Składniki:
woda 4 litry,
kasza jaglana sucha 1 szklanka,
zupa prezydencka mrożona 1 opakowanie,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
marchew 4 sztuki średnie,
seler 1 średni,
por 1 większy,
korzeń pietruszki 2 sztuki średnie,
groszek konserwowy 1 puszka,
kucharek 2 łyżki,
kminek 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1 pęczek
Kaszę jaglaną z dwa razy przepłukać zimną wod ą, zalać po brzegi wodą i zostawić na całą noc, potem tę wodę wylać, goryczka z kaszy zanika.
Wodę zagotować z zielem angielski, liściem laurowym, wsypać odsączoną kaszę, starte na paski warzywa lub w rozdrabniaczu na tarczy starte, por pokrojony drobno.
Dodałam również opakowanie mrożonej zupy "prezydencka", gotować z 25 minut.
Dodać masło, kucharka, pieprz ziołowy, kminek, paprykę ostrą, wlać groszek konserwowy z puszki z zalewą i krótko zagotować, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki - po przeczytaniu artykułu o diecie i zdrowiu przepis na “ODKWASZAJĄCĄ ZUPĘ KASI GURBACKIEJ” zainspirował mnie do ugotowania podobnej zupy, zupa jest po mojemu przygotowana i jest smaczna i sycąca..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz