Składniki:
łopatka bez kości 1 kg,
podgardle 40 dag,
boczek świeży bez kości 50 dag,
przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki,
sól peklowa 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki,
woda zimna 3/4 szklanki,
smalec po 1 łyżce do słoika
Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski.
Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.
Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze je w słoiku ugnieść, na wierzch mięsa położyć kawałek smalcu, mocno zakręcić słoiki.
W garnku z szerokim dnem na dnie położyć ręcznik kuchenny, postawić słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, po zagotowaniu pod przykryciem na średnim ogniu gotować 40 minut, wystudzić w garnku, na drugi dzień dzień gotować ponownie z 30 minut, wyjąć z wody i wystudzić.
Słoiki w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu przechowywać - pyszna domowa mielonka słoikowa, jest najlepszym mięskiem na kanapki, można słoik zabrać na biwak, wyjazd, wiemy co jemy z jakich składników, galaretka, smaluszek to jest najlepsze z mielonki............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz