Składniki:
kapusta biała 1 główka mniejsza,
smalec 2 łyżki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
warzywko 2 łyżeczki,
woda 2 szklanki,
cukier 1 łyżka,
ocet 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
mąka pszenna 1,5 łyżki
Kapustę białą drobno pokroić lub poszatkować do miski, zalać wrzącą wodą, zamieszać i zostawić na 5 minut, wodę z kapusty odlać.
W rondlu stopić smalec, włożyć kapustę sparzoną, dodać kostkę rosołową i warzywko, mieszając podsmażać z 3 minuty, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Wsypać pieprz mielony, cukier, ocet i wymieszać, następnie wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta biała duszona jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych mięsnych i bez mięsnych, również smakuje do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz