Składniki:
twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
śmietana 30% zimna 330 gram,
żelatyna deserowa 5 łyżeczek,
gorąca woda 3/4 szklanki,
cukier puder 4 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie,
gorąca woda 450 ml,
herbatniki 150 gram,
truskawki świeże 60 dag duże
Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników, herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną.
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia.
Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia.
Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem., pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach.
Zimną śmietanę ubić na sztywno (najlepiej śmietanę ubić zaraz przed miksowaniem masy serowej z żelatyną i od razu śmietanę dajemy do masy z żelatyną) i dodać do masy serowej miksując na małych obrotach, na herbatniki wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch sernika.
Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia - truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.........SMACZNEGO!!!
28.07.2019
24.07.2019
Składniki:
smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, kaszanka z jasna kaszą 1 kg, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, pomidory - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek
Na gorącym smalcu podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę, pokrojone jabłka bez skórki posypane cukrem, wsypać mielony pieprz, paprykę słodką.
Kaszankę obrać ze skórki, pokroić na talarki, dodać do cebuli z jabłkami.
Smażyć na średnim ogniu mieszając do połączenia składników na jednolitą masę.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po odlaniu tłuczkiem je rozgnieść, podawać z kaszanką, natką pietruszki i np. z pomidorami. - pyszna kaszanka smażona z cebulą i z jabłkami na smalcu jest bardzo sycącą potrawą na szybki, smaczny obiad...........SMACZNEGO!!!
smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, kaszanka z jasna kaszą 1 kg, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, pomidory - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek
Na gorącym smalcu podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę, pokrojone jabłka bez skórki posypane cukrem, wsypać mielony pieprz, paprykę słodką.
Kaszankę obrać ze skórki, pokroić na talarki, dodać do cebuli z jabłkami.
Smażyć na średnim ogniu mieszając do połączenia składników na jednolitą masę.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po odlaniu tłuczkiem je rozgnieść, podawać z kaszanką, natką pietruszki i np. z pomidorami. - pyszna kaszanka smażona z cebulą i z jabłkami na smalcu jest bardzo sycącą potrawą na szybki, smaczny obiad...........SMACZNEGO!!!
22.07.2019
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, herbatniki 300 gram, wiśnie 1 kg + 2 łyżki mąka ziemniaczana woda 4 szklanki
czekolada gorzka 100 gram, kakao 4 łyżki, śmietana 18% 4 łyżki, maślanka 1/2 szklanki, wiórki kokosowe do posypania - ile potrzeba
Jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach - dobrze ubite jajka to podstawa udanego sernika.
Do jajek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président, wsypać kaszkę, budyń, śmietanę w proszku i mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Umyte, wydrylowane wiśnie, 3/4 wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną i
dodać do masy serowej, łyżką wymieszać, reszta do dekoracji.
Formy dobrane wielkością do włożenia w szybkowary: 16 i 18 cm (1 dla męża do pracy), wyłożyć folią i wsypać na dno pokruszone herbatniki, na dno szybkowarów wstawić np. małe puszki po kukurydzy lub inne podkładki aby formy nie stały na dnie garnka w wodzie.
Do form w szybkowarach ostrożnie wlać masę serową prawie do brzegu, najlepiej serniki przygotować wieczorem i zostawić w otwartych szybkowarach do rana, folią nakryć formy tak aby nie przylegały do masy serowej, wlać wodę po 2 szklanki do garnka, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut.
Formy wyjąć z szybkowarów, serniki wyjąć na talerz i usnąć folię.
Ta polewa jest miękka nie twarda coś jak mus, wszystkie składniki w garnku roztopić i mieszać, maślanki dolać tyle, aby polewa nie była za mocno gęsta.
Polewę szybko wylać na serniki, powkładać wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce - twaróg Sernikowy z Mascarpone Président z szybkowara jest idealnie aksamitny, wilgotny, miękki, smakuje wybornie i latem nie trzeba używać piekarnika..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, herbatniki 300 gram, wiśnie 1 kg + 2 łyżki mąka ziemniaczana woda 4 szklanki
czekolada gorzka 100 gram, kakao 4 łyżki, śmietana 18% 4 łyżki, maślanka 1/2 szklanki, wiórki kokosowe do posypania - ile potrzeba
Jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach - dobrze ubite jajka to podstawa udanego sernika.
Do jajek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président, wsypać kaszkę, budyń, śmietanę w proszku i mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Umyte, wydrylowane wiśnie, 3/4 wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną i
dodać do masy serowej, łyżką wymieszać, reszta do dekoracji.
Formy dobrane wielkością do włożenia w szybkowary: 16 i 18 cm (1 dla męża do pracy), wyłożyć folią i wsypać na dno pokruszone herbatniki, na dno szybkowarów wstawić np. małe puszki po kukurydzy lub inne podkładki aby formy nie stały na dnie garnka w wodzie.
Do form w szybkowarach ostrożnie wlać masę serową prawie do brzegu, najlepiej serniki przygotować wieczorem i zostawić w otwartych szybkowarach do rana, folią nakryć formy tak aby nie przylegały do masy serowej, wlać wodę po 2 szklanki do garnka, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut.
Formy wyjąć z szybkowarów, serniki wyjąć na talerz i usnąć folię.
Ta polewa jest miękka nie twarda coś jak mus, wszystkie składniki w garnku roztopić i mieszać, maślanki dolać tyle, aby polewa nie była za mocno gęsta.
Polewę szybko wylać na serniki, powkładać wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce - twaróg Sernikowy z Mascarpone Président z szybkowara jest idealnie aksamitny, wilgotny, miękki, smakuje wybornie i latem nie trzeba używać piekarnika..........SMACZNEGO!!!
21.07.2019
Składniki:
twaróg półtłusty 1 kg
jogurt grecki 380 gram,
cukier 1 szklanka,
olejek pomarańczowy 1 łyżeczka,
jajka 5 sztuk,
sól 1 szczypta,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
morele suszone 200 gram,
chałwa baton 200 gram,
ciastka biskwit z orzechami 300 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać pokruszone biskwity, ja kroje nożykiem na kawałeczki.
Żółtka wbić do miski, wsypać cukier, wlać aromat pomarańczowy i do białości utrzeć mikserem na najwyższych obrotach.
Do żółtek dodać twaróg, jogurt, wsypać kaszę manną, budyń, pokruszoną chałwę, morele suszone pokrojone w paseczki (jeśli są twarde to trzeba je wymoczyć z 30 minut w ciepłej wodzie), ja je tnę nożyczkami od razu do masy, nożyczki mam do kuchni przeznaczone.
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę (u mnie można ja nożem kroić, zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej), dodać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.
Sernik wyłożyć na biskwity, łyżką wygładzić wierzch, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 55-60 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, po upieczeniu nie opadł, spód z ciastek biskwit jest bardzo chrupiący..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", palma stopiona 100 gram, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, truskawki świeże 70 dag, palma miękka 150 gram, mąka tortowa 200 gram, cukier 100 gram cukier wanilinowy 1 opakowanie
Do zaczynu wsypać, przesianą mąkę, sól, pozostały cukier, sól, wlać 1 szklankę letniego mleka, wlać stopione wystudzoną palmę, hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto.
drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", palma stopiona 100 gram, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, truskawki świeże 70 dag, palma miękka 150 gram, mąka tortowa 200 gram, cukier 100 gram cukier wanilinowy 1 opakowanie
Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać 2 łyżki cukru i mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka, wymieszać dobrze i pod przykryciem zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać, przesianą mąkę, sól, pozostały cukier, sól, wlać 1 szklankę letniego mleka, wlać stopione wystudzoną palmę, hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto.
Dno dużej miski posypać cienko mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch obsypać cienko mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawi do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć ciasto, na wierzchu powciskać truskawki.
Z miękkiej palmy, cukru, mąki, cukru wanilinowego palcami utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto na blaszce wystudzić dobrze - pyszna, aromatyczna, lekka drożdżówka z truskawkami, smakuje dodaje drożdżówce chrupiąca, waniliowa kruszonka...........SMACZNEGO!!!
20.07.2019
Składniki:
jabłka papierówki 1,5 kg, cukier 4 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, cynamon Prymat 1 łyżka, goździki Prymat 5 sztuk, mąka ziemniaczana 1 łyżka
palma zimna 250 gram, mąka tortowa 60 dag, żółtka 4 sztuki "L", cukier 180 gram, śmietana 18% 2 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka
cukier puder - ile potrzeba
jabłka papierówki 1,5 kg, cukier 4 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, cynamon Prymat 1 łyżka, goździki Prymat 5 sztuk, mąka ziemniaczana 1 łyżka
palma zimna 250 gram, mąka tortowa 60 dag, żółtka 4 sztuki "L", cukier 180 gram, śmietana 18% 2 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka
cukier puder - ile potrzeba
Jabłka umyte obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę do garnka, wsypać cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon i mieszając podsmażać, nadmiar soku odlać do szklanki, wystudzić wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, zagotować do zgęstnienia, dobrze wystudzić.
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem dodać zimną palmę i siekaczką do kruchego ciasta połączyć-posiekać szybko składniki.
Do mąki wbić żółtka, wsypać cukier, dodać gęstą śmietanę i wyrobić szybko dłońmi ciasto.
Ciasto podzielić na dwie nie równe części, większą rozwałkować do wymiaru formy (moja silikonowa 25x25 cm), ciasto włożyć do formy i na bokach też formować, posypać wierzch ciasta tartą bułką.
Na ciasto wyłożyć prażone jabłka, mniejszą część rozwałkować i położyć na jabłkach, odciąć nożyczkami wystające ciasto, ścinki ciasta zrolować i dać na wierzch ciasta, ostrym czubkiem noża ponacinać gęsto wierzch ciasta, zimna woda posmarować po wierzchu.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50 minut, dobrze w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, przed podaniem posypać obficie pudrem cukrem - pyszne ciasto kruche z prażonymi jabłkami z cynamonem, goździkami, nie jest za słodkie bo takie lubimy........SMACZNEGO!!!
19.07.2019
Składniki:
jagody świeże 1 litr słoik, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki
woda 3 szklanki,
kasza manna 1 szklanka, masło 1 łyżeczka,
cukier 3 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki, mleko 3.2% 1/2 litra
jagody świeże 1 litr słoik, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Zawsze tak kaszkę manną gotuję jak babcia mnie nauczyła, nie przypali się do dna garnka - wodę zagotować z masłem, solą, cukrem.
Na wrzątek wsypywać powoli kaszę manną cały czas mieszając drewnianą gwiazdką do kaszy manny lub łyżką na średnim ogniu, gotować z do zagęszczenia i mieszać.
Gdy zacznie gęstnieć wlać mleko i mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i od razu przełożyć do miseczek, zostawić do wystygnięcia, nakryć miseczki folią spożywczą-nie będzie kożucha jeśli ktoś nie lubi.
Połowę jagód wsypać do garnuszka, wlać wodę 1,5 szklanki i sok z cytryny, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą 1/2 szklanki i wlać do jagód, zagotować do lekkiego zagęszczenia.
Wlać na kaszki manny, posypać świeżymi jagodami, wystudzić i zajadać - smaki z dzieciństwa z wakacji u babci to właśnie taka kaszka manna z jagodami, malinami, wiśniami, najlepszy deser na lato..........SMACZNEGO!!!
17.07.2019
Składniki:
łopatka bez kości 1 kg, podgardle 40 dag, boczek świeży bez kości 50 dag, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, sól peklowa 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, smalec po 1 łyżce do słoika
Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski.
Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.
Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze je w słoiku ugnieść, na wierzch mięsa położyć kawałek smalcu, mocno zakręcić słoiki.
W garnku z szerokim dnem na dnie położyć ręcznik kuchenny, postawić słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, po zagotowaniu pod przykryciem na średnim ogniu gotować 40 minut, wystudzić w garnku, na drugi dzień dzień gotować ponownie z 30 minut, wyjąć z wody i wystudzić.
Słoiki w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu przechowywać - pyszna domowa mielonka słoikowa, jest najlepszym mięskiem na kanapki, można słoik zabrać na biwak, wyjazd, wiemy co jemy z jakich składników, galaretka, smaluszek to jest najlepsze z mielonki............SMACZNEGO!!!
łopatka bez kości 1 kg, podgardle 40 dag, boczek świeży bez kości 50 dag, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, sól peklowa 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, smalec po 1 łyżce do słoika
Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski.
Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.
Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze je w słoiku ugnieść, na wierzch mięsa położyć kawałek smalcu, mocno zakręcić słoiki.
W garnku z szerokim dnem na dnie położyć ręcznik kuchenny, postawić słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, po zagotowaniu pod przykryciem na średnim ogniu gotować 40 minut, wystudzić w garnku, na drugi dzień dzień gotować ponownie z 30 minut, wyjąć z wody i wystudzić.
Słoiki w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu przechowywać - pyszna domowa mielonka słoikowa, jest najlepszym mięskiem na kanapki, można słoik zabrać na biwak, wyjazd, wiemy co jemy z jakich składników, galaretka, smaluszek to jest najlepsze z mielonki............SMACZNEGO!!!
14.07.2019
Składniki:
filety drobiowe 3 sztuki podwójne, olej rzepakowy 1,5 szklanki, przyprawa grill klasyczny Prymat 1 opakowanie, cebula suszona Prymat 1 opakowanie, przyprawa do makaronu Prymat 1 łyka
papryka żółta 2 sztuki, cukinia 2 sztuki mniejsze, cebula mała 10 sztuk, boczek wędzony 30 dag, pieczarki 50 dag mniejsze
przyprawa tzatzyki Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, pieprz czarny młynek Prymat 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, jogurt naturalny 380 gram, ogórki gruntowe 8 sztuk średnie
ziemniaki ugotowane 1 kg, sałata 1 główka, pomidory 6 sztuk, koperek 1 pęczek
Piersi pokroić na kawałki 2-3 cm, przyprawy do grilla, paprykę ostrą cebulę suszoną wymieszać z olejem i zamarynować mięso kilka godzin w lodówce, cebule , cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę na kawałki, pieczarki na połowę, na patyczki krótkie do grilla nadziewać na przemian składnikami.
Szaszłyki układać na blaszce z piekarnika, resztą marynaty pędzelkiem posmarować po wierzchu szaszłyki.
Piekarnik na opcji grill góra/dół nagrzany na 210C, wstawić blachę z szaszłykami i grillować około 45 minut.
Młode ziemniaki ugotować mundurkach, obrać ze skórki, pokroić na talarki, ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać przyprawę tzatzyki, cukier, pieprz, koperek posiekany 1/2 pęczka, wlać jogurt, ocet i wymieszać.
Szaszłyki podawać z ziemniakami, mizerią tzatzyki - pyszne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami grillowane w piekarniku z opcją grill, takie szaszłyki można grillować cało rocznie...........SMACZNEGO!!!
filety drobiowe 3 sztuki podwójne, olej rzepakowy 1,5 szklanki, przyprawa grill klasyczny Prymat 1 opakowanie, cebula suszona Prymat 1 opakowanie, przyprawa do makaronu Prymat 1 łyka
papryka żółta 2 sztuki, cukinia 2 sztuki mniejsze, cebula mała 10 sztuk, boczek wędzony 30 dag, pieczarki 50 dag mniejsze
przyprawa tzatzyki Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, pieprz czarny młynek Prymat 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, jogurt naturalny 380 gram, ogórki gruntowe 8 sztuk średnie
ziemniaki ugotowane 1 kg, sałata 1 główka, pomidory 6 sztuk, koperek 1 pęczek
Piersi pokroić na kawałki 2-3 cm, przyprawy do grilla, paprykę ostrą cebulę suszoną wymieszać z olejem i zamarynować mięso kilka godzin w lodówce, cebule , cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę na kawałki, pieczarki na połowę, na patyczki krótkie do grilla nadziewać na przemian składnikami.
Szaszłyki układać na blaszce z piekarnika, resztą marynaty pędzelkiem posmarować po wierzchu szaszłyki.
Piekarnik na opcji grill góra/dół nagrzany na 210C, wstawić blachę z szaszłykami i grillować około 45 minut.
Młode ziemniaki ugotować mundurkach, obrać ze skórki, pokroić na talarki, ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać przyprawę tzatzyki, cukier, pieprz, koperek posiekany 1/2 pęczka, wlać jogurt, ocet i wymieszać.
Szaszłyki podawać z ziemniakami, mizerią tzatzyki - pyszne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami grillowane w piekarniku z opcją grill, takie szaszłyki można grillować cało rocznie...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)