Składniki:
skrzydełka kurczaka 1 kg
marynata: przecier pomidorowy 3 łyżki,
śmietana 12% 4 łyżki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
woda zimna 1/2 szklanki,
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
oregano 1 łyżeczka
panierka: mąka tortowa 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
sezam 3 łyżki,
tarta bułka 3/4 szklanki,
tymianek 1 łyżka
sos czosnkowy: ząbki czosnku 8 sztuk,
cukier 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
ogórek zielony 1 sztuka średni,
koperek 1/2 pęczka,
kefir naturalny 500 gram,
majonez 4 łyżki
Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przeciąć na połowę przez środek chrząstki, opłukane skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na godzinę.
Czosnek na tarce do czosnku zetrzeć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.
Wodę wylać, skrzydełka osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski, wlać marynatę i wszystko mocno natrzeć, nakryć talerzem i do lodówki na całą noc.
Z podanych składników dobrze wymieszać wszystko na panierkę.
Skrzydełka z marynatą obtaczać w panierce i kłaść do formy z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie
skrzydełka obrócić na drugą stronę i piec 30 minut, następnie na termo
obiegu piec 10 minut.
Ogórek obrany zetrzeć na tarce na oczkach do marchewki, dodać resztę składników sosu czosnkowego, wymieszać.
Skrzydełka podać z sosem czosnkowym, pieczywem, frytkami, (u mnie były młode ziemniaczki) lub z czym się lubi - bardzo soczyste, kruche z chrupiącą panierką pieczone w piekarniku skrzydełka Wacławy, Wacławy dlatego, gdyż są to ulubione skrzydełka mojej bliskiej znajomej..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz