Składniki:
śliwki dojrzałe 2,5 kg,
jabłka 1,5 kg,
gruszki miękkie 1,5 kg,
woda 1 szklanka,
cukier 3/4 kg,
kardamon 2 łyżeczki,
konfiturex 3:1 - 2 opakowania
Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców.
Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera zmiksować, następnie wsypać cukier, kardamon i konfiturex (konfiturex nie wymaga pasteryzacji słoików), cały czas mieszać gotując na mniejszym ogniu aby owoce się nie przypaliły z 3 minuty.
Do wyparzonych słoików nakładać do pełna gorącą marmoladę, wytrzeć brzegi słoika ręcznikiem papierowym, mocno zakręcić słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików.
Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu - domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz