Składniki:
słonina świeża bez skóry 50 dag,
podgardle świeże bez skóry 70 dag,
majeranek 2 łyżki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka
Świeże podgardle pokroić na paski i zmielić w maszynce na średnich oczkach, zmielić również słoninę pokrojoną.
Włożyć do gorącego garnka i wytapiać na średnim ogniu na rumiane skwarki co jakiś cza mieszając.
Pod koniec wytapiania wsypać majeranek, czosnek granulowany, wymieszać.
Wytopiony smalec razem ze skwarkami przelać do kamionkowego naczynia, po wystudzeniu nakryć talerzykiem i przechowywać w lodówce - smalec-smarowidło jest najlepsze do pieczywa, jest zdrowsze od wszelkich pudełkowych tłuszczów, również do smażenia.........SMACZNEGO!!!
23.05.2019
22.05.2019
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1-2 szklanki, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki
twaróg śmietankowy 50 dag, śmietana 18% 200 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier puder 1 łyżka
dżem domowy czekośliwka lub inny 250 gram, woda gorąca 1/2 szklanki
Mąkę, cukier puder, sól, jajka, olej, mleko, szklanka wody gazowanej - jeśli trzeba to dolać więcej wody aby ciasto było dość płynne, dobrze mikserem wymieszać i odstawić na 40 minut.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz posmarować trochę olejem, na bardzo gorącej smażyć cienkie, złociste naleśniki.
Dżem blenderem zmiksować z gorącą wodą na mus, wystudzić.
Twaróg śmietankowy widelcem wymieszać ze śmietaną, pudrem cukrem, wanilinowym cukrem.
Smarować twarogiem naleśniki, zawijać w rulony, przed jedzeniem polać musem dżemowym.
- naleśniki są bardzo delikatne, miękkie, twaróg śmietankowy z wanilią doskonale pasuje do naleśników, z musem dżemowym jest pyszna kolacja i z kawą zbożową z mlekiem.............SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1-2 szklanki, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki
twaróg śmietankowy 50 dag, śmietana 18% 200 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier puder 1 łyżka
dżem domowy czekośliwka lub inny 250 gram, woda gorąca 1/2 szklanki
Mąkę, cukier puder, sól, jajka, olej, mleko, szklanka wody gazowanej - jeśli trzeba to dolać więcej wody aby ciasto było dość płynne, dobrze mikserem wymieszać i odstawić na 40 minut.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz posmarować trochę olejem, na bardzo gorącej smażyć cienkie, złociste naleśniki.
Dżem blenderem zmiksować z gorącą wodą na mus, wystudzić.
Twaróg śmietankowy widelcem wymieszać ze śmietaną, pudrem cukrem, wanilinowym cukrem.
Smarować twarogiem naleśniki, zawijać w rulony, przed jedzeniem polać musem dżemowym.
- naleśniki są bardzo delikatne, miękkie, twaróg śmietankowy z wanilią doskonale pasuje do naleśników, z musem dżemowym jest pyszna kolacja i z kawą zbożową z mlekiem.............SMACZNEGO!!!
17.05.2019
Składniki:
kapusta biała 1 mała główka, cukinia 1 większa, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 4 litry, biała kiełbasa surowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek
Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać wodą, zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować z 15 minut.
Do zupy włożyć białą surową kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut, kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry.
Do zupy wsypać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, wlać groszek konserwowy z zalewą i krótko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - zupa jarzynowa z białą kiełbasą dobrej jakości jest bardzo sycąca, smaczna, aromatyczna, smakuje wybornie na obiad............SMACZNEGO!!!
kapusta biała 1 mała główka, cukinia 1 większa, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 4 litry, biała kiełbasa surowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek
Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać wodą, zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować z 15 minut.
Do zupy włożyć białą surową kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut, kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry.
Do zupy wsypać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, wlać groszek konserwowy z zalewą i krótko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - zupa jarzynowa z białą kiełbasą dobrej jakości jest bardzo sycąca, smaczna, aromatyczna, smakuje wybornie na obiad............SMACZNEGO!!!
16.05.2019
Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 1/2 szklanki, palma miękka 12,5 dag, jajka 3 sztuki "L", mleko 100 gram, olejek migdałowy 2 krople, rabarbar 6 łodyg, cukier 4 łyżki
lukier: cukier puder i szklanka, mleko gorące 3-4 łyżki
Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem, cukier, wbić jajka, wlać mleko, olejek migdałowy, dodać miękki tłuszcz, wlać mleko.
Mikserem ucierać ciasto na dość gęstą konsystencję z 5 minut na najwyższych obrotach miksera.
Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać pokrojony na 1 cm kawałki obrany rabarbar, posypać cukrem.
Piec ciasto w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.
Puder cukier wymieszać mlekiem na nie za gęsty lukier, polać lukrem wierzch ciasta - ciasto jest pyszne, łatwe, szybkie do wykonania, wszystkie składniki ciasta są ucierane jednocześnie i zawsze to ciasto wychodzi dobre...........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 1/2 szklanki, palma miękka 12,5 dag, jajka 3 sztuki "L", mleko 100 gram, olejek migdałowy 2 krople, rabarbar 6 łodyg, cukier 4 łyżki
lukier: cukier puder i szklanka, mleko gorące 3-4 łyżki
Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem, cukier, wbić jajka, wlać mleko, olejek migdałowy, dodać miękki tłuszcz, wlać mleko.
Mikserem ucierać ciasto na dość gęstą konsystencję z 5 minut na najwyższych obrotach miksera.
Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać pokrojony na 1 cm kawałki obrany rabarbar, posypać cukrem.
Piec ciasto w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.
Puder cukier wymieszać mlekiem na nie za gęsty lukier, polać lukrem wierzch ciasta - ciasto jest pyszne, łatwe, szybkie do wykonania, wszystkie składniki ciasta są ucierane jednocześnie i zawsze to ciasto wychodzi dobre...........SMACZNEGO!!!
15.05.2019
Składniki:
woda 4 litry, kasza jaglana sucha 1 szklanka, zupa prezydencka mrożona 1 opakowanie, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, seler 1 średni, por 1 większy, korzeń pietruszki 2 sztuki średnie, groszek konserwowy 1 puszka, kucharek 2 łyżki, kminek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek
Kaszę jaglaną z dwa razy przepłukać zimną wod ą, zalać po brzegi wodą i zostawić na całą noc, potem tę wodę wylać, goryczka z kaszy zanika.
Wodę zagotować z zielem angielski, liściem laurowym, wsypać odsączoną kaszę, starte na paski warzywa lub w rozdrabniaczu na tarczy starte, por pokrojony drobno.
Dodałam również opakowanie mrożonej zupy "prezydencka", gotować z 25 minut.
Dodać masło, kucharka, pieprz ziołowy, kminek, paprykę ostrą, wlać groszek konserwowy z puszki z zalewą i krótko zagotować, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki - po przeczytaniu artykułu o diecie i zdrowiu przepis na “ODKWASZAJĄCĄ ZUPĘ KASI GURBACKIEJ” zainspirował mnie do ugotowania podobnej zupy, zupa jest po mojemu przygotowana i jest smaczna i sycąca..........SMACZNEGO!!!
woda 4 litry, kasza jaglana sucha 1 szklanka, zupa prezydencka mrożona 1 opakowanie, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, seler 1 średni, por 1 większy, korzeń pietruszki 2 sztuki średnie, groszek konserwowy 1 puszka, kucharek 2 łyżki, kminek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek
Kaszę jaglaną z dwa razy przepłukać zimną wod ą, zalać po brzegi wodą i zostawić na całą noc, potem tę wodę wylać, goryczka z kaszy zanika.
Wodę zagotować z zielem angielski, liściem laurowym, wsypać odsączoną kaszę, starte na paski warzywa lub w rozdrabniaczu na tarczy starte, por pokrojony drobno.
Dodałam również opakowanie mrożonej zupy "prezydencka", gotować z 25 minut.
Dodać masło, kucharka, pieprz ziołowy, kminek, paprykę ostrą, wlać groszek konserwowy z puszki z zalewą i krótko zagotować, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki - po przeczytaniu artykułu o diecie i zdrowiu przepis na “ODKWASZAJĄCĄ ZUPĘ KASI GURBACKIEJ” zainspirował mnie do ugotowania podobnej zupy, zupa jest po mojemu przygotowana i jest smaczna i sycąca..........SMACZNEGO!!!
13.05.2019
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 2 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 60 dag, masło stopione 5 dag, kurkuma 1 łyżeczka, owoce tropikalne mrożone 50 dag 1 opakowanie, dżem wiśniowy 200 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, kurkuma 2 szczypty, masło miękkie 100 gram, cukier puder - ile potrzeba
Drożdże w misie robota wymieszać z 1/2 szklanki mleka, łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, kurkumę, resztę cukru, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, letnie masło stopione i hakiem robota wyrabiać ciasto z 7 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsmarować dżem i rozsypać owce mrożone wymieszane z 1 łyżką mąki tortowej.
Z mąki, masła, cukru, kurkumy wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na owocach.
Piekarnik nagrzany na 180, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe ma piękny złoto-słoneczny kolor, warto dodać kurkumy i dla koloru i dla zdrowia, owoce dajemy jakie mamy.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 2 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 60 dag, masło stopione 5 dag, kurkuma 1 łyżeczka, owoce tropikalne mrożone 50 dag 1 opakowanie, dżem wiśniowy 200 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, kurkuma 2 szczypty, masło miękkie 100 gram, cukier puder - ile potrzeba
Drożdże w misie robota wymieszać z 1/2 szklanki mleka, łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, kurkumę, resztę cukru, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, letnie masło stopione i hakiem robota wyrabiać ciasto z 7 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsmarować dżem i rozsypać owce mrożone wymieszane z 1 łyżką mąki tortowej.
Z mąki, masła, cukru, kurkumy wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na owocach.
Piekarnik nagrzany na 180, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe ma piękny złoto-słoneczny kolor, warto dodać kurkumy i dla koloru i dla zdrowia, owoce dajemy jakie mamy.........SMACZNEGO!!!
8.05.2019
Składniki:
kapusta młoda 1 główka większa, woda 3 litry, ziemniaki 5 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, masło 2 łyżki, papryka chilli 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, sól- ile potrzeba, śmietana słodka 12% 200 gram, mąka 4 łyżki, woda 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek pieprz zielony z mielony 1 łyżeczka
Kapustę młodą opłukać pod zimną wodą i drobno pokroić w misce większej. Wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kostkę rosołową i gotować z 15 minut.
Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut.
Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku - zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle jest lekka, nie za kaloryczna, jednocześnie sycąca i rozgrzewająca...........SMACZNEGO!!!
kapusta młoda 1 główka większa, woda 3 litry, ziemniaki 5 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, masło 2 łyżki, papryka chilli 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, sól- ile potrzeba, śmietana słodka 12% 200 gram, mąka 4 łyżki, woda 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek pieprz zielony z mielony 1 łyżeczka
Kapustę młodą opłukać pod zimną wodą i drobno pokroić w misce większej. Wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kostkę rosołową i gotować z 15 minut.
Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut.
Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku - zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle jest lekka, nie za kaloryczna, jednocześnie sycąca i rozgrzewająca...........SMACZNEGO!!!
7.05.2019
Składniki:
mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma miękka 15 dag, jajka 4 sztuki "L", mleko 13 łyżek, orzechy włoskie łuskane 15 dag, kakao 3 łyżki, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 3-4 łyżki
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, dodać miękką palmę, wlać mleko i mikserem wszystkie składniki ucierać z 5 minut.
Do ciasta wsypać posiekane grubo orzechy włoskie, kakao i krótko połączyć składniki mikserem.
Forma silikonowa z kominkiem 25 cm, do formy wyłożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, babkę w formie dobrze wystudzić.
Cukier puder, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą i polać babkę lukrem - pyszna, łatwa, szybka babka ucierana kakaowa z orzechami jest bardzo lekka, aksamitna, smakuje wyśmienicie............SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma miękka 15 dag, jajka 4 sztuki "L", mleko 13 łyżek, orzechy włoskie łuskane 15 dag, kakao 3 łyżki, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 3-4 łyżki
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, dodać miękką palmę, wlać mleko i mikserem wszystkie składniki ucierać z 5 minut.
Do ciasta wsypać posiekane grubo orzechy włoskie, kakao i krótko połączyć składniki mikserem.
Forma silikonowa z kominkiem 25 cm, do formy wyłożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, babkę w formie dobrze wystudzić.
Cukier puder, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą i polać babkę lukrem - pyszna, łatwa, szybka babka ucierana kakaowa z orzechami jest bardzo lekka, aksamitna, smakuje wyśmienicie............SMACZNEGO!!!
2.05.2019
Składniki:
Ciasto naleśnikowe: mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, maślanka 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki, woda - ile potrzeba
Nadzienie: szpinak mrożony kulki 1 opakowanie,
masło klarowane 1 łyżka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
śmietana gęsta 18% 200 gram,
twaróg tłusty 30 dag,
papryka ostra 1/2 łyżeczki
śmietana gęsta 18% - ile potrzeba
Ciasto naleśnikowe: mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, maślanka 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki, woda - ile potrzeba
Szpinak odmrozić na sitku i odcisnąć z wody, na maśle klarowanym zeszklić wyciśnięte z praski ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i szpinak, podsmażać z 3 minuty mieszając, wystudzić.
Twaróg, śmietanę w misce rozetrzeć łyżką na gładką masę, wymieszać ze szpinakiem, papryką ostrą.
Ciasto z olejem na naleśniki zmiksować mikserem, można dolać zimnej wody gdy jest za gęste, zostawić na 30 minut, patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana raz olejem, na gorącej patelni smażyć złociste naleśniki.
Każdy naleśnik posmarować po całości nadzieniem, złożyć na "cztery" , czubata łyżka nadzienia na naleśnik.
Naleśniki podawać dodatkiem gęstej śmietany - naleśniki na maślance są delikatne, miękkie, z nadzieniem szpinakowo-twarogowym smakują idealnie...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)