Nadzienie: szpinak mrożony kulki 1 opakowanie,
masło klarowane 1 łyżka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
śmietana gęsta 18% 200 gram,
twaróg tłusty 30 dag,
papryka ostra 1/2 łyżeczki
śmietana gęsta 18% - ile potrzeba
Ciasto naleśnikowe: mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, maślanka 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki, woda - ile potrzeba
Szpinak odmrozić na sitku i odcisnąć z wody, na maśle klarowanym zeszklić wyciśnięte z praski ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i szpinak, podsmażać z 3 minuty mieszając, wystudzić.
Twaróg, śmietanę w misce rozetrzeć łyżką na gładką masę, wymieszać ze szpinakiem, papryką ostrą.
Ciasto z olejem na naleśniki zmiksować mikserem, można dolać zimnej wody gdy jest za gęste, zostawić na 30 minut, patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana raz olejem, na gorącej patelni smażyć złociste naleśniki.
Każdy naleśnik posmarować po całości nadzieniem, złożyć na "cztery" , czubata łyżka nadzienia na naleśnik.
Naleśniki podawać dodatkiem gęstej śmietany - naleśniki na maślance są delikatne, miękkie, z nadzieniem szpinakowo-twarogowym smakują idealnie...........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Takich naleśników jeszcze nie robiłam musiały szybko znikać
Dziękuję, nawet i na zimno są dobre, pozdrawiam.
Prześlij komentarz