woda na wywar 2 litry, mielone z drobiu 70 dag, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, sól - do smaku, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki
sos szpinakowy: szpinak 4 pęczki lub 1 opakowanie mrożonego, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, masło 1 łyżka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony i sól - do smaku, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, wywar 4 szklanki
Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną, przyprawą do mięsa mielonego.
Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz.
Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem, dodać listki szpinaku, kostkę rosołową i podsmażać z 4 minuty, blenderem zmiksować.
Do szpinaku wlać 3 szklanki wywaru, zagotować, w 1 szklance wywaru wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęstnienia, do smaku przyprawić solą, pieprzem - pyszne, delikatne, aromatyczne w szpinakowym sosie pulpety z drobiu, są idealne na lekkostrawną dietę.........SMACZNEGO!!!