąć wzdłuż głąba na połowę i ponownie każdy kawałek na połowę, mamy 8 porcji kapusty, włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą, wsypać sól ni po zagotowaniu gotować z 10 minut na średnim ogniu.
Po ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody.
Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem (lepiej się trzyma panierka), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką.
Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu - młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo smaczna, oryginalna, smakuje na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
28.06.2020
25.06.2020
Składniki:
margaryna miękka 150 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 10 sztuk dojrzałe, duże, gruszki 3 sztuki dojrzałe, większe
piernikowa kruszonka: margaryna miękka 12,5 dag, cukier 100 gram, mąka tortowa 120 gram, przyprawa do piernika 2 łyżki
Do miski wsypać cukier, wbić jajka, dodać miękką margarynę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch, na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek.
W misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.
Kruszonkę rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, łatwe i szybkie ciasto ucierane z owocami, smaku dodaje chrupiąca kruszonka cynamonowa........SMACZNEGO!!!
margaryna miękka 150 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 10 sztuk dojrzałe, duże, gruszki 3 sztuki dojrzałe, większe
piernikowa kruszonka: margaryna miękka 12,5 dag, cukier 100 gram, mąka tortowa 120 gram, przyprawa do piernika 2 łyżki
Do miski wsypać cukier, wbić jajka, dodać miękką margarynę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch, na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek.
W misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.
Kruszonkę rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, łatwe i szybkie ciasto ucierane z owocami, smaku dodaje chrupiąca kruszonka cynamonowa........SMACZNEGO!!!
23.06.2020
Składniki:
skrzydełka kurczaka 1 kg
marynata: przecier pomidorowy 3 łyżki, śmietana 12% 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda zimna 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, oregano 1 łyżeczka
panierka: mąka tortowa 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, sezam 3 łyżki, tarta bułka 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka
sos czosnkowy: ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, ogórek zielony 1 sztuka średni, koperek 1/2 pęczka, kefir naturalny 500 gram, majonez 4 łyżki
Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przeciąć na połowę przez środek chrząstki, opłukane skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na godzinę.
Czosnek na tarce do czosnku zetrzeć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.
Wodę wylać, skrzydełka osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski, wlać marynatę i wszystko mocno natrzeć, nakryć talerzem i do lodówki na całą noc.
Z podanych składników dobrze wymieszać wszystko na panierkę.
Skrzydełka z marynatą obtaczać w panierce i kłaść do formy z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie skrzydełka obrócić na drugą stronę i piec 30 minut, następnie na termo obiegu piec 10 minut.
Ogórek obrany zetrzeć na tarce na oczkach do marchewki, dodać resztę składników sosu czosnkowego, wymieszać.
Skrzydełka podać z sosem czosnkowym, pieczywem, frytkami, (u mnie były młode ziemniaczki) lub z czym się lubi - bardzo soczyste, kruche z chrupiącą panierką pieczone w piekarniku skrzydełka Wacławy, Wacławy dlatego, gdyż są to ulubione skrzydełka mojej bliskiej znajomej..........SMACZNEGO!!!
skrzydełka kurczaka 1 kg
marynata: przecier pomidorowy 3 łyżki, śmietana 12% 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda zimna 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, oregano 1 łyżeczka
panierka: mąka tortowa 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, sezam 3 łyżki, tarta bułka 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka
sos czosnkowy: ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, ogórek zielony 1 sztuka średni, koperek 1/2 pęczka, kefir naturalny 500 gram, majonez 4 łyżki
Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przeciąć na połowę przez środek chrząstki, opłukane skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na godzinę.
Czosnek na tarce do czosnku zetrzeć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.
Wodę wylać, skrzydełka osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski, wlać marynatę i wszystko mocno natrzeć, nakryć talerzem i do lodówki na całą noc.
Z podanych składników dobrze wymieszać wszystko na panierkę.
Skrzydełka z marynatą obtaczać w panierce i kłaść do formy z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie skrzydełka obrócić na drugą stronę i piec 30 minut, następnie na termo obiegu piec 10 minut.
Ogórek obrany zetrzeć na tarce na oczkach do marchewki, dodać resztę składników sosu czosnkowego, wymieszać.
Skrzydełka podać z sosem czosnkowym, pieczywem, frytkami, (u mnie były młode ziemniaczki) lub z czym się lubi - bardzo soczyste, kruche z chrupiącą panierką pieczone w piekarniku skrzydełka Wacławy, Wacławy dlatego, gdyż są to ulubione skrzydełka mojej bliskiej znajomej..........SMACZNEGO!!!
21.06.2020
Składniki:
kopytka: ziemniaki ugotowane ciepłe 1 kg, mąka tortowa - ile potrzeba w miejsce po wyjęciu części ziemniaków + mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "XL", sól 1 łyżeczka woda wrząca + 1łyżka oleju + 1 łyżeczka soli
kotleciki z sosem: mielona łopatka 70 dag, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 3/4 szklanki, oregano 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka średnia, jarzynka 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok pomidorowy 1 litr
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków, wystudzić, zimne ziemniaki w misce podzielić na 4 części, jedną wyjąć i wsypać w to miejsce mąki, wbić jajko, dodać soli i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką rękoma wałkować rulony, nożem je spłaszczyć i pociąć na około 2 cm kopytka.
Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz.
Mielone mięso z łopatki wymieszać z posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano.
Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem - smaczne, delikatne kopytka z kotlecikami w sosie pomidorowym, smakują doskonale i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO!!!
kopytka: ziemniaki ugotowane ciepłe 1 kg, mąka tortowa - ile potrzeba w miejsce po wyjęciu części ziemniaków + mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "XL", sól 1 łyżeczka woda wrząca + 1łyżka oleju + 1 łyżeczka soli
kotleciki z sosem: mielona łopatka 70 dag, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 3/4 szklanki, oregano 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka średnia, jarzynka 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok pomidorowy 1 litr
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków, wystudzić, zimne ziemniaki w misce podzielić na 4 części, jedną wyjąć i wsypać w to miejsce mąki, wbić jajko, dodać soli i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką rękoma wałkować rulony, nożem je spłaszczyć i pociąć na około 2 cm kopytka.
Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz.
Mielone mięso z łopatki wymieszać z posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano.
Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem - smaczne, delikatne kopytka z kotlecikami w sosie pomidorowym, smakują doskonale i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO!!!
19.06.2020
Składniki:
świeże drożdże Babuni 3 dag, mleko letnie 1 szklanka,cukier 5 łyżek, masło stopione 100 gram, mąka tortowa 50-60 dag, sól 1/2 łyżeczki, żółtka 2 sztuki, jajka 1 sztuka, 1 żółtko do posmarowania, szpinak 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella 1 duża kulka, oregano 1 łyżeczka
Pokruszone drożdże i wymieszać z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać mleko letnie, stopione letnie masło, 2 żółtka, 1 jajko i hakiem robota wyrabiać z 8 minut dość gęste ciasto, wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć misę talerzem, odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Umyte liście szpinaku, ząbki czosnku, mozzarellę, olej rzepakowy włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować, wyłożyć do miski i wymieszać z pieprzem, solą, oregano.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, podzielić na dwie części, na blacie podsypanym mąką rozwałkować 2 placki, na każdy nałożyć szpinak, zawinąć w roladę.
Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35-40 minut.
Ciasto smakuje i na ciepło i na zimno np. z barszczem czerwonym, rosołem - bardzo miękkie, puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym jest idealne na ciepło ale również na zimno jako przekąska..........SMACZNEGO!!!
świeże drożdże Babuni 3 dag, mleko letnie 1 szklanka,cukier 5 łyżek, masło stopione 100 gram, mąka tortowa 50-60 dag, sól 1/2 łyżeczki, żółtka 2 sztuki, jajka 1 sztuka, 1 żółtko do posmarowania, szpinak 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella 1 duża kulka, oregano 1 łyżeczka
Pokruszone drożdże i wymieszać z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać mleko letnie, stopione letnie masło, 2 żółtka, 1 jajko i hakiem robota wyrabiać z 8 minut dość gęste ciasto, wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć misę talerzem, odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Umyte liście szpinaku, ząbki czosnku, mozzarellę, olej rzepakowy włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować, wyłożyć do miski i wymieszać z pieprzem, solą, oregano.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, podzielić na dwie części, na blacie podsypanym mąką rozwałkować 2 placki, na każdy nałożyć szpinak, zawinąć w roladę.
Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35-40 minut.
Ciasto smakuje i na ciepło i na zimno np. z barszczem czerwonym, rosołem - bardzo miękkie, puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym jest idealne na ciepło ale również na zimno jako przekąska..........SMACZNEGO!!!
15.06.2020
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko letnie 1 szklanka, masło stopione 5 dag, jajka 1 sztuka "L", żółtka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, mascarpone 250 gram, truskawki 70 dag
kruszonka: mąka tortowa 1 szklanka, kasza manna 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 3 krople, masło miękkie 100 gra, olej rzepakowy 2-4 łyżki
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać 1 łyżkę cukru, mąki i wymieszać, odstawić na 30 minut przykryte talerzem.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajko i żółtka, wlać letnie stopione masło i hakiem robota wyrabiać dość gęste ciasto około 8 minut.
Ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i nakładać porcje serka mascarpone.
Na serku mascarpone poukładać gęsto połówki obranych, opłukanych truskawek.
Do miski wsypać mąkę, cukier, kaszę manną, dodać miękkie masło, olejek migdałowy, 2 łyżki oleju i palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest za sucha to dolać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, kruszonkę rozsypać na truskawkach.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone, truskawek jest obłędnie smaczne, wilgotne, aromatyczne i z chrupiącą kruszonką z dodatkiem kaszy manny.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko letnie 1 szklanka, masło stopione 5 dag, jajka 1 sztuka "L", żółtka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, mascarpone 250 gram, truskawki 70 dag
kruszonka: mąka tortowa 1 szklanka, kasza manna 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 3 krople, masło miękkie 100 gra, olej rzepakowy 2-4 łyżki
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać 1 łyżkę cukru, mąki i wymieszać, odstawić na 30 minut przykryte talerzem.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajko i żółtka, wlać letnie stopione masło i hakiem robota wyrabiać dość gęste ciasto około 8 minut.
Ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i nakładać porcje serka mascarpone.
Na serku mascarpone poukładać gęsto połówki obranych, opłukanych truskawek.
Do miski wsypać mąkę, cukier, kaszę manną, dodać miękkie masło, olejek migdałowy, 2 łyżki oleju i palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest za sucha to dolać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, kruszonkę rozsypać na truskawkach.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone, truskawek jest obłędnie smaczne, wilgotne, aromatyczne i z chrupiącą kruszonką z dodatkiem kaszy manny.........SMACZNEGO!!!
13.06.2020
Składniki:
drożdże świeże 3 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki "L", śliwki 50 dag,' śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wbić jajka, stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto na dość gęste, zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki z kompotu odsączone z soku w garnuszku wymieszać z suchym kisielem i mikserem zmiksować.
Forma 28c20 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć fo formy, na wierzchu rozsmarować śliwki zmiksowane, połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić aby kisiel stężał - bardzo mocno śliwkowa drożdżówka jest doskonała na podwieczorek, wykorzystane śliwki z kompotu są dobre.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 3 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki "L", śliwki 50 dag,' śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wbić jajka, stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto na dość gęste, zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki z kompotu odsączone z soku w garnuszku wymieszać z suchym kisielem i mikserem zmiksować.
Forma 28c20 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć fo formy, na wierzchu rozsmarować śliwki zmiksowane, połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić aby kisiel stężał - bardzo mocno śliwkowa drożdżówka jest doskonała na podwieczorek, wykorzystane śliwki z kompotu są dobre.........SMACZNEGO!!!
12.06.2020
Składniki:
śliwki dojrzałe 2,5 kg, jabłka 1,5 kg, gruszki miękkie 1,5 kg, woda 1 szklanka, cukier 3/4 kg, kardamon 2 łyżeczki, konfiturex 3:1 - 2 opakowania
Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców.
Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera zmiksować, następnie wsypać cukier, kardamon i konfiturex (konfiturex nie wymaga pasteryzacji słoików), cały czas mieszać gotując na mniejszym ogniu aby owoce się nie przypaliły z 3 minuty.
Do wyparzonych słoików nakładać do pełna gorącą marmoladę, wytrzeć brzegi słoika ręcznikiem papierowym, mocno zakręcić słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików.
Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu - domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO!!!
śliwki dojrzałe 2,5 kg, jabłka 1,5 kg, gruszki miękkie 1,5 kg, woda 1 szklanka, cukier 3/4 kg, kardamon 2 łyżeczki, konfiturex 3:1 - 2 opakowania
Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców.
Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera zmiksować, następnie wsypać cukier, kardamon i konfiturex (konfiturex nie wymaga pasteryzacji słoików), cały czas mieszać gotując na mniejszym ogniu aby owoce się nie przypaliły z 3 minuty.
Do wyparzonych słoików nakładać do pełna gorącą marmoladę, wytrzeć brzegi słoika ręcznikiem papierowym, mocno zakręcić słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików.
Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu - domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO!!!
10.06.2020
Składniki:
paluszki solone 100 gram opakowanie, mąka pszenna 3 łyżki, kotlety schabowe bez kości 5 sztuk, jajka 2 sztuki "L", tymianek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1 łyżeczka, smalec 15 dag mizeria: ogórki zielone 3 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, jogurt naturalny 380 gram
Opakowanie paluszków wsypać do rozdrabniacza i dobrze je zmiksować, wysypać na talerz i wymieszać z mąką.
Kotlety schabowe bez kości rozbić tłuczkiem, każdy kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z pieprzem mielonym tymiankiem, olejem-panierka lepiej się trzyma przy smażeniu, obtaczać w panierce.
Na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony kotlety, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut, bez przykrycia 3 minuty na większym ogniu.
Ogórki zielone obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy i jogurt, wszystko wymieszać.
Kotlety podać z ziemniakami, mizerią - panierka z paluszków solonych jest smaczna alternatywa dla tartej bułki jeśli jej zabraknie a mają być kotlety schabowe........SMACZNEGO!!!
paluszki solone 100 gram opakowanie, mąka pszenna 3 łyżki, kotlety schabowe bez kości 5 sztuk, jajka 2 sztuki "L", tymianek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1 łyżeczka, smalec 15 dag mizeria: ogórki zielone 3 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, jogurt naturalny 380 gram
Opakowanie paluszków wsypać do rozdrabniacza i dobrze je zmiksować, wysypać na talerz i wymieszać z mąką.
Kotlety schabowe bez kości rozbić tłuczkiem, każdy kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z pieprzem mielonym tymiankiem, olejem-panierka lepiej się trzyma przy smażeniu, obtaczać w panierce.
Na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony kotlety, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut, bez przykrycia 3 minuty na większym ogniu.
Ogórki zielone obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy i jogurt, wszystko wymieszać.
Kotlety podać z ziemniakami, mizerią - panierka z paluszków solonych jest smaczna alternatywa dla tartej bułki jeśli jej zabraknie a mają być kotlety schabowe........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)