Składniki:
margaryna miękka 150 gram,
jajka 6 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śliwki 10 sztuk dojrzałe, duże,
gruszki 3 sztuki dojrzałe, większe
piernikowa kruszonka: margaryna miękka 12,5 dag,
cukier 100 gram,
mąka tortowa 120 gram,
przyprawa do piernika 2 łyżki
Do miski wsypać cukier, wbić jajka, dodać miękką margarynę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch, na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek.
W misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.
Kruszonkę rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, łatwe i szybkie ciasto ucierane z owocami, smaku dodaje chrupiąca kruszonka cynamonowa........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz