Składniki:
wg podanej kolejności dodawać składniki, temperatura pokojowa w tym mleko:
ciasto: drożdże świeże 10 dag pokruszone,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem,
mleko 2 szklanki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mąką tortowa 80 dag,
sól 1 szczypta,
aromat migdałowy 2 krople
dodatki: śliwki, jabłka z kompotu ok. 1 kg,
kisiel truskawkowy 2 opakowania
kruszonka: mąka krupczatka 200 gram,
margaryna miękka 15 dag,
cukier 100 gram
Ugotowane w kompocie jabłka ze śliwkami odsączyć z soku, w misce wymieszać z kisielem, cukier nie potrzebny, kompot był słodzony.
Składniki do dużej miski dodajemy wg podanej kolejności składników - NIE MIESZAĆ - nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
Blacha 34x28 cm z papierem do pieczenia, ciasto dużą łyżką wymieszać do gładkiej masy, wyłożyć do blaszki, na ciasto nakładać owoce z kompotu.
Składniki na kruszonkę wyrobić na kruszonkę, palcami lub mikserem, kruszonkę rozsypać na owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby owoce w kisielu stężały - idealne ciasto dla zapracowanych, sypie się składniki, nie miesza i całą noc w misce dojrzewa, owoce, dodatki dajemy jakie lubimy..........SMACZNEGO!!!
12.09.2019
11.09.2019
Składniki:
kalafior 1 sztuka większy, papryka czerwona 1 duża, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 litr
mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 380 gram
Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko wymieszać, wsypać posiekany koperek.
Kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Cebule, czosnek drobno pokrojone usmażyć na złocisto z cukrem, wystudzić, umytą, bez pestek paprykę drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski i wszystkie składniki dobrze dużą łyżką wyrobić.
Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.
Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią - bazą jest kalafior a dodatki warzywne jakie lubimy, przepyszne kotlety z kalafiora z warzywami na ciepło i na zimno, idealnie smakują z mizerią, na obiad, na kolację, na piknik...........SMACZNEGO!!!
kalafior 1 sztuka większy, papryka czerwona 1 duża, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 litr
mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 380 gram
Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko wymieszać, wsypać posiekany koperek.
Kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Cebule, czosnek drobno pokrojone usmażyć na złocisto z cukrem, wystudzić, umytą, bez pestek paprykę drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski i wszystkie składniki dobrze dużą łyżką wyrobić.
Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.
Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią - bazą jest kalafior a dodatki warzywne jakie lubimy, przepyszne kotlety z kalafiora z warzywami na ciepło i na zimno, idealnie smakują z mizerią, na obiad, na kolację, na piknik...........SMACZNEGO!!!
10.09.2019
Składniki:
boczek świeży ze skórą bez kości 1,5 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek 1 główka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki
Duży płat świeżego boczku wieprzowego ze skórą bez kości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę boczku ponacinać ostrym nożem i położyć skórą na blacie i rozsypać na wierzchu mięsnej strony przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą, majeranek, pokrojone cienko ząbki czosnku.
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni.
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować 80 minut.
Roladę wyjąć ostudzoną z szybkowara, (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu)usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki - najlepsza rolada z boczku wieprzowego do pieczywa, domowe mięsko jest najlepsze i wiemy co jemy z jakich składników .........SMACZNEGO!!!
boczek świeży ze skórą bez kości 1,5 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek 1 główka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki
Duży płat świeżego boczku wieprzowego ze skórą bez kości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę boczku ponacinać ostrym nożem i położyć skórą na blacie i rozsypać na wierzchu mięsnej strony przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą, majeranek, pokrojone cienko ząbki czosnku.
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni.
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować 80 minut.
Roladę wyjąć ostudzoną z szybkowara, (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu)usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki - najlepsza rolada z boczku wieprzowego do pieczywa, domowe mięsko jest najlepsze i wiemy co jemy z jakich składników .........SMACZNEGO!!!
6.09.2019
Składniki:
bułki hot dogi 4 sztuki, kiełbaski cienkie, krótkie wieprzowe 8 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, pieczarki 30 dag, ogórek zielony 1 większy, cebula 2 sztuki, sałata zielona 8 liści, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majonez, keczup - ile potrzeba
Małe kiełbaski wieprzowe lekko ponacinać i na gorącym oleju zrumienić, odłożyć na talerz.
Do patelni po kiełbaskach wsypać pokrojone drobniej pieczarki i usmażyć aż do odparowania wody na większym ogniu - nie solić, tylko pieprz mielony dodać.
Ogórki zielone obrać zetrzeć na tarce w cieniutkie plastry lub pokroić, cebulę obraną pokroić cienko w piórka.
Gotowe bułki hot dogi rozciąć wzdłuż nie przecinając jednej strony, położyć w foremce, na bułki nałożyć kiełbaskę, pieczarki, plastry sera żółtego, piekarnik nagrzany na 180C, termoobieg i zapiec bułki około 15-20 minut.
Do lekko wystudzonych bułek nałożyć liście sałaty, cebule, ogórki i złożyć bułki, dodać majonez, keczup - bardzo sycące bułki hot dogi zamiast parówek z małymi wieprzowymi kiełbaskami, z pieczarkami, smakują wybornie........SMACZNEGO!!!
bułki hot dogi 4 sztuki, kiełbaski cienkie, krótkie wieprzowe 8 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, pieczarki 30 dag, ogórek zielony 1 większy, cebula 2 sztuki, sałata zielona 8 liści, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majonez, keczup - ile potrzeba
Małe kiełbaski wieprzowe lekko ponacinać i na gorącym oleju zrumienić, odłożyć na talerz.
Do patelni po kiełbaskach wsypać pokrojone drobniej pieczarki i usmażyć aż do odparowania wody na większym ogniu - nie solić, tylko pieprz mielony dodać.
Ogórki zielone obrać zetrzeć na tarce w cieniutkie plastry lub pokroić, cebulę obraną pokroić cienko w piórka.
Gotowe bułki hot dogi rozciąć wzdłuż nie przecinając jednej strony, położyć w foremce, na bułki nałożyć kiełbaskę, pieczarki, plastry sera żółtego, piekarnik nagrzany na 180C, termoobieg i zapiec bułki około 15-20 minut.
Do lekko wystudzonych bułek nałożyć liście sałaty, cebule, ogórki i złożyć bułki, dodać majonez, keczup - bardzo sycące bułki hot dogi zamiast parówek z małymi wieprzowymi kiełbaskami, z pieczarkami, smakują wybornie........SMACZNEGO!!!
3.09.2019
Składniki:
podgrzybki 1,3 0 kg, woda 3 litry, kości schabowe 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, śmietana 18% 330 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, makaron ugotowany 250 gram
Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak i zimną woda opłukać, pokroić grzyby na kawałki.
Kości schabowe ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości, ugotowane wyjąć i obrać z mięska, wsypać obrane do wywaru.
Włoszczyznę obraną z nacią selera rozdrobnić w rozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić.
Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO!!!
podgrzybki 1,3 0 kg, woda 3 litry, kości schabowe 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, śmietana 18% 330 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, makaron ugotowany 250 gram
Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak i zimną woda opłukać, pokroić grzyby na kawałki.
Kości schabowe ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości, ugotowane wyjąć i obrać z mięska, wsypać obrane do wywaru.
Włoszczyznę obraną z nacią selera rozdrobnić w rozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić.
Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO!!!
2.09.2019
Składniki:
jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, porzeczki 50 dag, śmietana 30% 330 gram, śmietan fix 1 opakowanie, marmolada porzeczkowa 250 gram + 3/4 szklanki wody przegotowanej
Obrane porzeczki opłukać i podzielić na dwie części:mniejsza do ciasta, większa na wierzch ciasta = Jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na największych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, budyniem i mikserem połączyć składniki, wsypać mniejszą część porzeczek i wymieszać z ciastem.
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić wierzch ciasta i rozsypać większą część porzeczek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem mikserem na najwyższych obrotach.
Całą ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto wystudzone, wygładzić nożem i widelcem zrobić kratkę, schować do lodówki.
Marmoladę porzeczkową (mój przepis na porzeczkową marmoladę z szybkowara "zobacz TUTAJ") lub inny dżem smakowy (moje przetwory) przetrzeć przez sitko, wymieszać z wodą i jest mus do polania ciasta - pyszne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z porzeczkami, z dodatkiem bitej śmietany to wyśmienity deser do kawki,herbatki.........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, porzeczki 50 dag, śmietana 30% 330 gram, śmietan fix 1 opakowanie, marmolada porzeczkowa 250 gram + 3/4 szklanki wody przegotowanej
Obrane porzeczki opłukać i podzielić na dwie części:mniejsza do ciasta, większa na wierzch ciasta = Jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na największych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, budyniem i mikserem połączyć składniki, wsypać mniejszą część porzeczek i wymieszać z ciastem.
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić wierzch ciasta i rozsypać większą część porzeczek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem mikserem na najwyższych obrotach.
Całą ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto wystudzone, wygładzić nożem i widelcem zrobić kratkę, schować do lodówki.
Marmoladę porzeczkową (mój przepis na porzeczkową marmoladę z szybkowara "zobacz TUTAJ") lub inny dżem smakowy (moje przetwory) przetrzeć przez sitko, wymieszać z wodą i jest mus do polania ciasta - pyszne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z porzeczkami, z dodatkiem bitej śmietany to wyśmienity deser do kawki,herbatki.........SMACZNEGO!!!
30.08.2019
Składniki:
twaróg półtłusty 1 kg, śmietana 30% 330 gram, jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, olejek rumowy 3 krople, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, herbatniki 200 gram, cukier puder - ile potrzeba
Cukier, olejek, jajka mikserem utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty.
Twaróg zmielony w maszynce do mięsa dodać do masy jajecznej, mikserem wymieszać, dodać śmietanę i mikserem połączyć składniki.
Do drugiej miski wylać z połowę masy serowej, do jednej wsypać budyń, do drugiej kakao, dobrze wymieszać mikserem białą a potem od razu czarną.
Trzy keksówki silikonowe 22x12 cm (dwie mąż do pracy zabiera), na dno każdej dać herbatniki.
Białą masę wyłożyć do trzech form, następnie masę z kakao wyłożyć na białą, wierzch łyżką wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50-60 minut, pod koniec nakryć formy papierem do pieczenia aby za mocno się nie przypiekł wierzch sernika, sernik w formach wystudzić, najlepiej piec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, można posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszny, pieczony sernik dwukolorowy na herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny wilgotny, aromatyczny.........SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty 1 kg, śmietana 30% 330 gram, jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, olejek rumowy 3 krople, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, herbatniki 200 gram, cukier puder - ile potrzeba
Cukier, olejek, jajka mikserem utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty.
Twaróg zmielony w maszynce do mięsa dodać do masy jajecznej, mikserem wymieszać, dodać śmietanę i mikserem połączyć składniki.
Do drugiej miski wylać z połowę masy serowej, do jednej wsypać budyń, do drugiej kakao, dobrze wymieszać mikserem białą a potem od razu czarną.
Trzy keksówki silikonowe 22x12 cm (dwie mąż do pracy zabiera), na dno każdej dać herbatniki.
Białą masę wyłożyć do trzech form, następnie masę z kakao wyłożyć na białą, wierzch łyżką wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50-60 minut, pod koniec nakryć formy papierem do pieczenia aby za mocno się nie przypiekł wierzch sernika, sernik w formach wystudzić, najlepiej piec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, można posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszny, pieczony sernik dwukolorowy na herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny wilgotny, aromatyczny.........SMACZNEGO!!!
28.08.2019
Składniki:
porzeczki czerwone 5 kg, woda 3 litry, cukier 1 kg, dżemfix 2 opakowania
Opłukane porzeczki z szypułek wsypać do szybkowara, wlać wodę, zagotować, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 10 minut.
Gdy szybkowar spuści ciśnienie, wylać nadmiar soku do innego garnka, do porzeczek wsypać cukier, dżemfix i mieszając gotować z 3 minuty.
Blenderem zmiksować (my lubimy z pestkami, można przez sito przetrzeć) i gorące nakładać do wyparzonych słoików (wlać trochę wody i w mikrofali na najwyższej mocy z 4 minuty), mocno zakręcić i gotowe, nie pasteryzuję jeśli jest dżemfix czy podobny składnik, zawsze jest dobre bez pleśni - w szybkowarze łatwo i szybko przygotujemy owoce na dżemy, marmolady, konfitury, zawsze w szybkowarze gotuję owoce bez cukru, nie przypali się dno, nadmiar soku odlać do garnka, posłodzić, dolać wody i jest sok do picia..........SMACZNEGO!!!
porzeczki czerwone 5 kg, woda 3 litry, cukier 1 kg, dżemfix 2 opakowania
Opłukane porzeczki z szypułek wsypać do szybkowara, wlać wodę, zagotować, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 10 minut.
Gdy szybkowar spuści ciśnienie, wylać nadmiar soku do innego garnka, do porzeczek wsypać cukier, dżemfix i mieszając gotować z 3 minuty.
Blenderem zmiksować (my lubimy z pestkami, można przez sito przetrzeć) i gorące nakładać do wyparzonych słoików (wlać trochę wody i w mikrofali na najwyższej mocy z 4 minuty), mocno zakręcić i gotowe, nie pasteryzuję jeśli jest dżemfix czy podobny składnik, zawsze jest dobre bez pleśni - w szybkowarze łatwo i szybko przygotujemy owoce na dżemy, marmolady, konfitury, zawsze w szybkowarze gotuję owoce bez cukru, nie przypali się dno, nadmiar soku odlać do garnka, posłodzić, dolać wody i jest sok do picia..........SMACZNEGO!!!
27.08.2019
Składniki:
papryka 5 kg, cebula 6 sztuk, liście laurowe 8 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk, pieprz ziarnisty 1 łyżka, gorczyca 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, sól 2 łyżki, 10% ocet 1/2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, pieprz mielony 2 łyżeczki
Sposób przygotowania tej papryki jest bardzo łatwy, mało czasochłonny, robię tak od paru lat i zawsze słoiki są dobrze zrobione,nie psują się.
Umyte papryki przekroić na połowę, usunąć zer środka miękki miąższ, pokroić papryki na kawałki 3-4 cm i wsypać do garnka.
Dodać pokrojone na piórka obrane cebule, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, cukier, sól.
Wlać wodę (ilość potrzebna od ilości słoików), po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 10 minut, z 2 minuty przed końcem gotowania wlać olej, ocet, wsypać pieprz mielony.
Słoiki wyparzone (wlać trochę wody do słoików i w mikrofalówce na najwyższej mocy z 4 minuty), do słoików wlewać chochelką paprykę, zakręcić , w dużym garnku na ściereczce kuchennej postawić na zakrętkach i pasteryzować z 20 minut, wystudzić na zakrętkach potem normalnie postawić i przechowywać w ciemnym miejscu. - papryka na słodko-kwaśno w słoikach na zimowe dni, jest pyszna do obiadu, kanapek, do zakąski, sałatek........SMACZNEGO!!!
papryka 5 kg, cebula 6 sztuk, liście laurowe 8 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk, pieprz ziarnisty 1 łyżka, gorczyca 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, sól 2 łyżki, 10% ocet 1/2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, pieprz mielony 2 łyżeczki
Sposób przygotowania tej papryki jest bardzo łatwy, mało czasochłonny, robię tak od paru lat i zawsze słoiki są dobrze zrobione,nie psują się.
Umyte papryki przekroić na połowę, usunąć zer środka miękki miąższ, pokroić papryki na kawałki 3-4 cm i wsypać do garnka.
Dodać pokrojone na piórka obrane cebule, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, cukier, sól.
Wlać wodę (ilość potrzebna od ilości słoików), po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 10 minut, z 2 minuty przed końcem gotowania wlać olej, ocet, wsypać pieprz mielony.
Słoiki wyparzone (wlać trochę wody do słoików i w mikrofalówce na najwyższej mocy z 4 minuty), do słoików wlewać chochelką paprykę, zakręcić , w dużym garnku na ściereczce kuchennej postawić na zakrętkach i pasteryzować z 20 minut, wystudzić na zakrętkach potem normalnie postawić i przechowywać w ciemnym miejscu. - papryka na słodko-kwaśno w słoikach na zimowe dni, jest pyszna do obiadu, kanapek, do zakąski, sałatek........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)