Składniki:
kasza jaglana 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 1 sztuka duża,
cukier 1 łyżeczka,
marchew młoda 5 sztuk,
kapusta młoda 1/2 główki lub 1 mniejsza,
papryka czerwona 3 sztuki,
cukinia 2 sztuki średnie,
przyprawa do kebab-gyros 1 opakowanie,
pieprz cayenne 1 łyżeczka,
kostka rosołowa 1 sztuka,
pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka,
woda 1/2 szklanki,
pierś podwójna z kurczaka 1 porcja,
koperek świeży 1 pęczek
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, z dwa razy zalać zimną wodą i wylać wodę, wlać wodę i tylko zagotować, wodę znowu wylać, teraz wlać wodę do gotowania, posolić do smaku, od zagotowania gotować z 20 minut kilka razy mieszając.
Ugotowaną kaszę jaglaną wylać na drobne duże sito, przelać zimną wodą i zostawić do odcieknięcia wody na sitku.
Na oleju w garnku zeszklić na złoto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, taka cebula jest dużo lepsza w smaku.
Wsypać pokrojone w kostki marchewki, podsmażać z 3 minuty, następnie wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, dodać kostkę rosołową, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać.
Wsypać pokrojone cukinie, papryki, wymieszać wszystko w garnku i podsmażać z 3 minuty, mieszać parę razy.
Pierś pokroić na porcje, włożyć na wierzch warzyw, posypać z każdej strony przyprawą do kebab-gyros, pieprzem cayenne, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, pierś można później pokroić na kostkę i dodać do kaszy ,warzyw i będzie sałatka na zimno, przed podaniem posypać koperkiem - pyszne danie z warzyw, kaszy jaglanej z piersią kurczaka lub bez i na obiad i na kolację ale również na zimno a`la sałatka np. do pracy...........SMACZNEGO!!!
12.08.2019
9.08.2019
Składniki:
ogórki gruntowe 4 kg duże, przerośnięte, sól kamienna 4 łyżki
marchew 4 sztuki większe, cebula 4 sztuki większe, papryka czerwona słodka 4 sztuki, woda 2 litry, ziele angielskie 2 łyżki, kolendra 4 łyżki, liście laurowe 12 sztuk
nasiona kopru "baldachimy"
zalewa: woda 4 litry, ocet 3/4 litra, cukier 2 szklanki, goździki 10 sztuk, papryka ostra "Koral" 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki
Duże, wyrośnięte ogórki gruntowe idealnie się nadają na takie przetwory = gruntowe ogórki duże w dużej misce zalać zimną wodą na dwie godziny, wodę wylać i wlać zimną wodę na dwie godziny, ogórki do sucha wytrzeć ręcznikiem kuchennym.
ściąć "dupki" ogórków, kroić je ze skórką ręcznie na talarki do dużej miski, wsypać tylko sól kamienną, wymieszać, zostawić na całą noc w misce, następnie ogórki porcjami odsączyć na durszlaku i wsypać do czystej miski.
Do garnka wsypać pokrojone w kostkę marchewki, cebule, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, odcedzić, wodę dodać do zalewy.
Składniki zalewy gotować z 10 minut bez octu, ocet wlać z 2 minuty przed końcem gotowania.
Słoiki wyparzyłam w mikrofalówce: do słoików wlać trochę wody, do mikrofali i 4 minuty na najwyższej mocy - bez metalowych nakrętek, resztki wody wylać z wyparzonych słoików.
Napełniać słoiki wg kolejności: do połowy słoika ogórki - warzywa - ogórki - koper baldachim - ogórki, słoiki napełniać do 3 cm od brzegu.
Gorącą zalewę razem z dodatkami chochelką wlewać do słoików na ogórki, ogórki muszą być zalewą dobrze zalane.
Słoiki mocno zakręcić i na ręczniku kuchennym postawić je na wieczkach, tak się sprawdzi czy są szczelnie zamknięte, jeśli wieczko przecieka to użyć innego, dobrego.
Do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu na 140 C, grzanie góra/dół, wstawić słoiki i pasteryzować z 30 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, po miesiącu są smaczne do jedzenia - miałam duże gruntowe ogórki i wykorzystałam je do słoików w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem ostrej papryki, idealne na zimowe dni jako sałatka, przystawka...........SMACZNEGO!!!
ogórki gruntowe 4 kg duże, przerośnięte, sól kamienna 4 łyżki
marchew 4 sztuki większe, cebula 4 sztuki większe, papryka czerwona słodka 4 sztuki, woda 2 litry, ziele angielskie 2 łyżki, kolendra 4 łyżki, liście laurowe 12 sztuk
nasiona kopru "baldachimy"
zalewa: woda 4 litry, ocet 3/4 litra, cukier 2 szklanki, goździki 10 sztuk, papryka ostra "Koral" 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki
Duże, wyrośnięte ogórki gruntowe idealnie się nadają na takie przetwory = gruntowe ogórki duże w dużej misce zalać zimną wodą na dwie godziny, wodę wylać i wlać zimną wodę na dwie godziny, ogórki do sucha wytrzeć ręcznikiem kuchennym.
ściąć "dupki" ogórków, kroić je ze skórką ręcznie na talarki do dużej miski, wsypać tylko sól kamienną, wymieszać, zostawić na całą noc w misce, następnie ogórki porcjami odsączyć na durszlaku i wsypać do czystej miski.
Do garnka wsypać pokrojone w kostkę marchewki, cebule, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, odcedzić, wodę dodać do zalewy.
Składniki zalewy gotować z 10 minut bez octu, ocet wlać z 2 minuty przed końcem gotowania.
Napełniać słoiki wg kolejności: do połowy słoika ogórki - warzywa - ogórki - koper baldachim - ogórki, słoiki napełniać do 3 cm od brzegu.
Gorącą zalewę razem z dodatkami chochelką wlewać do słoików na ogórki, ogórki muszą być zalewą dobrze zalane.
Słoiki mocno zakręcić i na ręczniku kuchennym postawić je na wieczkach, tak się sprawdzi czy są szczelnie zamknięte, jeśli wieczko przecieka to użyć innego, dobrego.
Do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu na 140 C, grzanie góra/dół, wstawić słoiki i pasteryzować z 30 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, po miesiącu są smaczne do jedzenia - miałam duże gruntowe ogórki i wykorzystałam je do słoików w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem ostrej papryki, idealne na zimowe dni jako sałatka, przystawka...........SMACZNEGO!!!
8.08.2019
Składniki:
olej rzepakowy 1/2 szklanki, podudzia kurczaka filety 8 sztuk, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa, marchew 3 sztuki, kapusta biała 1 ćwiartka, papryka czerwona 2 sztuki, cukinia 1 sztuka, ryż paraboliczny z ryżem dzikim 2 szklanki
Podudzia kurczaka filety natrzeć przyprawą do kurczaka, na gorącym oleju usmażyć na rumiano z każdej strony, odłożyć na talerz.
Na tłuszczu po mięsku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojoną kapustę, marchew, paprykę, cukinię, kostkę rosołową, pieprz ziołowy, paprykę ostrą. podsmażać wszystko na większym ogniu z 5 minut mieszając.
Następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 15 minut, wody nie dolewamy, warzywa swoje soki puszczą.
Ryż paraboliczny z dzikim ryżem ugotować w osolonej wodzie wg wskazówki na opakowaniu, odcedzić na sitku, wystudzić.
Usmażone mięso drobno pokroić, wsypać do warzyw i wystudzić. Przed podaniem porcję ryżu wymieszać z warzywami z kurczakiem - sałatka warzywno - drobiowo - ryżowa jest bardzo lekka, smaczna, aromatyczna, idealnie sie nadaje do zabrania do pracy.........SMACZNEGO!!!
olej rzepakowy 1/2 szklanki, podudzia kurczaka filety 8 sztuk, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa, marchew 3 sztuki, kapusta biała 1 ćwiartka, papryka czerwona 2 sztuki, cukinia 1 sztuka, ryż paraboliczny z ryżem dzikim 2 szklanki
Podudzia kurczaka filety natrzeć przyprawą do kurczaka, na gorącym oleju usmażyć na rumiano z każdej strony, odłożyć na talerz.
Na tłuszczu po mięsku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojoną kapustę, marchew, paprykę, cukinię, kostkę rosołową, pieprz ziołowy, paprykę ostrą. podsmażać wszystko na większym ogniu z 5 minut mieszając.
Następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 15 minut, wody nie dolewamy, warzywa swoje soki puszczą.
Ryż paraboliczny z dzikim ryżem ugotować w osolonej wodzie wg wskazówki na opakowaniu, odcedzić na sitku, wystudzić.
Usmażone mięso drobno pokroić, wsypać do warzyw i wystudzić. Przed podaniem porcję ryżu wymieszać z warzywami z kurczakiem - sałatka warzywno - drobiowo - ryżowa jest bardzo lekka, smaczna, aromatyczna, idealnie sie nadaje do zabrania do pracy.........SMACZNEGO!!!
7.08.2019
Składniki:
truskawki z kompotu 2 szklanki, rabarbar 1 pęczek, cukier 3,4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2 szklanki, margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, sól 1 szczypta,
Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać.
Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu.
Na owoce wysypać całą kruszonkę.
Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta.
Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem - wykorzystałam z kompotu truskawki i z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące..........SMACZNEGO!!!
truskawki z kompotu 2 szklanki, rabarbar 1 pęczek, cukier 3,4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2 szklanki, margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, sól 1 szczypta,
Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać.
Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu.
Na owoce wysypać całą kruszonkę.
Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta.
Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem - wykorzystałam z kompotu truskawki i z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące..........SMACZNEGO!!!
4.08.2019
Składniki:
woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka, esencja waniliowa 1 łyżeczka, brzoskwinie miękkie 6 sztuk większe, arbuz około 50 dag, galaretka owoce leśne 2 opakowania, galaretka cytrynowa krystaliczna 2 opakowania, czekolada z orzechami mleczna 200 gram
Forma 25x25 cm, i np. 6 pojemników 200 ml po śmietanie (do pracy męża, łatwiej tak zanieść), na dno formy i pojemników rozłożyć plasterki z obranych brzoskwiń.
Galaretki owoce leśne rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić na letnią i wlać na brzoskwinie, schować do lodówki do stężenia.
woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka, esencja waniliowa 1 łyżeczka, brzoskwinie miękkie 6 sztuk większe, arbuz około 50 dag, galaretka owoce leśne 2 opakowania, galaretka cytrynowa krystaliczna 2 opakowania, czekolada z orzechami mleczna 200 gram
Forma 25x25 cm, i np. 6 pojemników 200 ml po śmietanie (do pracy męża, łatwiej tak zanieść), na dno formy i pojemników rozłożyć plasterki z obranych brzoskwiń.
Galaretki owoce leśne rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić na letnią i wlać na brzoskwinie, schować do lodówki do stężenia.
Na prawie stężałą galaretkę pokruszyć na kawałki ciastka, delikatnie je przycisnąć w tężejącą galaretkę, do lodówki do mocnego stężenia.
Czekoladę połamąć na kawałeczki, żelatynę deserową rozmieszać rózgą w gorącej wodzie z cukrem pudrem, esencją waniliową i wystudzić, może być też trochę letnia, dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président i rózgą szybko dobrze połączyć składniki.
Wsypać czekoladę wcześniej połamaną i szybko wymieszać, Wsypać czekoladę wcześniej połamaną i szybko wymieszać, od razu przełożyć do formy i pojemników, schować do lodówki.
Galaretki krystaliczne rozmieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do tężenia w lodówce.
Arbuz taką łyżeczką do kulek do mango nabierać miąższ, pousuwać pestki i do miski, gdy zrobimy tak cały arbuz to kawałki rozsypać na serniku, wlać prawie stężała galaretkę i schować do lodówki najlepiej na całą noc - twaróg Sernikowy z Mascarpone Président również idealnie pasuje do serników na zimno, najlepszy, najłatwiejszy, idealny sernik na zimno mocno owocowo-galaretkowy z czekoladą, ciastkami, taki sernik szybko znika z talerzyka..........SMACZNEGO!!!
Arbuz taką łyżeczką do kulek do mango nabierać miąższ, pousuwać pestki i do miski, gdy zrobimy tak cały arbuz to kawałki rozsypać na serniku, wlać prawie stężała galaretkę i schować do lodówki najlepiej na całą noc - twaróg Sernikowy z Mascarpone Président również idealnie pasuje do serników na zimno, najlepszy, najłatwiejszy, idealny sernik na zimno mocno owocowo-galaretkowy z czekoladą, ciastkami, taki sernik szybko znika z talerzyka..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
pałki kurczaka 8 sztuk, przyprawa do ziemniaków Prymat 1 opakowanie, olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka żółta 5 sztuk średnie, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka
Przyprawę do ziemniaków (smakuje z drobiem dobrze) całe opakowanie wysypać na pałki kurczaka, wlać olej rzepakowy i wymieszać pałki w przyprawie, nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.
Pałki z marynatą włożyć do brytfanny z pokrywką, wsypać pokrojone w kawałeczki papryki, pokrojone ząbki czosnku, cebule w piórka pokrojone, nakryć pokrywką brytfannę.
pałki kurczaka 8 sztuk, przyprawa do ziemniaków Prymat 1 opakowanie, olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka żółta 5 sztuk średnie, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka
Przyprawę do ziemniaków (smakuje z drobiem dobrze) całe opakowanie wysypać na pałki kurczaka, wlać olej rzepakowy i wymieszać pałki w przyprawie, nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.
Pałki z marynatą włożyć do brytfanny z pokrywką, wsypać pokrojone w kawałeczki papryki, pokrojone ząbki czosnku, cebule w piórka pokrojone, nakryć pokrywką brytfannę.
Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec z 45 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia w 160C na termoobiegu (pieczenie na koniec na termoobiegu daje chrupką, przypieczoną skórkę) z 10-15 minut - aromatyczne, kruche, soczyste pałki kurczaka doskonale smakują z papryką, czosnkiem, również na zimno można zjeść ze smakiem.............SMACZNEGO!!!
3.08.2019
Składniki:
mielone mięso z indyka 60 dag, bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, cebula młoda 3 sztuki, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek
Pszenną bułkę namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka.
Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.
Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony.
Przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut, potem bez pokrywki na dużym ogniu podsmażyć krótko z każdej strony - pyszne, domowe mielone kotlety z indyka z młoda cebulą smażone na domowym smalcu są bardzo soczyste, smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
mielone mięso z indyka 60 dag, bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, cebula młoda 3 sztuki, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek
Pszenną bułkę namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka.
Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.
Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony.
Przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut, potem bez pokrywki na dużym ogniu podsmażyć krótko z każdej strony - pyszne, domowe mielone kotlety z indyka z młoda cebulą smażone na domowym smalcu są bardzo soczyste, smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
31.07.2019
Składniki:
żelatyna deserowa 4 łyżeczki, woda gorąca pół szklanki, ciastka maślane 400 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, żelatyna deserowa 4 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, maliny 1 szklanka, brzoskwinie 6 sztuk większe, galaretka o smaku oranżady 3 opakowania
W 1100 ml gorącej wody rozmieszać galaretki o smaku oranżady, wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia.
Forma silikonowa 25x25 cm, 3 pojemniki po serkach (mąż do pracy wygodnie zabierze), na dno pokruszyć połowę ciastek maślanych i skropić paroma łyżkami galaretki (ciastka pokruszone skropione galaretka nie będą sypkie przy krojeniu), do lodówki schować.
Żelatynę deserową rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, może być letnia trochę.
Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président w misce utrzeć mikserem z cukrem pudrem, wsypać opłukane maliny i mikserem połączyć na gładką masę, wlać żelatynę w trakcie miksowania i krótko miksować.
Masę serową szybko wyłożyć do formy i pojemników, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko je przycisnąć do sernika, do lodówki.
Na owoce pokruszyć pozostałe ciastka, dodać na ciastka resztę brzoskwiń, tężejącą galaretkę wylać do formy i pojemników, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie - najlepszy sernik na zimno na upalne dni lata, z dodatkiem malin, brzoskwiń, galaretką jest pysznym deserem, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président nadaje sernikowi na zimno puszystą konsystencję........SMACZNEGO!!!
żelatyna deserowa 4 łyżeczki, woda gorąca pół szklanki, ciastka maślane 400 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, żelatyna deserowa 4 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, maliny 1 szklanka, brzoskwinie 6 sztuk większe, galaretka o smaku oranżady 3 opakowania
W 1100 ml gorącej wody rozmieszać galaretki o smaku oranżady, wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia.
Forma silikonowa 25x25 cm, 3 pojemniki po serkach (mąż do pracy wygodnie zabierze), na dno pokruszyć połowę ciastek maślanych i skropić paroma łyżkami galaretki (ciastka pokruszone skropione galaretka nie będą sypkie przy krojeniu), do lodówki schować.
Żelatynę deserową rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, może być letnia trochę.
Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président w misce utrzeć mikserem z cukrem pudrem, wsypać opłukane maliny i mikserem połączyć na gładką masę, wlać żelatynę w trakcie miksowania i krótko miksować.
Masę serową szybko wyłożyć do formy i pojemników, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko je przycisnąć do sernika, do lodówki.
Na owoce pokruszyć pozostałe ciastka, dodać na ciastka resztę brzoskwiń, tężejącą galaretkę wylać do formy i pojemników, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie - najlepszy sernik na zimno na upalne dni lata, z dodatkiem malin, brzoskwiń, galaretką jest pysznym deserem, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président nadaje sernikowi na zimno puszystą konsystencję........SMACZNEGO!!!
30.07.2019
Składniki:
młoda botwinka 4 pęczki, woda 3 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, młode ziemniaki 8 sztuk średnie, młoda włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, ocet 10% 3/4-1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gram, mąką pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka
Botwinkę w pęczkach zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą.
Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.
Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.
Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, Najlepiej smakuje po paru godzinach gdy smaki się przegryzą - botwinkowa zupa z młodymi warzywami na maśle jest bardzo lekka, aromatyczna na obiad w letni dzień.........SMACZNEGO!!!
młoda botwinka 4 pęczki, woda 3 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, młode ziemniaki 8 sztuk średnie, młoda włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, ocet 10% 3/4-1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gram, mąką pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka
Botwinkę w pęczkach zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą.
Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.
Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.
Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, Najlepiej smakuje po paru godzinach gdy smaki się przegryzą - botwinkowa zupa z młodymi warzywami na maśle jest bardzo lekka, aromatyczna na obiad w letni dzień.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)