Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
mleko letnie 1 szklanka,
masło stopione 5 dag,
jajka 1 sztuka "L",
żółtka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
mascarpone 250 gram,
truskawki 70 dag
kruszonka: mąka tortowa 1 szklanka,
kasza manna 1/2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
olejek migdałowy 3 krople,
masło miękkie 100 gra,
olej rzepakowy 2-4 łyżki
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać 1 łyżkę cukru, mąki i wymieszać, odstawić na 30 minut przykryte talerzem.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajko i żółtka, wlać letnie stopione masło i hakiem robota wyrabiać dość gęste ciasto około 8 minut.
Ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i nakładać porcje serka mascarpone.
Na serku mascarpone poukładać gęsto połówki obranych, opłukanych truskawek.
Do miski wsypać mąkę, cukier, kaszę manną, dodać miękkie masło, olejek migdałowy, 2 łyżki oleju i palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest za sucha to dolać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, kruszonkę rozsypać na truskawkach.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone, truskawek jest obłędnie smaczne, wilgotne, aromatyczne i z chrupiącą kruszonką z dodatkiem kaszy manny.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz