Składniki:
kasza jaglana 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 1 sztuka duża,
cukier 1 łyżeczka,
marchew młoda 5 sztuk,
kapusta młoda 1/2 główki lub 1 mniejsza,
papryka czerwona 3 sztuki,
cukinia 2 sztuki średnie,
przyprawa do kebab-gyros 1 opakowanie,
pieprz cayenne 1 łyżeczka,
kostka rosołowa 1 sztuka,
pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka,
woda 1/2 szklanki,
pierś podwójna z kurczaka 1 porcja,
koperek świeży 1 pęczek
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, z dwa razy zalać zimną wodą i wylać wodę, wlać wodę i tylko zagotować, wodę znowu wylać, teraz wlać wodę do gotowania, posolić do smaku, od zagotowania gotować z 20 minut kilka razy mieszając.
Ugotowaną kaszę jaglaną wylać na drobne duże sito, przelać zimną wodą i zostawić do odcieknięcia wody na sitku.
Na oleju w garnku zeszklić na złoto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, taka cebula jest dużo lepsza w smaku.
Wsypać pokrojone w kostki marchewki, podsmażać z 3 minuty, następnie wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, dodać kostkę rosołową, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać.
Wsypać pokrojone cukinie, papryki, wymieszać wszystko w garnku i podsmażać z 3 minuty, mieszać parę razy.
Pierś pokroić na porcje, włożyć na wierzch warzyw, posypać z każdej strony przyprawą do kebab-gyros, pieprzem cayenne, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, pierś można później pokroić na kostkę i dodać do kaszy ,warzyw i będzie sałatka na zimno, przed podaniem posypać koperkiem - pyszne danie z warzyw, kaszy jaglanej z piersią kurczaka lub bez i na obiad i na kolację ale również na zimno a`la sałatka np. do pracy...........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Oooooo :D I już mam pomysł na dzisiejszy obiadek :D
Smacznie polecam!
Prześlij komentarz