Składniki:
filety drobiowe 3 sztuki podwójne,
olej rzepakowy 1,5 szklanki,
przyprawa grill klasyczny Prymat 1 opakowanie,
cebula suszona Prymat 1 opakowanie,
przyprawa do makaronu Prymat 1 łyka
papryka żółta 2 sztuki,
cukinia 2 sztuki mniejsze,
cebula mała 10 sztuk,
boczek wędzony 30 dag,
pieczarki 50 dag mniejsze
przyprawa tzatzyki Prymat 1 opakowanie,
cukier 2 łyżki,
pieprz czarny młynek Prymat 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 2 łyżeczki,
jogurt naturalny 380 gram,
ogórki gruntowe 8 sztuk średnie
ziemniaki ugotowane 1 kg,
sałata 1 główka,
pomidory 6 sztuk,
koperek 1 pęczek
Piersi pokroić na kawałki 2-3 cm, przyprawy do grilla, paprykę ostrą cebulę suszoną wymieszać z olejem i zamarynować mięso kilka godzin w lodówce, cebule , cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę na kawałki, pieczarki na połowę, na patyczki krótkie do grilla nadziewać na przemian składnikami.
Szaszłyki układać na blaszce z piekarnika, resztą marynaty pędzelkiem posmarować po wierzchu szaszłyki.
Piekarnik na opcji grill góra/dół nagrzany na 210C, wstawić blachę z szaszłykami i grillować około 45 minut.
Młode ziemniaki ugotować mundurkach, obrać ze skórki, pokroić na talarki, ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać przyprawę tzatzyki, cukier, pieprz, koperek posiekany 1/2 pęczka, wlać jogurt, ocet i wymieszać.
Szaszłyki podawać z ziemniakami, mizerią tzatzyki - pyszne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami grillowane w piekarniku z opcją grill, takie szaszłyki można grillować cało rocznie...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz