Składniki:
kapusta młoda 1 główka większa,
woda 3 litry,
ziemniaki 5 sztuk,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
groszek konserwowy 1 puszka,
masło 2 łyżki,
papryka chilli 1 łyżeczka,
curry 1 łyżeczka,
sól- ile potrzeba,
śmietana słodka 12% 200 gram,
mąka 4 łyżki,
woda 1/2 szklanki,
natka pietruszki 1 pęczek
pieprz zielony z mielony 1 łyżeczka
Kapustę młodą opłukać pod zimną wodą i drobno pokroić w misce większej.
Wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kostkę rosołową i gotować z 15 minut.
Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut.
Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku - zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle jest lekka, nie za kaloryczna, jednocześnie sycąca i rozgrzewająca...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz