skrzydełka kurczaka 1 kg
marynata: przecier pomidorowy 3 łyżki, śmietana 12% 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda zimna 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, oregano 1 łyżeczka
panierka: mąka tortowa 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, sezam 3 łyżki, tarta bułka 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka
sos czosnkowy: ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, ogórek zielony 1 sztuka średni, koperek 1/2 pęczka, kefir naturalny 500 gram, majonez 4 łyżki
Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przeciąć na połowę przez środek chrząstki, opłukane skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na godzinę.
Czosnek na tarce do czosnku zetrzeć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.
Wodę wylać, skrzydełka osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski, wlać marynatę i wszystko mocno natrzeć, nakryć talerzem i do lodówki na całą noc.
Z podanych składników dobrze wymieszać wszystko na panierkę.
Skrzydełka z marynatą obtaczać w panierce i kłaść do formy z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie skrzydełka obrócić na drugą stronę i piec 30 minut, następnie na termo obiegu piec 10 minut.
Ogórek obrany zetrzeć na tarce na oczkach do marchewki, dodać resztę składników sosu czosnkowego, wymieszać.
Skrzydełka podać z sosem czosnkowym, pieczywem, frytkami, (u mnie były młode ziemniaczki) lub z czym się lubi - bardzo soczyste, kruche z chrupiącą panierką pieczone w piekarniku skrzydełka Wacławy, Wacławy dlatego, gdyż są to ulubione skrzydełka mojej bliskiej znajomej..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz